Sports Βusiness

Με το... χορηγό στη φανέλα: Τα ακριβότερα sponsorship deals στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Με το... χορηγό στη φανέλα: Τα ακριβότερα sponsorship deals στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Δυσθεώρητα είναι τα ποσά που κερδίζουν ανά σεζόν κορυφαία Ευρωπαϊκά clubs από τις χορηγικές συμφωνίες τους...

Το να βρίσκεται ένας κεντρικός χορηγός σε μια φανέλα αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες μια δεδομένη συνθήκη. Το γεγονός, όμως, που εξετάζει στο παρακάτω κείμενο το «BN Sports» είναι το πόσο... κοστίζουν κορυφαία deals μεταξύ χορηγών και ομάδων.

Συνολικά, οι συγκεκριμένες χορηγικές συμφωνίες ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για... πολλά λεφτά.

Ρεάλ Μαδρίτης (Fly Emirates) - 348 Εκατομμύρια ευρώ

Η σπουδαιότερη και πιο ακριβή συμφωνία τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είναι εκείνη ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την αεροπορική εταιρία κολοσσό, Fly Emirates, που έχει βάση το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Η «βασίλισσα» έχει υπογράψει 5ετές συμβόλαιο με την Emirates, το οποίο τις αποφέρει 69,5 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν και στο σύνολο 348 εκατ.!

levy-aia.jpg

Τότεναμ (AIA) - 337 Εκατομμύρια ευρώ

Ακόμη μια σπουδαία (και δεύτερη ακριβότερη) χορηγική συμφωνία είναι εκείνη της Τότεναμ με την πολυεθνική εταιρεία ασφάλισης και χρηματοδότησης που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, την AIA. Η συνεργασία των δυο πλευρών ανανεώθηκε το 2019 μέχρι και τη σεζόν 2026-27, με τα «σπιρούνια» να βάζουν στα ταμεία τους περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, το συνολικό deal φτάνει τα 337 εκατ., με την AIA να κοσμεί τη φανέλα του συλλόγου του Βόρειου Λονδίνου, αλλά και άλλων προϊόντων της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (TeamViewer) - 273 Εκατομμύρια Ευρώ

Στην τρίτη θέση συναντάμε το sponsorship deal μεταξύ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και TeamViewer. Η Γερμανική εταιρία λογισμικού αποφέρει στους «κόκκινους διαβόλους» έσοδα της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα βάζοντας μέσα και τα 5 έτη της συμφωνία, τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία της Γιουνάιτεντ υπολογίζονται στα 273 εκατ..

rakuten-barcelona.jpeg

Μπαρτσελόνα (Rakuten) – 272 Εκατομμύρια Ευρώ

Ελάχιστα... μέτρα πιο πίσω βρίσκεται η περίπτωση της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έχουν υπογράψει 5ετές συμβόλαιο με την Ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και λιανικής πώλησης με έδρα το Τόκιο, την Rakuten.

Οι «μπλαουγκράνα» προσθέτουν στα ταμεία τους 54 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, ενώ το deal αγγίζει τα 272 εκατ..

Μπάγερν Μονάχου (Deutsche Telekom) - 238 Εκατομμύρια Ευρώ

Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Μπάγερν Μονάχου, που διατηρεί εμπορική συμφωνία με την κορυφαία εταιρία τηλεπικοινωνίων στην Γερμανία, την Deutsche Telekom. Το συμβόλαιο των δυο πλευρών λήγει τη σεζόν 2022-23, ωστόσο ως τώρα αποφέρει στους Βαυαρούς ποσά άνω των 238 εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0