Retro Stories

Η ημέρα που ο Κρόιφ έθετε τις βάσεις της «Μεγάλης Μπαρτσελόνα»! (video)

Η ημέρα που ο Κρόιφ έθετε τις βάσεις της «Μεγάλης Μπαρτσελόνα»! (video)

12 Μαΐου 1991. Η Μπαρτσελόνα πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα της «εποχής Κρόιφ»! Πριν από 33 χρόνια, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έθετε τα θεμέλια της αυτοκρατορίας και της «Dream Team» των «μπλαουγκράνα». Η Μπαρτσελόνα τον θυμήθηκε με βίντεο που «ξυπνά» αναμνήσεις…

Λέγεται πως η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Ολλανδό «Θρύλο» συνέπεσε με την εντολή (από τον ίδιο) ανάπτυξης της περίφημης «La Masia» και της γιγάντωσής της στο brand που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Έχοντας ως πρότυπο τις μυθικές ακαδημίες του «Αίαντα» ο Ολλανδός κουβάλησε την τεχνογνωσία και τη «μπόλιασε» στη Βαρκελώνη με αποτελέσματα ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, με την ανάδειξη σπουδαίων παικτών από τα «σπλάχνα» της ομάδας, όπως οι Γκουαρδιόλα, Φερέρ, Αμόρ και αργότερα, Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι, Φάμπρεγας, Μπούσκετς, Πουγιόλ, Πικέ για να φτάσουμε εσχάτως στον Λαμίν Γιαμάλ.

λα_μασια.PNG

Η φιλοσοφία του Κρόιφ σχετικά με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (Total Football) και το tiki taka παραμένει ζωντανή έως σήμερα και διέπει τις βασικές αρχές οργάνωσης της ακαδημίας αλλά και τις βασικές αρχές σπουδαίων προπονητών, όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος έχει εξελίξει το στυλ του Κρόιφ.

33 χρόνια πίσω, στις 12 Μαΐου, η Μπαρτσελόνα επέστρεφε στην κορυφή της Ισπανίας, έπειτα από έξι χρόνια πανηγυρίζοντας τον 11ο τίτλο La Liga. Η κατάκτηση του τίτλου κλείδωσε και μαθηματικά στην 34η αγωνιστική του πρωταθλήματος, έπειτα από μία ήττα της Ατλέτικο Μαδρίτης από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο «Ανοέτα» (2-1) αποτέλεσμα που έστεφε και μαθηματικά πρωταθλητές τους «μπλαουγκράνα» του Γιόχαν Κρόιφ.

Oι πανηγυρισμοί της ομάδας του Κρόιφ στους δρόμους της Βαρκελώνης έξαλλοι και εκείνες τις στιγμές ακριβώς ήταν που γεννιόταν η «Dream Team» της δεκαετίας του 1990, αποτελούμενη «αστέρες» της εποχής όπως οι Άντονι Θουμπιθαρέτα, Τσίκι Μπέγκιρισταϊν, Μίχαελ Λάουντρουπ, Ρόναλντ Κούμαν, Ρομάριο, Χρίστο Στόιτσκοφ, Γκιγιέρμο Αμόρ, Άλμπερτ Φερέρ και Πεπ Γκουαρδιόλα.



Η κατάκτηση του πρώτου Champions League από την Μπαρτσελόνα το 1992 με αντίπαλο την πολύ ισχυρή Σαμπντόρια της εποχής, έβαλε τους «μπλαουγκράνα» στον ευρωπαϊκό χάρτη, εκεί όπου ήδη υπήρχε ήδη έντονο το αποτύπωμα της μισητής αντιπάλου, Ρεάλ Μαδρίτης.


384677309_475269764_tcimg_57E61CF4_1.jpg

Αρχιτέκτονας  του οικοδομήματος, ο Γιόχαν Κρόιφ στον οποίο το σωματείο και ο οργανισμός της Βαρκελώνης, οφείλει πολλά. Πάρα πολλά, όπως και το ισπανικό ποδόσφαιρο συνολικά. 

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το ποδόσφαιρο και οι αρχές που ο Κρόιφ ενστάλλαξε στην Μπαρτσελόνα τείνουν να χαρακτηρίσουν το ποδόσφαιρο που εκφράζει η ισπανική σχολή συνολικά, με τις επιτυχίες της Ισπανίας στα EURO του 2008 και του 2012 και το Μουντιάλ του 2010 να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το παικτικό μοντέλο.

Όμως, όλα ξεκίνησαν μια τέτοια ημέρα τον Μάιο του 1991.  

Δημήτρης Τσάκνης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0