Retro Stories

Όταν η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη «έντυσε» την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, έστω και για ένα ημίχρονο! (video)

Όταν η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη «έντυσε» την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, έστω και για ένα ημίχρονο! (video)

28/05/1969: Η ημέρα που η Μίλαν συνέτριψε τον Άγιαξ με 4-1 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη έβαλε στα ελληνικά νοικοκυριά το διεθνές ποδόσφαιρο μέσω της… τηλεόρασης!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η ελληνική τηλεόραση βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. Ακόμη τότε, η ονομασία της ήταν Εθνικό Ίδρυμα ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και γίνονταν οι πρώτες προσπάθειες για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων σε μαγνητοσκόπηση. Κυρίως των δευτέρων ημιχρόνων σε ματς πρωταθλήματος.

Ωστόσο, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου 1969, γράφτηκε μία ιστορική στιγμή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και του ποδοσφαίρου. Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ Μίλαν και Άγιαξ θα προβαλλόταν από την ΕΙΡ σε απευθείας μετάδοση από το Σαντιάγο Μπερναμπέου!

αξαχ_μιαλν_2.jpg

Έστω κι αν αυτό συνέβη για ένα μόνο ημίχρονο. Η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη έμελλε να «ντύσει» μία από τις πολλές μεταδόσεις του σε τελικούς ευρωπαϊκών τελικών. Υπό τον φόβο ότι θα χανόταν το σήμα της Eurovision, όπως ο ίδιος έχει πει, αποφασίστηκε να προβληθεί μόνο το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης. Ή, ίσως, επειδή ο κόσμος θα… βαριόταν να παρακολουθήσει ένα ολόκληρο παιχνίδι.

αθλητικη_ηχω.jpg


Η πανίσχυρη Μίλαν εκείνης της εποχής, των Ριβέρα και Τραπατόνι μεταξύ άλλων, θα έφτανε στη δεύτερη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών χάρη στη μοναδική «παράσταση» του Πράτι.

Το δικό του χατ-τρικ ήταν αυτό που «σφράγισε» τον θρίαμβο απέναντι στον πρωτοεμφανιζόμενο Άγιαξ, του 22χρονου τότε Κρόιφ, με το τελικό 4-1 να δίνει στους «ροσονέρι» τον τίτλο.

αγιαξ_μιλαν.jpg


Για την ελληνική τηλεόραση, αυτή ήταν μία σημαντική βραδιά. Όπως και για τον Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος στη συνέχεια μετέδωσε σχεδόν όλους τους τελικούς από το 1969 έως και το 2000.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0