Retro Stories

Μία εισβολή σε αγώνα ράγκμπι, που έκανε τον Τζον Λένον να πληρώσει πρόστιμο για… καλό σκοπό!

Μία εισβολή σε αγώνα ράγκμπι, που έκανε τον Τζον Λένον να πληρώσει πρόστιμο για… καλό σκοπό!

Χωρούν στην ίδια συζήτηση ο Τζον Λένον, το Απαρτχάιντ και το… ράγκμπι; Η απάντηση είναι «ναι» και θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε σχεδόν μισό αιώνα πριν για να αφηγηθούμε μία ελάχιστα γνωστή ιστορία, που χρωστάει πολλά στο γράμμα ενός ευρηματικού συλληφθέντα!

Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, μία τεράστια φυσιογνωμία της παγκόσμιας ιστορίας, ο πρωτοστάτης της μάχης κατά του Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, περπατούσε ξανά ελεύθερος μετά από 27 χρόνια φυλάκισης.

Λίγο αργότερα, εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής βάζοντας τέλος στην πολιτική του Απαρτχάιντ που ταλάνιζε τη χώρα πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Ο σπουδαίος αυτός ακτιβιστής είχε πολλούς ακολούθους και υποστηρικτές όλα αυτά τα χρόνια.

mandela.jpg

Ένας εξ αυτών, ο Τζον Λένον, που 20 χρόνια πριν την απελευθέρωση του Μαντέλα, άφησε το δικό του «στίγμα» ως υπέρμαχου του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ. Ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις και τις ειρηνιστικές τάσεις του, ο Λένον έδειξε ξανά την ευαισθησία του πάνω σε τέτοιου είδους θέματα, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του θρυλικού Abbey Road.

Την περίοδο 1969-1970 η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νότιας Αφρικής είχε οργανώσει μια σειρά από 26 φιλικές αναμετρήσεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Όπου και αν ταξίδευε η αποστολή, έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες τη συνόδευαν, συντονισμένες από ακτιβιστές που τάσσονταν κατά της πολιτικής του Απαρτχάιντ.

Ήταν ο τρόπος που είχαν επιλέξει οι Βρετανοί πολίτες να διαμαρτυρηθούν για την εν λόγω πολιτική. Μάλιστα, το κίνημα πήρε την ονομασία «Σταματήστε την περιοδεία του ‘70», με ξεκάθαρο σκοπό να ακυρώσει την περιοδεία της Νότιας Αφρικής τόσο στο ράγκμπι, όσο και στο κρίκετ, απομονώνοντας τις αθλητικές ομάδες της χώρας.

λενον_τουρ.jpg

Έτσι έγινε και στο παιχνίδι ράγκμπι απέναντι στη Σκωτία στο Αμπερντίν. Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους διαδηλώνοντας, ενώ κάποιοι εισέβαλαν και στον αγωνιστικό χώρο, όπου διεξαγόταν η αναμέτρηση. Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους διαδηλωτές και προχώρησε στις συλλήψεις 96 ατόμων.

Το πρόστιμο των 15 λιρών για την εποχή εκείνη ήταν «βαρύ». Η λύση ήρθε με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Κάποιος από τους συλληφθέντες είχε τη φαεινή ιδέα να γράψει γράμμα στον… Τζον Λένον! Τι του ζήτησε; Να πραγματοποιήσει μία συναυλία για να συγκεντρώσει το ποσό των περίπου 1.500 λιρών, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι και οι 96.

apartheid.jpg

Ο σπουδαίος ακτιβιστής δε θα άφηνε ποτέ έναν τέτοιο γράμματα αναπάντητο. Ωστόσο, αντί για συναυλία, έδρασε πιο άμεσα, στέλνοντας μία επιταγή με το εν λόγω ποσό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλοι όσοι είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη μεσολάβηση του Λένον μία μέρα σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου 1970. Ο ίδιος, ένα χρόνο πριν, είχε επιστρέψει στη Βασίλισσα Ελισάβετ το τιμητικό μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ), διαμαρτυρόμενος έτσι για την ανάμειξη της Βρετανίας στον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας και στο Βιετνάμ.

λενον.jpg

Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε η διάλυση των Beatles και έκτοτε ο Λένον διοργάνωνε συχνά εκστρατείες για την ειρήνη μαζί με τη σύζυγό του, Γιόκο Όνο. Η κίνησή του να απελευθερώσει τους διαδηλωτές στο Αμπερντίν, όλως τυχαίως συνέπεσε με μία άλλη αποφυλάκιση, αυτή του Νέλσον Μαντέλα, ακριβώς 20 χρόνια μετά. Δυστυχώς, ο Λένον δεν έζησε για να δει εκείνη την ημέρα, αφού το θρυλικό «σκαθάρι» έπεσε νεκρό από τις σφαίρες του Μαρκ Τσάπαμ το 1980.

Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0