Retro Stories

UEFA Cup 1996/1997: Ο τελευταίος διπλός τελικός που «έστεψε» την Σάλκε τροπαιούχο (video)

UEFA Cup 1996/1997: Ο τελευταίος διπλός τελικός που «έστεψε» την Σάλκε τροπαιούχο (video)

Ένας διπλός τελικός ακούγεται ως κάτι τόσο άγνωστο και τόσο διαφορετικό, όμως πριν μερικά χρόνια αποτελούσε την κανονικότητα. Την σεζόν 1996/1997 πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος διπλός τελικός στην ιστορία του UEFA Cup εκεί όπου η Σάλκε κατέκτησε το τρόπαιο και άφησε την Ίντερ με το… παράπονο μπροστά στους οπαδούς της.

Με την σεζόν να φτάνει προς το φινάλε, όλες οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις πλησιάζουν στην μεγάλη βραδιά, την μέρα του τελικού. Μία μέρα στην οποία οι δύο καλύτερες ομάδες της εκάστοτε διοργάνωσης θα αναμετρηθούν για 90 λεπτά (χωρίς όμως να αποκλείουμε το ενδεχόμενο της παράτασης ή ακόμη και των πέναλτι) με τον νικητή να «παίρνει» μαζί του και το τρόπαιο. Βέβαια οι τελικοί δεν λειτουργούσαν πάντοτε με αυτόν τον τρόπο.

Για το UEFA Cup από το 1971, την χρονιά την οποία και δημιουργήθηκε, ο τίτλος κρινόταν σε διπλό τελικό. Για πολλά χρόνια η μέθοδος αυτή αποτελούσε τον κανόνα για την διεξαγωγή της διοργάνωσης, μέχρι και το 1997.

Μόλις τρία χρόνια πριν αλλάξει η χιλιετία, ο τελικός μετατράπηκε από διπλός σε μονό κάτι που έχει παραμείνει μέχρι και σήμερα.

Πλέον τα γήπεδα των Ευρωπαϊκών τελικών είναι προκαθορισμένα μήνες έως και χρόνια πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή και ο τροπαιούχος καθορίζεται σε μία ουδέτερη έδρα .  

Την «τιμή» να συμμετάσχουν στον τελευταίο διπλό τελικό στην ιστορία του UEFA Cup είχαν η Σάλκε με την Ίντερ σε δύο αναμετρήσεις που δεν… έβγαλαν και μάτια.

Kein Tag wie jeder andere: Der FC Schalke 04 gewinnt den UEFA-Cup -  Eurosport

Για την ιστορία ο πρώτος γύρος του τελευταίου διπλού τελικού έγινε στην Γερμανία. Η αναμέτρηση αυτή κρίθηκε από τον Μαρκ Γουίλμοτς ο οποίος σκόραρε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης στο 69ο λεπτό κάνοντας και το 1-0. Οι «βασιλικοί μπλε» πήραν ένα ισχνό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, τα πάντα όμως θα κρινόντουσαν στην Ιταλία.

Η ρεβάνς έγινε στο Μιλάνο εκεί όπου το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο, αυτήν την φορά όμως από πλευράς Ίντερ. Ο Ιβάν Ζαμοράνο στο 84ο λεπτό έσωσε τους «νερατζούρι» και οδήγησε το ματς στην παράταση.

Αφού πέρασε και το επιπλέον 30λεπτο με τις δύο ομάδες να μην καταφέρνουν να βρουν κάποια επιθετική λύση, ενώ ταυτόχρονα η Ίντερ αγωνιζόταν και με αριθμητικό μειονέκτημα μετά την δεύτερη κίτρινη που αντίκρισε ο Φρέσι στο 89ο λεπτό,  το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί οι Γερμανοί φανερά πιο έτοιμοι έδειξαν χαρακτήρα και με «κρύο αίμα» πήραν την νίκη με 4-1 και μαζί το UEFA Cup.

Έκτοτε οι τελικοί αποτελούν μία μονή διαδικασία. Ένας αγώνας «ζωής ή θανάτου» με τον νικητή να τα παίρνει… όλα.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0