Retro Stories

Champions League 2013: Ο «braveheart» τελικός των Μπάγερν και Ντόρτμουντ στα… ιερά χώματα του Γουέμπλεϊ! (video)

Champions League 2013: Ο «braveheart» τελικός των Μπάγερν και Ντόρτμουντ στα… ιερά χώματα του Γουέμπλεϊ! (video)

Στις 25 Μαΐου του 2013, στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, παρατάχθηκαν δυο γερμανικές στρατιές.  Η βαυαρική με επικεφαλής τον Γιουπ Χάινκες και η βεστφαλική υπό τον Γιούργκεν Κλοπ. Οι δύο στρατηγοί, «έχτισαν» το θρύλο τους και έβαλαν τα θεμέλια για τον γερμανικό θαύμα του Μαρακανά στα γήπεδα της Βραζιλίας, ένα χρόνο αργότερα!

Εκείνη η βραδιά τα είχε όλα. Κυριολεκτικά. Πολλή τακτική, εισαγωγή στις βασικές αρχές του gegenpressing, ένα μυθικό «τρεμπλ» για την Μπάγερν, αποθέωση Κλοπ, παράσταση «Ρομπερί». Είχε μεσαιωνική μάχη μεταξύ Πολ Μπράιτνερ και Λαρς Ρίκεν αλλά και μία γερμανική… συνεννόηση με αποτέλεσμα τη γέννηση των «πάντσερ» του Λεβ που «έγραψαν» ιστορία στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014.

Paul_Breitner_and_Lars_Riecken.PNG

Μάρκο Ρόις και Ματς Χούμελς παραμένουν «κίτρινοι» και καταθέτουν διαπιστευτήρια πιστότητας. Ιδίως ο πρώτος. Σαν από τραγική σύμπτωση της ζωής, θα πατήσουν και πάλι τον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ σε μία βδομάδα από σήμερα (01/06, 22:00), προκειμένου να δώσουν ίσως την τελευταία μεγάλη παράσταση της καριέρας τους.

Για τον Ρόις, θα είναι σίγουρα η τελευταία με τα «χρώματα» των Βεστφαλών. Για τον Χούμελς… ο χρόνος θα δείξει.



Οι δυο τους παραμένουν έως σήμερα οι συνδετικοί κρίκοι της ομάδας που είχε παίξει στον γερμανικό τελικό του 2013 στο ίδιο γήπεδο με αντίπαλο την φοβερή και τρομερή Μπάγερν του Γιουπ Χάινκες. Την Μπορούσια καθοδηγούσε ο «εμβληματικός», Γιούργκεν Κλοπ.

Όλοι θυμούνται πως εκείνο το παιχνίδι παίχτηκε στα «ίσα», όμως το αποτέλεσμα έκρινε η μοναδική ποιότητα των «Ρομπερί», του φονικού διδύμου που αποτελούνταν από τον «γαλλογερμανικό» άξονα, Φρανκ Ριμπερί και  Άριεν Ρόμπεν με τον Ολλανδό να βρίσκει δίχτυα στο 89ο λεπτό και να τελειώνει το παιχνίδι. Σε ένα χρονικό σημείο όπου δεν υπάρχει γυρισμός.





Εκτός αν λέγεσαι Ρεάλ. Η φετινή δηλαδή αντίπαλος των Βεστφαλών του Τέρζιτς.

Στην πορεία προς τον τελικό του 2013, η Ντόρτμουντ είχε συναντήσει τη Μάλαγα στους «8» και τη Ρεάλ στα ημιτελικά. Kαι την είχε «διαλύσει» με συνολικό σκορ 4-3 με το «τεσσαρέ» του Λεβαντόφσκι.

DORTMUND_-_MALAGAΚαταγραφή.PNG

Αυτή τη φορά, η Μπορούσια θα συναντήσει τη Ρεάλ στον τελικό σε ένα μόνο παιχνίδι που αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον του συλλόγου από τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ και το γερμανικό ποδόσφαιρο συνολικά.

Για να αντιληφθεί κανείς τον άθλο της Μπορούσια, αντιμετωπίζει μία ομάδα απέναντι στην οποία έχει να θυμάται και καλές βραδιές, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να συναντήσει είτε τη Μπάγερν Μονάχου (σε μία αντιγραφή της 25ης Μαΐου 2013) είτε την «άπαικτη», Μάντσεστερ Σίτι.

Πάντως, σε σχέση με τον τελικό του 2013, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς η Μπορούσια δεν διαθέτει τη «λάμψη» που της είχε μεταδώσει ο Κλοπ και το ακαταμάχητο εκείνο σύνολο, το οποίο κοίταξε τους Βαυαρούς στα «μάτια». Το χάσμα μεταξύ των δύο φιναλίστ μοιάζει να είναι μεγάλο και σίγουρα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των «κίτρινων». Όμως, στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις. Και ιδίως όταν η συζήτηση αφορά την κατεξοχήν απρόβλεπτη Μπορούσια Ντόρτμουντ του Έντιν Τέρζιτς.

Η γερμανική κληρονομιά του Γουέμπλεϊ το 2013, ήταν το δίχως άλλο πλούσια. Από τις ενδεκάδες των δύο «μονομάχων» ξεπήδησε η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Γερμανίας του Γιόακιμ Λεβ, η οποία ένα χρόνο μετά, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε εμφατικά στην κατάκτηση του τροπαίου, επιτυγχάνοντας την ιστορική «επτάρα» σε βάρος της Βραζιλίας. 7/11 έπαιξαν στον «γερμανικό εμφύλιο» του Γουέμπλεϊ ένα καλοκαίρι νωρίτερα.




Στο Λονδίνο, απογειώθηκε ο προπονητικός «μύθος» του Γιούργκεν Κλοπ, παρά την ήττα, σε μία αρένα όπου εμφανίστηκαν κυριολεκτικά ως ιππότες οι Λαρς Ρίκεν και Πίτερ Μπράιτνερ με τη συνοδεία των μαχητών τους… δυο στρατιές που αν και πρόσκαιρα μπήκα σε αντίπαλα χαρακώματα, συνενώθηκαν για να οικοδομήσουν το σύγχρονο «γερμανικό θαύμα» του «Μαρακανά.


Η αλήθεια είναι πως υπάρχει προσμονή, ώστε να ανακαλύψουμε τι εκπλήξεις κρύβει και τι σηματοδοτεί το Γουέμπλεϊ του 2024 (με κατά το ήμισυ γερμανική συμμετοχή), για το γερμανικό και το… ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το οποίο θα έχει ως επίκεντρό του τα γερμανικά γήπεδα τον προσεχή Ιούνιο και Ιούλιο...

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0