Sports Βusiness

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές του ΝΒΑ

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές του ΝΒΑ
Το ΝΒΑ δεν ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα του κόσμου μόνο για τον τρόπο παιχνιδιού και το ταλέντο που διαθέτει αλλά και για τα υπέρογκα ποσά που λαμβάνουν οι προπονητές.
Σχετικά Άρθρα

Η θέση του προπονητή θεωρείται από πολλούς το "Α" και το "Ω" και το ίδιο σκεπτικό κυριαρχεί και στο μυαλό των ιδιοκτητών των οργανισμών του ΝΒΑ, όπου δεν προσλαμβάνουν απλώς έναν άνθρωπο να καθοδηγήσει την ομάδα τους αλλά «επενδύουν» επάνω τους. Εκτός από το γεγονός ότι δεν αλλάζουν τους προπονητές σαν τα... πουκάμισα, όπως σε άλλες ηπείρους, η εκτίμησή τους αποδεικνύεται και στα πλουσιοπάροχα συμβόλαια που τους προσφέρουν.

Για να συγκεντρώσει τα παρακάτω ποσά ένας οποιοσδήποτε άλλος προπονητής πάνω στον κόσμο, θα έπρεπε να δείξει αρκετή επιμονή και υπομονή. Αν και δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα συμβόλαια των προπονητών, το BN Sports αναζήτησε στα ξένα δημοσιεύματα και βρήκε στο... περίπου, τα ποσά που μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό των δέκα πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών του ΝΒΑ. Υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις στην παρακάτω λίστα, ενώ οι επτά από τους δέκα έχουν κατακτήσει τουλάχιστον έναν τίτλο στην καριέρα τους ως head coach.

10) Σκοτ Μπρουκς - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς

Ένας από τους προπονητές της λίστας μας, ο οποίος αμείβεται και με το... παραπάνω αλλά δεν έχει φτάσει μέχρι την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος στην πολυετή καριέρα του είναι ο Σκοτ Μπρουκς. Ο τεχνικός από την Καλιφόρνια «κουβαλάει» σημαντικές προσωπικές διακρίσεις, καθώς έχει αναδειχθεί προπονητής της σεζόν 2009-2010, όταν καθοδηγούσε τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Παράλληλα έχει συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή του All Star Game, ως προπονητής της δυτικής περιφέρειας δύο φορές (2012,2014).

brooks.jpg

Από το 2016 προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, δίχως να έχει φτάσει πιο μακριά από τα ημιτελικά της Ανατολής. Στις τελευταίες δύο σεζόν δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στα play offs, ενώ φέτος αναμένεται να συμμετάσχει στα play-in. Το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και υπολογίζεται ότι αμείβεται περίπου με 7 εκατομμύρια δολάρια.

9) Μάικ Μπουντενχόλζερ - Μιλγουόκι Μπακς

Ο επόμενος της σειράς είναι ένα οικείο πρόσωπο στο ελληνικό κοινό, καθώς είναι ο προπονητής του Γιάννη Αντετοκούνμπο την τελευταία τριετία. Ο λόγος για τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, ο οποίος ελπίζει να κατακτήσει σύντομα τον πρώτο του τίτλο ως head coach με τα «ελάφια», καθώς ως assistant coach μετράει ήδη τέσσερα δαχτυλίδια στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς.

budenholzer.jpg

Η εξαιρετική του δουλειά στους Ατλάντα Χοκς εκτιμήθηκε δεόντως από τους Μπακς, με αποτέλεσμα να του προσφέρουν το 2018 ένα τετραετές συμβόλαιο, όπου του αποφέρει πάνω κάτω το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις δύο προηγούμενες σεζόν έφτασε στους τελικούς και στους ημιτελικούς της Ανατολής αντίστοιχα, ενώ φέτος διεκδικεί την δεύτερη θέση της περιφέρειάς τους. Η συνεργασία του με την ομάδα του Ουισκόνισιν λήγει το καλοκαίρι του 2022.

8) Τάιρον Λου - Λος Άντζελες Κλίπερς

Ο Τάιρον Λου, μόλις σε τρία χρόνια παρουσίας σε πάγκους ως πρώτος προπονητής, έχει αναδειχθεί πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, στους αλησμόνητους τελικούς απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Πλέον έχει την ευκαιρία να κατακτήσει και δεύτερο δαχτυλίδι στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας το «τιμόνι» των Λος Άντζελες Κλίπερς το περασμένο καλοκαίρι, ενώ πέρυσι βρισκόταν ξανά στην «πόλη των αγγέλων» αλλά ως βοηθός του Ντοκ Ρίβερς.

lue.jpg

Οι υπεύθυνοι του οργανισμού του ανέθεσαν ένα δύσκολο έργο, όπως αυτό του «συντονιστή» ενός συνόλου με δύο ηγέτες και ατίθασων... στρατιωτών, με σκοπό να τελειώσει την δουλειά που άφησαν στην μέση πέρυσι. Το συμβόλαιο που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι έχει διάρκεια πέντε ετών και θα αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 35 εκατομμύρια δολάρια.

7) Ρικ Καρλάιλ - Ντάλας Μάβερικς

Ο Ρικ Καρλάιλ έχει «ριζώσει» στο Τέξας και στους Ντάλας Μάβερικς, έχοντας χτίσει μία ιδιαίτερη σχέση με τον ιδιοκτήτη του οργανισμού, Μαρκ Κούμπαν. Φυσικά ο λόγος που μπορεί να εξηγεί αυτό το γεγονός είναι ότι υπό τις οδηγίες του οι Τεξανοί κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 2011.

carlisle.jpg

Το τρέχων συμβόλαιό του έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και εφόσον το τηρήσει θα έχει ολοκληρώσει αισίως στον οργανισμό 15 ολόκληρα χρόνια. Οι Μάβερικς μπορεί να απέχουν από τις διακρίσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς δεν έχουν περάσει από τον πρώτο γύρο των play offs από, όμως συνεχίζουν να «επενδύουν» ακόμη στο πλάνο του. Ανανέωσε πρόσφατα και λαμβάνει πλέον περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Λίγο πριν το τέλος της regular season βρίσκεται μία... ανάσα από την πρόκριση στα play offs.

6) Nικ Νερς - Τορόντο Ράπτορς

Ο Νικ Νερς δεν γινόταν να λείπει από αυτή την λίστα, καθώς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους Τορόντο Ράπτορς, για πρώτη φορά στην ιστορία τους αύξησε την δημοτικότητά του και τις «μετοχές» του στο χρηματιστήριο. Μετά από αυτή την επιτυχία ο Καναδάς τον λατρεύει και όπως είναι λογικό η ανανέωση μαζί του δεν άργησε να έρθει. Η θέση του είναι ασφαλής μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και οι ετήσιες αποδοχές του κυμαίνονται περίπου στο ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

nurse.jpg

Για πρώτη φορά στην τριετή παρουσία του στον πάγκο των «δεινοσαύρων» δεν θα δώσει το παρών στα play offs και θα έχει περισσότερο χρόνο να αφοσιωθεί πλέον στο έργο του με την εθνική ομάδα του Καναδά, όπου θα είναι αντίπαλος της Ελλάδας στο Προολυμπιακό τουρνουά. Τα απρόοπτα του κορονοϊού και οι τραυματισμοί δεν άφησαν σε ησυχία φέτος τους Ράπτορς και ελπίζουν να μαζέψουν... τα κομμάτια τους ώστε να επιστρέψουν πιο δυνατοί.

5) Έρικ Σποέλστρα - Μαϊάμι Χιτ

Ο Έρικ Σποέλστρα είναι ένας από τους μακροβιότερους προπονητές του ΝΒΑ σε έναν οργανισμό και αυτό δεν γινόταν να μην συνδυαστεί με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Ο Αμερικανός head coach δεν θα περίμενε ούτε ο ίδιος να παραμείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη Φλόριντα, όταν έπαιρνε την «σκυτάλη» από τον... θρυλικό, Πατ Ράιλι. Έμελλε να είναι ο «μαέστρος» της καυτής τριάδας Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος, αποκτώντας δύο πρωταθλήματα.

spoelstra.jpg

Πέρυσι οι Μαϊάμι Χιτ έφτασαν μέχρι τους τελικούς έπειτα από μία εξαετία αλλά οι υπεύθυνοι του οργανισμού είχαν... στρώσει πριν πεινάσουν, προσφέροντας νέο «παχυλό» συμβόλαιο. Η τρέχων συνεργασία των δύο πλευρών έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και φαίνεται ότι το ετήσιο ποσό που λαμβάνει είναι 8.5 εκατομμύρια δολάρια.

4) Ντοκ Ρίβερς - Φιλαδέλφεια Σίξερς

Λίγο πιο πίσω από την πρώτη τριάδα βρίσκεται ο νέος προπονητής των Φιλαδέλφεια Σίξερς αλλά συνάμα πολύπειρος Ντοκ Ρίβερς. Ο Αμερικανός τεχνικός μετά το «χαστούκι» της περσινής σεζόν από τους Ντένβερ Νάγκετς, αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις και να επιστρέψει στην Ανατολή μετά από μία επταετία, όπου είχε κατακτήσει το μοναδικό του πρωτάθλημα με τους Μπόστον Σέλτικς.

rivers.jpg

Δεν προσφέρει τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του στην ομάδα της Φιλαδέλφειας με τα αζημίωτο αλλά αντιθέτως κοστίζει αρκετά. Ο Ντοκ Ρίβερς υπέγραψε φέτος πενταετές συμβόλαιο και λαμβάνει περίπου κάτι περισσότερα από 8.5 εκατομμύρια δολάρια. Η σεζόν μέχρι στιγμής εξελίσσεται ιδανικά, καθώς πολύ δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στην Ανατολή και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

3) Στιβ Νας - Μπρούκλιν Νετς

Ο άλλοτε All Star παίκτης, Στιβ Νας, πήρε την απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα στην προπονητική του καριέρα και να αναλάβει ένα αρκετά υποσχόμενο και ιδιαίτερο project, όπως αυτό των Μπρούκλιν Νετς. Η πρώτη του «αποστολή» μοιάζει εύκολη αλλά κρύβει αρκετές παγίδες, καθώς χρειάζεται να... κουμαντάρει ένα σωρό από αστέρια. Η απειρία του δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους ιθύνοντες του οργανισμού, πιστεύοντας αρκετά στην ικανότητά του να δημιουργεί ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παίκτες.

nash.jpg

Το πρώτο δείγμα μέχρι στιγμής είναι θετικό, καθώς διατηρεί τους Νετς στην δεύτερη θέση της Ανατολής με ρεκόρ 46-24. Η μοναδική απορία είναι το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους τρεις πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές, κάποιος που δεν έχει προλάβει να δείξει τα διαπιστευτήριά του στον πάγκο. Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Καναδός τεχνικός πριν μερικούς μήνες έχει ισχύ μέχρι το 2024 και εξασφαλίζει κάθε χρόνο ένα ποσό λίγο πιο κάτω από τα 9 εκατομμύρια δολάρια.

2) Στιβ Κερ - Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Ο Στιβ Κερ πλησίασε την κορυφή αλλά για λίγο δεν τα κατάφερε. Όμως δεν μπορεί να νιώθει παραπονεμένος από το χρηματικό ποσό που λαμβάνει κάθε χρόνο από τους «πολεμιστές». Φυσικά δεν γινόταν να βρίσκεται χαμηλότερα ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία ενός οργανισμού αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού στο άθλημα.

kerr.jpg

Ήδη από τις πρώτες του σεζόν στον πάγκο των «πολεμιστών» ο Στιβ Κερ, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και αυτό οδήγησε στην απόφαση να ανανεώσει την συνεργασία του με τους Ουόριορς. Το υπάρχον συμβόλαιο εκπνέει το 2023 και ο ετήσιος μισθός του «αγγίζει» το ποσό των 9.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

1) Γκρεγκ Πόποβιτς - Σαν Αντόνιο Σπερς

Η πρώτη θέση στην κατηγορία μας δεν γινόταν να βρίσκεται στα... χέρια κάποιου άλλου εκτός από του Γκρεγκ Πόποβιτς, ο οποίος είναι από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ. Έχει συνδέσει το όνομά του με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, καθώς βρίσκεται στα «σπιρούνια» από το 1996 και έχει κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα του οργανισμού.

popovich.jpg

Οπότε δεν μπορούσαν οι Σπερς να μην του προσφέρουν... τον ουρανό με τα άστρα, για έναν προπονητή που ενσωμάτωσε ευρωπαϊκά στοιχεία στο παιχνίδι του και επηρέασε με τα συστήματά του σχεδόν όλες τις ομάδες. Το συμβόλαιο του ομοσπονδιακού τεχνικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λήγει το 2023 και είναι ο μοναδικός που λαμβάνει οκταψήφιο αριθμό ετησίως (11.000.000).

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0