Sports Βusiness

ΠΑΟΚ: Πλουτίζει από τις ακαδημίες και… συνεχίζει!

ΠΑΟΚ: Πλουτίζει από τις ακαδημίες και… συνεχίζει!

Ο Χρήστος Τζόλης γίνεται… «καναρίνι» και ο ΠΑΟΚ βλέπει την ακαδημία του να του φουσκώνει τα ταμεία. Το "BN Sports" σας θυμίζει τις πωλήσεις του Δικεφάλου από τα "δικά" του παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Πέρσι, στις 10 Αυγούστου, το ενδιαφέρον μονοπωλούσε η μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα έναντι 13 εκατ. ευρώ στην Λίβερπουλ από τον Ολυμπιακό. Μία κίνηση που εκτόξευσε τα έσοδα των «ερυθρολεύκων» στα 40 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών που βγαίνουν από τις ακαδημίες.

Το ίδιο παράδειγμα, ετοιμάζεται να ακολουθήσει και ο ΠΑΟΚ με μικρά αλλά σταθερά «βήματα». Η πώληση του Χρήστου Τζόλη έναντι 11+2 εκατ. ευρώ στην Νόριτς, κάνει το ποσό που έχει μπει στα ταμεία του από «δικά» του παιδιά, να φτάνει τα 21 εκατ. ευρώ, με την συνέχεια να είναι ορατή.

Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ): 3,5 εκατ. ευρώ

Μπορεί να μην καθιερώθηκε ποτέ στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, όμως στους δανεισμούς του, ήταν εντυπωσιακός. Ο Ευθύμης Κουλούρης παραχωρήθηκε στην Ανόρθωση όταν έγινε επαγγελματίας και στον Ατρόμητο, την σεζόν 2018/19. Εκείνη την χρονιά, κατάφερε να γίνει και η ακριβότερη πώληση του ΠΑΟΚ από ποδοσφαιριστή των ακαδημιών.

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 τέρματα και έπεισε την Τουλούζ να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ. Στην Γαλλία δεν κατάφερε να πείσει, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην χώρα μας ως ελεύθερος στην ομάδα του Περιστερίου. Με τον Δικέφαλο, έπαιξε σε 83 ματς και σκόραρε 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Δημήτρης Πέλκας (Φενέρμπαχτσε): 2 εκατ. ευρώ

Η μεταγραφή του την περσινή σεζόν, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Δεν ήταν απλώς το γεγονός πως ο ποδοσφαιριστής έφυγε με μόλις δύο εκατ. ευρώ αλλά ότι αποτελούσε τον αρχηγό και την… «σημαία» της ομάδας. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός βγήκε από τα «σπλάχνα» του συλλόγου και έπειτα από δύο δανεισμούς σε Απόλλων Καλαμαριάς και Βιτόρια Σετουμπάλ, καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ.

Για πέντε χρόνια, ήταν ο πιστός «στρατιώτης», παίρνοντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Έπαιξε σε 201 αγώνες με τον Δικέφαλος, έχοντας απολογισμό 44 γκολ και 32 ασίστ ενώ κατέκτησε και τρία κύπελλα με ένα πρωτάθλημα Ελλάδας. Βέβαια, και στη Τουρκία θα πηγαίνει περίφημα, καθώς μετράει οκτώ τέρματα και ισάριθμες ασίστ σε 34 συμμετοχές.

Κώστας Σταφυλίδης (Μπάγερ Λεβερκούζεν): 1,5 εκατ. ευρώ

Ήταν μόλις 19 ετών (όπως ο Παναγιώτης Ρέτσος του Ολυμπιακού) όταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν έδινε τα χέρια με τον ΠΑΟΚ για την απόκτησή του. Ο Κώστας Σταφυλίδης είναι από τα μεγαλύτερα μπακ του 21ου αιώνα για την Ελλάδα και ο γερμανικός σύλλογος το είχε αντιληφθεί, όταν το καλοκαίρι του 2012, έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής μπακ παρέμεινε δανεικός στον Δικέφαλο για ακόμα ένα χρόνο και μέτρησε συνολικά 44 συμμετοχές με απολογισμό δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Βέβαια, με τις «ασπιρίνες» δεν καθιερώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός σε Φούλαμ και έπειτα να πουληθεί έναντι 2,5 εκατ. ευρώ στην Άουγκσμπουργκ. Από τότε, έπαιξε σε Στόουκ και Χόφενχαϊμ πριν καταλήξει στην Μπόχουμ.

Τα μικροποσά που συμπληρώνουν τα +20 εκατ. ευρώ…

Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ έχει λάβει και έσοδα που μπορεί να ξεπερνάνε το ένα εκατ. ευρώ, αλλά είναι εξίσου σημαντικά. Ο Μπότσης κόστισε σχεδόν 600 χιλιάδες ευρώ στην Ίντερ για να τον προσθέσει στο δυναμικό της, όπως και ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, που έκανε την Βασιλεία να βγάλει από τα ταμεία της 500 χιλιάδες ευρώ.

Από την λίστα, δεν μπορεί να λείπει ο Στέλιος Κίτσιου. Ο 27χρονος μπακ ήταν από τα μεγάλα ταλέντα των ακαδημιών, όμως από το 2017, ξεκίνησε να παραχωρείται δανεικός μέχρι που η τουρκική Ανκαραγκουτσού τον απέκτησε έναντι 300 χιλιάδων ευρώ.

Το success story δεν σταματάει στον Τζόλη!

Σίγουρα, είναι δύσκολο να δούμε άλλο «Τζόλη» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να καταφέρνει ένα παιδί 18 στα 19 του χρόνια, να κάνει double-double στην πρώτη του σεζόν, δεν είναι και εύκολο. Όμως, στον ΠΑΟΚ, δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εκεί το πλάνο με τις ακαδημίες. Αντιθέτως, στόχος είναι να γίνει ακόμα πιο… σύνηθες.

Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν πως ο επόμενος που θα μας απασχολήσει, είναι ο Γιώργος Κουτσιάς. Ο 17χρονος επιθετικός έχει ρήτρα αποδέσμευσης κοντά στα δύο εκατ. ευρώ και με την Κ19 επιβεβαίωσε το ταλέντο του. Φέτος, είχε συνολικά οκτώ γκολ σε τρία ματς και τη νέα σεζόν, θα έχει περισσότερες ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα.

Από την άλλη, έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στον Γιάννη Κωνσταντέλια. Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός έχει δείξει εξίσου εξαιρετικά χαρακτηριστικά και στον ΠΑΟΚ έχουν επενδύσει στο ταλέντο του. Μάλιστα, είχε κινήσει το ενδιαφέρον των Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Άγιαξ ενώ η ρήτρα του είναι εξίσου υψηλή.

Το αποδεικνύει κάθε στιγμή, πως ο ΠΑΟΚ έχει μία από τις καλύτερες ακαδημίες της Ελλάδας, αν όχι την κορυφαία. Το ταλέντο που υπάρχει στα σπλάχνα του, είναι «πλούσιο» και η ποιότητα που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής, αποτυπώνεται στον αγωνιστικό χώρο. Ποιος θα είναι, άραγε, ο επόμενος «Τζόλης»;

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0