Retro Stories

«Διαιτητή θυμήσου, τον Ράμμο και το αυτί σου»: Πώς ένα πέναλτι οδήγησε σε άγριο ξυλοδαρμό, στο Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ το 1976!

«Διαιτητή θυμήσου, τον Ράμμο και το αυτί σου»: Πώς ένα πέναλτι οδήγησε σε άγριο ξυλοδαρμό, στο Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ το 1976!

«Πριν προλάβω να φτάσω στα αποδυτήρια, μου όρμησαν πολλοί και ένας από τους αυτούς “χρατς”, έκοψε το αυτί μου»! Περιγραφή που σοκάρει. Κι όμως, πριν από ακριβώς 48 χρόνια, στις 29 Φεβρουαρίου 1976, ο διαιτητής Στέφανος Ράμμος δέχθηκε άγρια επίθεση στο Αγρίνιο από οπαδούς του Παναιτωλικού, για ένα πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του ΠΑΟΚ! Στο τέλος ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί -και- ο ίδιος!

«Έκοψαν το αυτί του διαιτητή»! Αυτό το πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα του αγώνα μεταξύ του Παναιτωλικού και του ΠΑΟΚ, πριν από ακριβώς 48 χρόνια.

Ήταν η 29η Φεβρουαρίου του 1976, όταν η ομάδα του Αγρινίου υποδεχόταν για το ελληνικό πρωτάθλημα τον «Δικέφαλο του Βορρά». Αυτό που θα ακολουθούσε όμως, δεν το περίμενε κανείς.

kommeno_auti_3.jpg

Ο Στέφανος Ράμμος αποτελούσε τον διαιτητή της συγκεκριμένης αναμέτρησης, με τους φιλάθλους του Παναιτωλικού να έχουν ήδη έντονα παράπονα από εκείνον, για τις αποφάσεις του σε παιχνίδι που είχε προηγηθεί κόντρα στον Παναθηναϊκό. Έτσι, δεν χρειαζόταν πολύ, για να προκληθεί… έκρηξη!

kommeno_auti_2.jpg

Άλλωστε, το ματς είχε καίρια σημασία και για τις δύο ομάδες. Οι γηπεδούχοι εκείνη την περίοδο «μάχονταν» για την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στη διεκδίκηση του τίτλου, τον οποίο και κατέκτησε εν τέλει στο φινάλε της σεζόν. Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του!

Το 0-0 παρέμενε μέχρι και τη συμπλήρωση 67 λεπτών παιχνιδιού. Τότε, σημειώθηκε η επίμαχη φάση, που μετέπειτα οδήγησε στον ξυλοδαρμό του Ράμμου. Η μπάλα διεκδικήθηκε στον αέρα, μέσα στη μεγάλη περιοχή, από τον Σταύρο Σαράφη και τον Πέτρο Μίχο. Ο «άρχων» της αναμέτρησης θεώρησε ότι το μαρκάρισμα του παίκτη του Παναιτωλικού ήταν αντικανονικό, με αποτέλεσμα να υποδείξει το σημείο του πέναλτι.

Η κατάσταση τέθηκε άμεσα εκτός ελέγχου, αλλά μόνο για λίγο. Το ματς συνεχίστηκε και ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα χάρη στο εύστοχο χτύπημα του Σαράφη. Στο 85’, ο Κερμανίδης διαμόρφωσε το τελικό 0-2.

Τότε, λοιπόν, ξεκίνησε το… χάος! Αμέσως μετά τη λήξη, μία μερίδα των οπαδών του Παναιτωλικού έριξε το κιγκλίδωμα που υπήρχε μεταξύ των κερκίδων και του αγωνιστικού χώρου και εισέβαλλε στο γήπεδο! Ο Ράμμος προσπάθησε να προστατευθεί, μπαίνοντας ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά μάταια. «Οι σύμβουλοι του Παναιτωλικού, μου έλεγαν “Ράμμο, θα πεθάνεις, έφτασε η ώρα σου”. Ζήτησα την προστασία της χωροφυλακής, αλλά το πλήθος ωρύετο», ομολογεί ο ίδιος αργότερα.

kommeno_auti_4.jpg

kommeno_auti_5.jpg

Ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός του. Όπως διηγείται ο Ράμμος «πριν προλάβω να ανέβω στο πεζούλι που οδηγεί στα αποδυτήρια, μου όρμησαν πολλοί και ένας από αυτούς “χρατς”, έκοψε το αυτί μου»! Ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν μπόρεσα, μέσα στην κόλαση, να δω ποιος με δάγκωσε και έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι».

kommeno_auti_8.jpg

Έπειτα από την επέμβαση της χωροφυλακής, οδηγήθηκε στα αποδυτήρια, γεμάτος αίματα. Ο φυσικοθεραπευτής του ΠΑΟΚ καθάρισε τα τραύματά του, με τον Ράμμο φυσικά να βρίσκεται κατάσταση σοκ, αιμορραγώντας από το φρύδι και το αυτί του. Μετά από τρεις ώρες μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα!

Εκεί, διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί εγκεφαλική διάσειση. Δύο άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές για την επίθεση προς τον Ράμμο, με την ποινή τους να είναι 4 μήνες φυλάκισης. Το εντυπωσιακό ωστόσο, είναι πως υπό κράτηση τέθηκε και ο ίδιος ο διαιτητής, για εξύβριση αστυνομικών!

kommeno_auti_7.jpg

Όπως είναι λογικό, όσα εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο του Αγρινίου, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη χώρα μας. Όχι μόνο του Τύπου, αλλά γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, ένα ζαχαροπλαστείο πωλούσε μία πάστα, που ονόμαζε «αυτί του Ράμμου», έχοντας παρόμοιο σχήμα!

Πρόκειται για μία ιστορία που πολύ δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Για αρκετό καιρό, προκαλούσε τρόμο στους διαιτητές της χώρας μας. Κάτι που οφείλεται εν πολλοίς και σε ένα σύνθημα που ακουγόταν από τις εξέδρες εκείνη την περίοδο, με αφορμή τα πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο του Παναιτωλικού, την 29η Φεβρουαρίου του 1976. «Διαιτητή θυμήσου, τον Ράμμο και το αυτί σου»…

Πηγή: Η Μηχανή του Χρόνου

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0