Retro Stories

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, όπως Παναθηναϊκός και… Λάρισα: Η πρώτη φορά, που δύο ελληνικές ομάδες έφτασαν ως τους «8» των Κυπέλλων Ευρώπης! (video)

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, όπως Παναθηναϊκός και… Λάρισα: Η πρώτη φορά, που δύο ελληνικές ομάδες έφτασαν ως τους «8» των Κυπέλλων Ευρώπης! (video)

Επιστρέφουμε 39 χρόνια πριν. Σε μια εποχή, που όπως και τώρα, δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονταν στη φάση των «8» των Κυπέλλων Ευρώπης! Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά το 1984-85, με πρωταγωνιστές τον Παναθηναϊκό και την… Λάρισα!

Σχετικά Άρθρα

Η προημιτελική φάση του Europa Conference League έχει άκρως ελληνικό… άρωμα. Όχι μόνο επειδή ο τελικός της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά κυρίως επειδή ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ συνεχίζουν να… ονειρεύονται!

Έπειτα από δύο «μυθικές» προκρίσεις, κόντρα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αμφότεροι εξασφάλισαν μία θέση, ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πρόκειται για κάτι σπάνιο, δίχως αμφιβολία. Μοιάζει πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί άλλες δύο φορές. Η τελευταία ήταν το 1998-99, ενώ για να εντοπίσουμε την πρώτη, θα χρειαστεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στη σεζόν 1984-85!

Πριν από 39 χρόνια, Παναθηναϊκός και Λάρισα είχαν πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο ταξίδι, σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Κύπελλο Κυπελλούχων αντίστοιχα.

παοφεγε.webp

Αρχικά, οι «πράσινοι» έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν, αντιμετώπιζαν στον πρώτο γύρο του θεσμού τη Φέγενορντ. Το 0-0 στην Ολλανδία δεν τους πτόησε ούτε στο ελάχιστο, καθώς κέρδισαν με 2-1 στην Ελλάδα και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Το εμπόδιο που ακολούθησε μετά, ήταν η Λίνφιλντ, με την ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ να επικρατεί με 2-1 στο πρώτο ματς, αλλά να χρειάζεται να γυρίσει από την… κόλαση στον επαναληπτικό, προκειμένου να χαμογελάσει! Ο λόγος; Στο 26ο λεπτό βρέθηκε πίσω με 3-0, όμως απάντησε άμεσα, με δύο γκολ μέσα σε τέσσερα λεπτά (Σαραβάκος, Ρότσα), για να πάρει ξανά «ανάσα»! Τελικά, ο Αντωνίου βρήκε και εκείνος δίχτυα, για να γράψει το τελικό 3-3 και να δώσει συνέχεια στο «πράσινο» ευρωπαϊκό ταξίδι!

Στη φάση των «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός βρήκε στον διάβα του τη σουηδική Γκέτεμποργκ. Με την πρώτη εκτός έδρας νίκη σε εκείνη την ευρωπαϊκή του χρονιά (0-1 με το πέναλτι του Σαραβάκου), έθεσε τις βάσεις για πρόκριση στους «4» και δεν σκόπευε να αφήσει την ευκαιρία.

Στην Αθήνα τα… χρειάστηκε, δέχθηκε γκολ στο 11’, αλλά ισοφάρισε στο 44΄ με τον Δημόπουλο. Ο Χόλμγκρεν, στην έναρξη του δευτέρου μέρους, χάρισε ξανά το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, με τον Σαραβάκο να «λυτρώνει» εν τέλει την ομάδα του. Ευστόχησε από την άσπρη βούλα, 12 λεπτά πριν το φινάλε, και έτσι, έστειλε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!



γκετεμπργκπαο.jpg

Κάπου εκεί, θα ερχόταν και το φινάλε. Η Λίβερπουλ απεδείχθη ανυπέρβλητο εμπόδιο, επικρατώντας εμφατικά στο Άνφιλντ με 4-0, για να διπλασιάσει τις νίκες της, νικώντας και στον επαναληπτικό με 0-1, και να κλείσει τη θέση της απέναντι στη Γιουβέντους. Ένας τελικός, που έφερε την πιο μαύρη νύχτα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τον εφιάλτη του Χέιζελ.

παολιβερπουλ.webp

Ο σύλλογος της Θεσσαλίας από την άλλη πλευρά, δοκίμαζε τις δυνάμεις του στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Είχε φτάσει ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, και παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό, πήρε το εισιτήριο για την είσοδό του στη διοργάνωση, ως φιναλίστ, αφού οι «πράσινοι» έκαναν το νταμπλ.

Η πορεία της Λάρισας ξεκίνησε απέναντι στη Σιόφοκ, με την οποία έμεινε στο 1-1 εκτός έδρας. Στο γήπεδό της ωστόσο, βρήκε δύο «χρυσά» γκολ από Κμιέτσικ και Βαλαώρα και πήρε την πρόκριση για τη φάση των «16»!

Η Σερβέτ που ακολούθησε, μπορεί να προηγήθηκε στο πρώτο ματς, αλλά δεν στάθηκε ικανή να βάλει… φρένο στους «βυσσινί»! Πατσιαβούρας και Κμιέτσικ έφεραν την ανατροπή και τη νίκη, με τον Βαλαώρα να σκοράρει στην εκτός έδρας αναμέτρηση και να «σφραγίζει» μία μεγάλη πρόκριση για τη Λάρισα, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων!



Σερβετ_Λαρισα.jpg

ΣερβετΛαρισα.jpg

Η Ντιναμό Μόσχας θα ήταν ο τελευταίος «σταθμός» της ελληνικής ομάδας. Οι παίκτες του Στρέιλαου έμειναν στο 0-0 στον πρώτο αγώνα με τους Ρώσους, ενώ στον επαναληπτικό, μακριά από την Ελλάδα, ηττήθηκαν με 1-0, εξαιτίας ενός μακρινού σουτ, που έστειλε την μπάλα πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και μετά στο έδαφος, μόλις ελάχιστα εκατοστά μέσα από τη γραμμή! Ο διαιτητής ωστόσο, έδειξε σέντρα και κάπως έτσι, όλα είχαν κριθεί.

ΔυναμοΜοσχας.jpg

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δύο ελληνικές ομάδες, στους «8» των Κυπέλλων Ευρώπης. Κάτι που συμβαίνει για τρίτη φορά. Πρώτη μάλιστα, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Αλήθεια, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, στο Europa Conference League;

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0