Retro Stories

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Ένα κασκόλ που λειτούργησε ως το… συγχωροχάρτι της Φλωρεντίας! (video)

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Ένα κασκόλ που λειτούργησε ως το… συγχωροχάρτι της Φλωρεντίας! (video)

Μία ολόκληρη, περήφανη πόλη ζούσε και ανέπνεε για την επιστροφή του… ασώτου υιού. Και εκεί που το γήπεδο σειόταν από τις αποδοκιμασίες που ακούγονταν μέχρι την Santa Maria Del Fiore, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο όχι μόνο αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι αλλά φορώντας την «μπιανκονέρο» φανέλα, φίλησε το κασκόλ της Φιορεντίνα. Ο ρομαντικός Ρομπέρτο Μπάτζιο γίνεται σήμερα (18/02) 57 ετών!

Ήταν παιδί δικό της και ως τέτοιο λατρευόταν. Κοτζάμ διάδοχο του τεράστιου Τζιανκάρλο Αντονιόνι είχαν… βαφτίσει άπαντες στην Τοσκάνη τον Ρομπέρτο Μπάτζιο και για πέντε χρόνια τον καμάρωναν με τα βιολετί. Εκείνο το Μάϊο όμως και πιο συγκεκριμένα στις 19 του μήνα που διέβη τον Ρουβίκωνα και πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους, έγινε το «μαύρο πρόβατο». Ακόμα κι αν δεν το ήθελε. «Εγώ ήθελα να μείνω στην Φιορεντίνα. Δεν έφυγα μόνος μου. Με έδιωξαν. Ο Ποντέλο είχε κάνει την συμφωνία με τον Ανιέλι το προηγούμενο καλοκαίρι», αναφέρει στην αυτοβιογραφία του αποκαλύπτοντας και διαλόγους με τον πρόεδρο Ποντέλο που προσπαθούσε να τον πείσει να μην τον παραχωρήσει.

Την ημέρα της ανακοίνωσής του και για το επόμενο τριήμερο οι δρόμοι στη Φλωρεντία θύμιζαν σκηνικό πολέμου. Στους δρόμους επικρατούσε η απόλυτη αναρχία με κοκτέιλ από μολότοφ, σίδερα, πέτρες, αλυσίδες με λουκέτα και άλλα πολλά να εκσφενδονίζονται από τους ταραξίες. Μεγάλος στόχος ήταν ο Ποτέλο, τα γραφεία του οποίου θύμιζαν κατάσταση πολιορκίας. Ο απολογισμός «έγραψε» 50 τραυματίες και εννιά συλλήψεις από τις μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία. Από εκείνες τις μέρες και μετά η πόλη ζούσε και ανέπνεε για εκείνη την ημέρα που θα επέστρεφε στο «Αρτέμιο Φράνκι» για να τον γιουχάρουν με όλη τους τη φωνή, όλο τους το «είναι».

thumbnail_piazza_savonarola_maggio_1990_1.jpg

Ο… προδότης γύρισε και έκανε ένα ολόκληρο γήπεδο να σωπάσει και κυρίως να ξεχάσει!

Η «Curva Fiesole» είχε δημιουργήσει για το μεγάλο αυτό παιχνίδι της 7ης του Απρίλη ένα τρομερό κορεό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά όλων των εποχών αποτυπώνοντας το σκίτσο της Φλωρεντίας. Αν το γήπεδο χωρούσε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Τοσκάνης, τότε σίγουρα εκείνη την ημέρα θα ήταν εκεί. Επιστροφή του Ρομπέρο Μπάτζιο με φανέλα της Γιουβέντους, τι πιο μισητό;

curva-fiesole-fiorentina-v-juventus-april-1991.jpg

Ο κόσμος δεν σταμάτησε δευτερόλεπτο να τον αποδοκιμάζει. Ο ήρωάς τους είχε βγάλει τα βιολετί για να βάλει τα «μπιανκονέρο», συνθήκη που τον έκανε για το υπόλοιπο της ζωής του, εχθρό. Εκείνος όμως στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους ξέχασε για λίγο που άνηκε βάσει συμβολαίου και αφέθηκε σε αυτό που έλεγε η καρδιά του.

Στο 51΄ και με το σκορ 1-0 υπέρ της Φιορεντίνα, η «βέκια σινιόρα» κέρδισε πέναλτι. Όλοι κοίταξαν προς τον «θεϊκό κοτσιδάκια» τον σπεσιαλίστα του είδους με πάνω από 90 εύστοχες εκτελέσεις σε όλη του την καριέρα. Εκείνος όμως αρνήθηκε να στήσει τη μπάλα με τον Λουίτζι Ντε Αγκοστίνι τελικά να νικιέται από τον Μαρεγκίνι.

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα ο Τζίτζι Μαϊφρέντι τον αποσύρει από τον αγωνιστικό χώρο και το γιουχάρισμα δυνάμωσε. Κατευθυνόμενος προς τον πάγκο και με τα αντικείμενα να πέφτουν... βροχή σε εκείνον, είδε ένα κασκόλ της Φιορεντίνα να προσγειώνεται στα πόδια του από κάποιο φίλο των «βιόλα». Και ο «Ρόμπι» όχι απλά δεν το προσπέρασε αλλά χάρισε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Έσκυψε, το πήρε και το φίλησε μπροστά από τα έκπληκτα μάτια των συμπαικτών του στον πάγκο της Γιουβέντους, κάνοντας ένα ολόκληρο γήπεδο να ξεχάσει για λίγο την έχθρα και να τον χειροκροτήσει.

Αγνός ρομαντισμός από έναν άνθρωπο που άκουσε τα… εξ αμάξης. Κάποια πράγματα είναι γραφτό να συμβούν και όταν οι ίδιο οι πρωταγωνιστές ξεχνούν την επαγγελματική τους ιδιότητα και αφήνουν το συναίσθημα να ξεχειλίσει, το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν αυτό.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0