Retro Stories

«Το απαραβίαστο σερί του Τάκη, εδώ και 49 χρόνια»: Όταν οι δείκτες στο ρολόι του Οικονομόπουλου, σταμάτησαν στα 1.086 λεπτά! (video)

«Το απαραβίαστο  σερί του Τάκη, εδώ και 49 χρόνια»: Όταν οι δείκτες στο ρολόι του Οικονομόπουλου, σταμάτησαν στα 1.086 λεπτά! (video)

Πολλοί προσπάθησαν να το προσπεράσουν. Κωνσταντίνου και Βάντσικ έφτασαν κοντά, αλλά σήμερα (16/05), το ιστορικό ρεκόρ απαραβίαστης εστίας, που ανήκει στον Τάκη Οικονομόπουλο και παραμένει ακατάρριπτο από το 1965, γίνεται 49 ετών! Και ποιος ξέρει, αν δεν είχε έρθει εκείνο το γκολ στη Θεσσαλονίκη, πού θα είχε τεθεί ο πήχης!

Ο «θρυλικός» Στέφαν Μπόμπεκ έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην βίβλο της παναθηναϊκής ιστορίας.

Είναι άλλωστε γνωστό πως, με τον Κροάτη στο τιμόνι της ομάδας, το «τριφύλλι» πανηγύρισε την κατάκτηση δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Δύο πρωταθλημάτων που σήμαναν πολλά περισσότερα από το νούμερο 7 και 8 της «πράσινης» τροπαιοθήκης.



imago0006759943s.jpg

Πρώτα, κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα του 1964 και στη συνέχεια (1965), το πρωτάθλημα της «γρανιτένιας» άμυνας (των μόλις 19 γκολ παθητικό) και του «ακραίου» απαραβίαστου ρεκόρ του Τάκη Οικονομόπουλου, επίδοση η οποία αντέχει μέχρι και σήμερα.

196527-6a.JPG

Στις 16 Μαΐου του 1965, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου κέρδισε τον Απόλλωνα Πόντου (Καλαμαριάς) με σκορ 1-4 κάνοντας αποφασιστικό βήμα τίτλου.

Τον «πράσινο» θρίαμβο όμως, «επισκιάζει» το γκολ του Γιάννη Καραμυτηλιού στο 86ο λεπτό της συνάντησης, τέρμα το οποίο αποκτά μέχρι σήμερα μία ιστορική διάσταση, καθώς διέρρηξε το μυθικό απαραβίαστο του Τάκη Οικονομόπουλου το οποίο άντεξε για 1.086 αγωνιστικά λεπτά και πιο συγκεκριμένα για 11 αναμετρήσεις (το γκολ μάλιστα ήρθε στα τελευταία λεπτά αυτής της αναμέτρησης).

122019817_3634551076603756_6571519460730413482_n.jpg

Στις 17 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, σε ένα παιχνίδι στο Φάληρο με αντίπαλο την Προοδευτική (14η αγωνιστική) η εστία του Παναθηναϊκού μετετράπη σε «κλειδαρότρυπα» Το 2-2 και το τέρμα του Σπύρου Καλλή ήταν το τελευταίο… ίχνος παραβίασης της «πράσινης» εστίας, μέχρι το χτύπημα του Καραμυτηλιού, τρεις μήνες και... κάτι αργότερα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ασύλληπτου επιτεύγματος, ο Παναθηναϊκός έχοντας τον Οικονομόπουλο υπερασπιστή της «εστίας» του στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, δέχτηκε όλα κι όλα δύο γκολ. Το πρώτο από τον Απόλλωνα και ένα ακόμη, την 28η αγωνιστική σε ένα ισόπαλο αποτέλεσμα (1-1) με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Το «σερί του Τάκη» μνημονεύεται μέχρι σήμερα και πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού είναι πραγματικά μετρημένοι στα «δάκτυλα» του ενός χεριού οι άνθρωποι που έχουν προσεγγίσει αυτό το πραγματικά αδιανόητο νούμερο.

Και σαν από κάποια ειρωνεία της τύχης, όσοι τον πλησίασαν ήταν πάλι τερματοφύλακες που υπερασπίστηκαν την εστία του Παναθηναϊκού. Το απαραβίαστο του Γιόζεφ Βάντσικ σταμάτησε στα 908 λεπτά, ενώ εκείνο του Βασίλη Κωνσταντίνου διακόπηκε στα 907 λεπτά.

Μεταφερόμενοι στο σήμερα, ένας ακόμη τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, ο Σωκράτης Διούδης, κατόρθωσε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του για αρκετές αναμετρήσεις, πλησιάζοντας αρκετά το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Τάκη.

Πιο συγκεκριμένα, την αγωνιστική περίοδο 2020/2021, ο «Batman» υπό την καθοδήγηση του Λάζλο Μπόλονι, κράτησε ανέπαφη την εστία του για συνολικά 767 αγωνιστικά λεπτά και οκτώμιση… αναμετρήσεις.

Το σερί απλώθηκε από το παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής της Super League (2-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα) έως την 21η  και το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όπου το «τριφύλλι» επιβλήθηκε με σκορ 2-3. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Δημήτρης Γούτας είχε ισοφαρίσει με κεφαλιά στο 45+1’ σε 1-1 για την ομάδα του, σπάζοντας το μεγάλο σερί που έτρεχε μέχρι εκείνο το σημείο ο «πράσινος» πορτιέρε.

Είχε μεσολαβήσει το παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής στη Τούμπα, όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με σκορ 2-1 από τον ΠΑΟΚ, όμως εκτός μάχης είχε τεθεί ο Διούδης με ενοχλήσεις στη μέση, αφήνοντας τη θέση του στο αρχικό σχήμα στο νεαρό, Βασίλη Ξενόπουλο

 

Την τελευταία δεκαετία κατά την οποία εξελίσσεται η αγωνιστική δράση στα γήπεδα της Stoiximan Super League, μαζί με το «καθαρό» σερί του Διούδη, ξεχωρίζει και το απαραβίαστο ρεκόρ του Ανδρέα Γιαννιώτη με την φανέλα του Ατρομήτου τη σεζόν 2017-2018.

Ο πιτσιρικάς τότε Έλληνας τερματοφύλακας, είχε καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του για 765 αγωνιστικά λεπτά, με τον βαθμό δυσκολίας να είναι ενδεχομένως περισσότερο αυξημένος, με δεδομένη τη δυναμική της ομάδας του και με βάση το γεγονός πως η ομάδα του Περιστερίου, δέχεται περισσότερες απειλές στην εστία της (σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό).

Ο Γιαννιώτης είχε διατηρήσει καθαρή την εστία του για οκτώ αναμετρήσεις, δεχόμενος γκολ στο παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής ομάδας του με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα (2-1). Το γκολ είχε σημειώσει στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου με εκτέλεση πέναλτι ο Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Το σερί του νυν τερματοφύλακα της Κασίμπασα είχε ξεκινήσει στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής (09/09/2017) με την «λευκή» ισοπαλία του Ατρομήτου με τον ΠΑΣ Γιάννινα και ανακόπηκε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, είχαν προηγηθεί δύο νίκες του Ατρομήτου σε Καραϊσκάκη και ΟΑΚΑ επί των Ολυμπιακού και ΑΕΚ αντίστοιχα με το ίδιο σκορ (0-1), περιποιώντας τιμή στο κατόρθωμα του Γιαννιώτη.

Η πεντάδα των μεγαλύτερων απαραβίαστων σερί στην Ελλάδα:

  • Τάκης Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός): 1086 λεπτά (1964-1965)
  • Γιόζεφ Βάντσικ (Παναθηναϊκός): 908 λεπτά (1992-1993)
  • Βασίλης Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός): 907 λεπτά (1979-1980)
  • Γιόζεφ Βάντσικ (Παναθηναϊκός): 872 λεπτά (1994-1995)
  • Βασίλης Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός): 847 λεπτά (1980-1981)

Όπως γίνεται αντιληπτό, το «σερί του Τάκη» αν και ακατάρριπτο μέχρι σήμερα, έδειξε τον δρόμο στους μεταγενέστερους τερματοφύλακες του «τριφυλλιού» οι οποίοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα μεγαλύτερα απαραβίαστα σερί που έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα. Η «Αγία Τριάδα» των Οικονομόπουλου, Βάντσικ και Κωνσταντίνου αποδεικνύει πως στον Παναθηναϊκό η θέση του τερματοφύλακα αποτελεί σταθερά και εγγύηση, αν και δεν οδηγεί πάντοτε στην κατάκτηση του τίτλου.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0