Sports Βusiness

Τους είχε στον… «πάγο», αλλά τους μοσχοπούλησε: Οι Top-10 πωλήσεις της Λίβερπουλ με 172 εκατομμύρια ευρώ

Τους είχε στον… «πάγο», αλλά τους μοσχοπούλησε: Οι Top-10 πωλήσεις της Λίβερπουλ με 172 εκατομμύρια ευρώ
Δεν υπολογίζονταν, έπαιξαν σε ελάχιστα ματς, κι όμως πουλήθηκαν από τους «reds», που έβαλαν στα ταμεία τους ένα τεράστιο ποσό.

Με «έξυπνη» στρατηγική η Λίβερπουλ κατάφερε να βγάλει αρκετά καλά χρήματα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι από ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά δεν υπολογίζονταν.

Το «BN Sports» αναλύει τη κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εξετάζοντας το ποιοι εξ’αυτών προέρχονταν από τις Ακαδημίες των «reds» και για ποιους δαπανήθηκαν χρήματα, με το ταμείο να βγαίνει εν τέλει κερδισμένο και όχι… μείον.

Χάρι Γουίλσον (Ακαδημία Λίβερπουλ-14 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ)

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που ποτέ δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα ήταν ο μεσοεπιθετικός, Χάρι Γουίλσον. Ο 24χρονος προερχόταν από τις Ακαδημίες των «reds», ωστόσο δόθηκε αρκετές φορές δανεικός σε ομάδες όπως οι Χαλ, Ντέρμπι Κάουντι, Μπόρνμουθ και Κάρντιφ.

Εν τέλει -μετά από 16 χρόνια- ο Ουαλός διεθνής αποχώρησε οριστικά από το «Anfield», με τη Λίβερπουλ να τον παραχωρεί στη Φούλαμ για 14 εκατομμύρια ευρώ.

1621038.jpg

Ρίαν Μπρούστερ (Ακαδημία Λίβερπουλ-27 εκατομμύρια ευρώ στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ)

Ο Ρίαν Μπρούστερ -όπως και στην περίπτωση του Γουίλσον- προήλθε από τα «φυτώρια» της Λίβερπουλ, όμως, ποτέ δεν κατάφερε να πάρει τις ευκαιρίες που ήθελε στην πρώτη ομάδα. Η εξαιρετική του σεζόν το 19/20 με τη φανέλα της Σουόνσι στην Championship (σ.σ. 20 εμφανίσεις, 10 γκολ) δεν… «συγκίνησε» ιδιαίτερα τον Γιούργκεν Κλοπ, που είπε το «ναι» στην παραχώρηση του στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Και με το αζημίωτο φυσικά. Οι «κόκκινοι» έβαλαν στα ταμεία τους 27 εκατομμύρια ευρώ για τον 21χρονο επιθετικό, ο οποίος πραγματοποίησε την περσινή σεζόν 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις στο «Bramall Lane».

Τζόρνταν Άιμπ (Ακαδημία Λίβερπουλ-17,5 εκατομμύρια ευρώ στην Μπόρνμουθ)

Εντάχθηκε στην Ακαδημία της Λίβερπουλ το 2011, όμως, ποτέ πραγματικά δεν τον υπολόγισαν για βασικό μέλος της πρώτης ομάδας. Ο Τζόρνταν Άιμπ, αφού δόθηκε δανεικός σε Μπέρμιγχαμ, Ντέρμπι Κάουντι και Μπόρνμουθ, εν τέλει αποχώρησε οριστικά από το Μέρσεϊσαϊντ το 2016.

Η Λίβερπουλ έβαλε στα ταμεία της 17,5 εκατομμύρια ευρώ από τα «κεράσια» και οι δυο πλευρές ήταν πλήρως ευχαριστημένες.

 on October 1, 2015 in Liverpool, United Kingdom.

Τάιβο Αβονίγι (Ακαδημία Λίβερπουλ-6,5 εκατομμύρια ευρώ στην Ουνιόν Βερολίνου)

Ο Τάιβο Αβονίγι βρέθηκε στις Ακαδημίες των «reds» το 2016 και παρέμεινε στον σύλλογο για πέντε χρόνια. Ο 23χρονος επιθετικός δεν αγωνίστηκε ποτέ με τα κόκκινα, πραγματοποιώντας συνεχόμενους δανεισμούς, μεταξύ άλλων, σε Μουσκρόν, Γάνδη και Μάιντζ. Εν τέλει πωλήθηκε για 6,5 εκατομμύρια ευρώ στην Ουνιόν Βερολίου.

Ράιαν Κεντ (7 εκατομμύρια ευρώ στην Ρέιντζερς)

«Γέννημα-θρέμμα» της Λίβερπουλ, που ουδέποτε κατάφερε να αγωνιστεί σε επίσημα ματς με τη φανέλα της. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός, Ράιαν Κεντ -μέχρι το 2019- πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του δανεικός.

Έπαιξε σε Κόβεντρι, Μπάρνσλεϊ, Φράιμπουργκ και Μπρίστον Σίτι, πριν καταλήξει μόνιμα στη Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ για 7 εκατ. ευρώ.

ward.jpg

Ντάνι Γουόρντ (14,6 εκατομμύρια ευρώ στην Λέστερ)

Ο Ντάνι Γουόρντ αποκτήθηκε για 116 χιλ. ευρώ τον Γενάρη του 2012 από την Ρέξαμ, αλλά κατέγραψε μόλις τρεις εμφανίσεις σε 5,5 χρόνια στο «Anfield». Ωστόσο, η διοίκηση κατάφερε να φέρει εις πέρας μια αρκετά καλή πώληση στη Λέστερ για τον Ουαλό τερματοφύλακα, από την οποία στα ταμεία της Λίβερπουλ μπήκαν 14,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ντόμινκ Σολάνκε (22 εκατομμύρια ευρώ στην Κρίσταλ Πάλας)

Στην ίδια… κατηγορία με τον Γουόρντ ανήκει και ένας ποδοσφαιριστής. Ο λόγος για τον 23χρονο επιθετικό, Ντόμινκ Σολάνκε, ο οποίος είχε αποκτηθεί για 2 εκατομμύρια ευρώ από την Τσέλσι.

Ο Βρετανός ποτέ πραγματικά δεν «στέριωσε» στη Λίβερπουλ και μετά από έναν καλό δανεισμό στην Κρίσταλ Πάλας, η Μπούρνμουθ ενδιαφέρθηκε και έδωσε 22 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ντάνι Ίνγκς (23 εκατομμύρια ευρώ στην Σαουθάμπτον)

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη μεταγραφή που είχε κάνει η Λίβερπουλ, που όμως εξαιτίας των τραυματισμών δεν μπόρεσε ποτέ να… «πιάσει». Ο λόγος για τον Ντάνι Ίνγκς ο οποίος έκανε… «μπόλικες» φορές το δρομολόγιο από το Melwood στο Σαουθάμπτον.

Αποκτήθηκε για 14 εκατ. ευρώ το 2015 από την Μπέρνλι, ωστόσο μετά από δύο σοβαρούς τραυματισμούς και τέσσερα χρόνια παρουσίας στους «reds», εν τέλει πωλήθηκε για 23 εκατομμύρια ευρώ στη Σαουθάμπτον.

inggs-liverpool.jpg

Μάρκο Γκρούγιτς (12 εκατομμύρια ευρώ στην Πόρτο)

Μιλάμε για την πρώτη μεταγραφή επί «εποχής» Κλοπ, τον Μάρκο Γκρούγιτς. Ο 25χρονος Σέρβος μέσος αποκτήθηκε για 6 εκατ. ευρώ από τον Ερυθρό Αστέρα το 2016, αλλά 5 χρόνια αργότερα ποτέ δεν κατάφερε να καθιερωθεί, καταγράφοντας μόλις 16 συμμετοχές.

Η Πόρτο ενδιαφέρθηκε, προσέφερε 12 εκατομμύρια ευρώ και η πρόταση της έγινε δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες.

Μαμαντού Σακό (28 εκατομμύρια ευρώ στη Κρίσταλ Πάλας)

Ο Μαμαντού Σακό αποκτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από την Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ και αγωνίστηκε με τη Λίβερπουλ ως το 2016.

Ο Γάλλος στόπερ κατέγραψε 80 συμμετοχές, προτού πωληθεί έναντι 28 εκατομμυρίων ευρώ στην Κρίσταλ Πάλας.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0