Sports Βusiness

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Πωλήθηκαν έναντι 1,5 δισ. δολαρίων και αλλάζουν σελίδα

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Πωλήθηκαν έναντι 1,5 δισ. δολαρίων και αλλάζουν σελίδα

Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς άλλαξαν χέρια... ιδιοκτητών έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια και ελπίζουν να μπουν στο σωστό δρόμο προς την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία τους.

Σχετικά Άρθρα
Το πολυαναμενόμενο deal για το μέλλον των Μινεσότα Τίμπεργουλβς ολοκληρώθηκε και πλέον οι «λύκοι» αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά από το 1994. Ο Γκλεν Τέιλορ αποφάσισε να παραδώσει τα «σκήπτρα», μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες του οργανισμού, και συμφώνησε να δώσει τα κλειδιά στον «θρύλο» του μπέιζμπολ, Άλεξ Ροντρίγκες, και στον επιχειρηματία, Μαρκ Λορ.

glor.jpg

Το ποσό της πώλησης των Μινεσότα Τίμπεργουλβς άγγιξε το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων και για να φτάσει σε αυτή την συμφωνία έπρεπε να περάσουν αρκετά στάδια διαπραγματεύσεων και να απορριφθούν προτάσεις άλλων ενδιαφερόμενων, όπως του Κέβιν Γκαρνέτ. Μετά από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις οι «λύκοι» ευελπιστούν να ξεφύγουν από τα χρόνια... ξηρασίας και να καταφέρουν να μπουν στο σωστό δρόμο προς τον τίτλο.

Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς ζουν πλέον σε μία νέα εποχή και το ΒΝ Sports θα κάνει μία σύντομη αναφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπα της ιστορικής συμφωνίας.

Αναλαμβάνει τους Τίμπεργουλβς ο Γκλεν Τέιλορ σε τιμή... ευκαιρίας

Ο Γκλεν Τέιλορ θα γίνει γνωστός στο κοινό του ΝΒΑ το 1994, όταν και θα αποφασίσει να επενδύσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αγοράζοντας τις μετοχές των Τίμπεργουλβς. Τα χρήματα που έδωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας για να εξασφαλίσει εξ' ολοκλήρου τα δικαιώματα του οργανισμού, αλλά και της γυναικείας ομάδας που αγωνίζεται στο WNBA, Μινεσότα Λινξ, φαντάζουν... ψίχουλα. Για την ακρίβεια έβγαλε, από τον τραπεζικό του λογαριασμό, μόλις το ποσό των 94 εκατ. δολαρίων και για τις δύο ομάδες.

taylor.jpg

Οι καιροί και τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε και μετά από 27 χρόνια για το ίδιο προϊόν χρειάστηκε να καταβληθεί το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων. Ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση φυσικά και δεν είναι οικονομικός, καθώς ο Γκλεν Τέιλορ σύμφωνα με το Forbes συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς πολίτες και η περιουσία του για το 2021 υπολογίζεται περίπου στο ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα στην κατοχή του διαθέτει και τη μεγαλύτερη εφημερίδα της πόλης, "Star Tribune", για την οποία χρειάστηκε να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια το 2014, ώστε να την κάνει δική του.

taylor_2.jpg

Οι επενδύσεις του δεν σταματούν εδώ, καθώς το 2017 αποφάσισε να κινηθεί και στη G-League (αναπτυξιακό πρωτάθλημα του ΝΒΑ) και να αγοράσει την ομάδα του Iowa Energy, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Iowa Wolves. Δεν κινείται μόνο στον τομέα των επιχειρήσεων και του Μπάσκετ, αλλά και στον πολιτικό, καθώς βρίσκεται στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Όλα αυτά ενισχύουν την πεποίθηση, ότι πίσω από την πώληση, δεν κρύβεται μόνο οικονομικός λόγος. Κυρίως η ηλικία του (80 ετών) είναι αυτή που δεν του επιτρέπει να ασχολείται ενεργά με τα δρώμενα του οργανισμού. Συνάμα τον έχει απογοητεύσει η κακή αγωνιστική πορεία της ομάδας, μαζί με τις λανθασμένες επιλογές.

Η απόπειρα του Γκαρνέτ και η «πόρτα»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες που αγωνίστηκαν με την φανέλα των «λύκων» και άφησαν τη δική τους εποχή, ήταν ο Κέβιν Γκαρνέτ. Ο άλλοτε NBAερ αγαπήθηκε όσοι λίγοι έχουν πατήσει το πόδι τους στο Target Center και αυτή η αμοιβαία αγάπη τον οδήγησε στην απόφαση να καταθέσει πρόταση στον Γκλεν Τέιλορ για την αγορά της ομάδας.

garnett.jpg

Τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως υπολόγιζαν πολλοί, καθώς η απάντηση ήταν αρνητική και αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στους φίλους του οργανισμού. Τα χρόνια όπου αγωνιζόταν στους «λύκους» ο Κέβιν Γκαρνέτ μπορούν να θεωρηθούν ως τα πιο πετυχημένα, καθώς τους οδήγησε οκτώ συνεχόμενες σεζόν στα play offs και μετά την αποχώρησή του βυθίστηκαν στο απόλυτο σκοτάδι, με μόλις μία συμμετοχή τη σεζόν 2017-18.

garnett_2.jpg

Η απουσία του τίτλου στην αγαπημένη του πόλη τον πονάει μέχρι και σήμερα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της τελετής για την είσοδό του στο Hall of Fame: «Για το μόνο που μετανιώνω, είναι που δεν έδωσα ένα πρωτάθλημα στη Μινεσότα». Όσον αφορά στην οικονομική δυνατότητα να καλύψει ένα τέτοιο ποσό αυτό το γνωρίζει μόνο ο ίδιος, αλλά στην πολυετή καριέρα του στο ΝΒΑ εξασφάλισε αποκλειστικά από συμβόλαια συνολικά 334 εκατ. δολάρια, δίχως να υπολογίζονται συνεργασίες με χορηγούς. Πριν από μερικά χρόνια ο Γκαρνέτ έπεσε θύμα απάτης από τον λογιστή του και έναν μάνατζερ, οι οποίοι του καταχράστηκαν 77 εκατ. δολάρια από τις καταθέσεις του.



Ένας «θρύλος» του μπέιζμπολ και ένας επιχειρηματίας οι νέοι ιδιοκτήτες

Σαν... βόμβα έσκασε για αρκετούς η είδηση όταν έγιναν γνωστοί οι νέοι ιδιοκτήτες του οργανισμού, καθώς το όνομα του ενός ήταν άκρως γνωστό στο ευρύ κοινό και δεν είχε καμία επαφή με το Μπάσκετ. Ο λόγος για ένας από τους πιο πετυχημένους αθλητές στην ιστορία του Μπέιζμπολ, Άλεξ Ροντρίγκες, ο οποίος είχε απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τα media για τη σχέση του με την Τζένιφερ Λόπεζ.

Ο Άλεξ Ροντρίγκες, μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 2016, συνεργάστηκε με κορυφαία αθλητικά κανάλια και ανέλαβε ρόλο σχολιαστή σε αρκετές εκπομπές, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επενδύσεις. Αρχικά προσπάθησε πέρυσι να εξαγοράσει την ομάδα μπέιζμπολ, Νew York Mets, μαζί με μια ομάδα επενδυτών, δίχως, όμως, ανταπόκριση.

rodriguez.jpg

Μετά τις άσκοπες προσπάθειες τελικά κατέληξε να αγοράσει τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς έναντι του ποσού των 1,5 δισ. δολαρίων. Φυσικά σε αυτό το σημαντικό βήμα δεν βρίσκεται μόνος του αλλά έχει στο πλευρό του έναν έμπειρο και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, όπως ο Μαρκ Λορ. Ο νέος έτερος ιδιοκτήτης των Τίμπεργουλβς είναι δημιουργός του Jet.com, το οποίο πωλήθηκε στη Walmart έναντι 3 δισ. δολαρίων, αλλά και του Diapers.com, το οποίο πωλήθηκε και αυτό στην Amazon έναντι 545 εκατ. δολαρίων.

mor.jpg

Αν και η συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές πήρε... σάρκα και οστά στις 10 Απριλίου, τα νέα «κεφάλια» του οργανισμού θα πιάσουν δουλειά από την αγωνιστική περίοδο 2023/24, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο και η γυναικεία ομάδα του WNBA, Μινεσότα Λινξ. Ο Γκλεν Τέιλορ έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο όρο την παραμονή της ομάδας στην πόλη, ενώ υπάρχει συμβόλαιο για τη χρήση του Τarget Center μέχρι το 2035 αλλά με ένα ποσό στα 50 εκατ. δολάρια μπορούν οι νέοι ιδιοκτήτες να κάνουν buy out.

edy.jpg

Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς τοποθετούνται σύμφωνα με το Forbes στην 28η θέση των ομάδων του ΝΒΑ με τη μεγαλύτερη αξία, αγγίζοντας τα 1,4 δισ. δολάρια. Αυτή η αξία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση εντός των τεσσάρων γραμμών, με τους «λύκους» να έχουν μόλις μία παρουσία στα play offs τα τελευταία 16 χρόνια. Αυτό σίγουρα προβληματίζει όλους όσους αγαπούν και βρίσκονται κοντά στον οργανισμό και η αλλαγή ιδιοκτησίας θεωρούνταν μία αναγκαστική λύση. Μόλις επισημοποιήθηκε η συμφωνία οι παίκτες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ικανοποίησή τους και πλέον ελπίζουν ότι θα φυσήξει νέος... αέρας στην πόλη.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0