Sports Βusiness

Μονακό: «Έσπασε» τον κουμπαρά και εκτίναξε το μπάτζετ της στα 14 εκατομμύρια ευρώ!

Μονακό: «Έσπασε» τον κουμπαρά και εκτίναξε το μπάτζετ της στα 14 εκατομμύρια ευρώ!

Η Μονακό στην παρθενική της σεζόν στην Εuroleague έχει υψηλές βλέψεις και δεν φοβήθηκε να υπερβεί στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να παρουσιάσει όσο το δυνατόν έναν ανταγωνιστικό σύνολο.

Σχετικά Άρθρα

Η περσινή κάτοχος του Εurocup επιθυμεί να συνεχίσει με την ίδια συνέπεια τις επιτυχίες και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Οι Γάλλοι δεν είναι πρόθυμοι να αποτελέσουν τον «σάκο» του μποξ για τις υπόλοιπες ομάδες αλλά να κάνουν την υπέρβαση και να προκριθούν αρχικά στην επόμενη φάση.

Οι μεταγραφικές κινήσεις της αντιπάλου του Παναθηναϊκού στην πρώτη αγωνιστική αποδεικνύουν ότι κατευθύνθηκαν προς αυτό το δρόμο και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στο «μαραθώνιο» που λέγεται Εuroleague, ξεπέρασε τον εαυτό της και δημιούργησε ένα μπάτζετ αξίας 14.000.000 ευρώ.

Η διαφορά συγκριτικά με την περσινή σεζόν είναι χαοτική, αν αναλογιστούμε ότι το μπάτζετ της ομάδας του Ζβέζνταν Μίτροβιτς κυμαινόταν σε ένα ποσό γύρω στα 7.500.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε άνοδος περίπου 50%. Λογικό αν συνυπολογίσουμε ότι θα τεθεί αντιμέτωπη με συλλόγους, οι οποίοι διαθέτουν τεράστια «πορτοφόλια».

james_2.jpg

Φυσικά η άφιξη του Μάικ Τζέιμς στους Μονεγάσκους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την απότομη άνοδο του μπάτζετ της. Το κασέ του Αμερικανού γκαρντ ανέκαθεν ήταν «τσουχτερό» και το μονοετές συμβόλαιο που υπέγραψε έναντι 1.300.000 ευρώ, τον θέτει αυτόματα ως  τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή, τόσο στην ιστορία του συλλόγου, όσο και στα χρονικά του γαλλικού πρωταθλήματος.

Παράλληλα το φετινό μπάτζετ της Μονακό αποτελεί και ρεκόρ για το γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς ποτέ ομάδα που συμμετείχε στο LBN δεν είχε να διαχειριστεί ένα τέτοιο ποσό. Οι Μονεγάσκοι «επικράτησαν» στον άτυπο αγώνα της μεγάλης της αντιπάλου εντός συνόρων, Βιλερμπάν, η οποία όταν ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα της Εuroleague την σεζόν 2019/20 είχε μπάτζετ 11.436.000 ευρώ.

mote.jpg

Πίσω από αυτή την οικονομική ενίσχυση βρίσκονται συνεργασίες με νέες χορηγούς για  τη Μονακό, με την πολυεθνική εταιρεία, Fedcom, η οποία ασχολείται γύρω από την παραγωγή σιτηρών και λιπασμάτων, να είναι ο βασικός χορηγός της. Εκτός από το συμβόλαιο του Μάικ Τζέιμς εκείνο που ξεχωρίζει αλλά απέχει αρκετά είναι του άλλοτε παίκτη του ΝΒΑ, Ντονάτας Μοτεγιούνας, το οποίο αγγίζει τις 700.000 ευρώ.

moo.jpg

Η «πρωτάρα» Μονακό διαθέτει το τριπλάσιο σχεδόν μπάτζετ από τον πολύ πιο έμπειρο στη διοργάνωση, Ερυθρό Αστέρα, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της, κινείται γύρω στα 5.100.000 ευρώ. Εκτός από τους Σέρβους λίγο πιο κάτω βρίσκεται και η περσινή φιναλίστ του Εurocup, Oύνιξ Καζάν (12.050.000), ενώ αντιθέτως ΤΣΣΚΑ Μόσχας (31.460.000) και Ζενίτ (22.460.000) βρίσκονται αρκετά σκαλιά ψηλότερα στο συγκεκριμένο τομέα.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0