Retro Stories

Ένα ξεχασμένο φιλμ σε υπόγειο και ένα παιχνίδι Μπέρνλι – Γιουνάιτεντ του 1902, που προβλήθηκε τελικά το… 2005! (video)

Ένα ξεχασμένο φιλμ σε υπόγειο και ένα παιχνίδι Μπέρνλι – Γιουνάιτεντ του 1902, που προβλήθηκε τελικά  το… 2005! (video)

Δύο άνθρωποι πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Ένα παιχνίδι του Δεκεμβρίου ανάμεσα στην Μπέρνλι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία νίκη της φιλοξενούμενης, που… μόλις είχε αλλάξει ονομασία και μία «ματαίωση» των σχεδίων των Σάγκαρ Μίτσελ και Τζέιμς Κένιον, που πήρε… παράταση 103 χρόνων. Όλα ξεκίνησαν με ασπρόμαυρο φόντο, στην 2η κατηγορία της Αγγλίας, και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο του 2005, σε ένα υπόγειο του Λάνκασαιρ. Τι ιστορία…

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Αφήνουμε προς το παρόν την Premier League και όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Ξεχνάμε για λίγο όσα έκανε ο Κέβιν Ντε Μπρόινε στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» και όσα αναμένουμε να δούμε στην συνέχεια του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Πηγαίνουμε έναν αιώνα πριν και… κάτι. Για την ακρίβεια, πάμε στο 1902. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1902. Δηλαδή 122 χρόνια πριν. Τότε που δύο άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν κάτι, το οποίο δεδομένα ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Τότε που δύο Άγγλοι σκηνοθέτες, ο Σάγκαρ Μίτσελ και ο Τζέιμς Κένιον, οι οποίοι είχαν έδρα στο Μπλάκμπερν, αποφάσισαν να κινηματογραφήσουν ένα παιχνίδι του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και επέλεξαν να το κάνουν με την αναμέτρηση της Μπέρνλι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Τερφ Μουρ».

Ήθελαν να δημιουργήσουν μία ταινία, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Οι δύο ομάδες βρίσκονταν τότε στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και συζητάμε για την περίοδο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αισίως, αλλάξει όνομα.

Δεν λεγόταν «Newton Heath», αλλά απέκτησε την ονομασία που έμελλε να την κάνει πασίγνωστη σε ολόκληρη την υφήλιο. Η εν λόγω ταινία αποτελεί το πρώτο στιγμιότυπο που έχει καταγραφεί ποτέ και δείχνει τους «κόκκινους διαβόλους» σε αγωνιστική δράση.

Κέρδισαν εκείνη την ημέρα με 2-0 και τερμάτισαν την σεζόν στην 5η θέση της βαθμολογίας, για να περάσουν τέσσερα χρόνια και να ανέβουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ποιο είναι όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης; Πως η προβολή της δουλειάς του Μίτσελ και του Κένιον, τελικά δεν έγινε ποτέ, τουλάχιστον εκείνη την εποχή. Και ο λόγος ήταν το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Μπέρνλι, καθώς αμφότεροι είχαν ως στόχο να στρέψουν το βλέμμα του κοινού στη γηπεδούχο, στις αντιδράσεις του κόσμου, στον πανηγυρισμό ενός γκολ και σε ένα ευχάριστο απόγευμα στο «Τερφ Μουρ».

Τελικά, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τους «χάλασε» τα σχέδια και η ταινία… χάθηκε για περίπου έναν αιώνα. Βρέθηκε όμως και κάπως έτσι, μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την πρόθεση των δύο Άγγλων. Βρέθηκε στο υπόγειο ενός καταστήματος στο Λάνκασιρ, για να έρθει το BBC και να την προβάλλει στις 14 Ιανουαρίου του 2005.

Παρόλα αυτά, δεν επρόκειτο για το μοναδικό ποδοσφαιρικό «εγχείρημα» των Μίτσελ και Κένιον. Σε έναν αγώνα μεταξύ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και της Μπέρι, τον Σεπτέμβριο του 1902 έπαιξε ο Γουίλιαμ «Φάτι» Φούλκε, ένας από τους πιο διάσημους παίκτες της εποχής του, ο οποίος αγωνίστηκε επίσης για την Μπράντφορντ και την Τσέλσι. Βιντεοσκόπησαν επίσης, τον πιθανότατα πρώτο ποδοσφαιρικό τραυματισμό που αποτυπώθηκε σε φιλμ, όταν ένας Ιρλανδός επιθετικός χτύπησε το δοκάρι στην αναμέτρηση της Ουαλίας με την Ιρλανδία στο Ρέξαμ το 1906.

Μπορεί λοιπόν οι άνθρωπο του… 20ου αιώνα, να μην είχαν την ευκαιρία να δουν τι συνέβη εκείνο το απόγευμα στο Μπέρνλι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά θαύμασαν τη δουλειά των δύο Άγγλων σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, το φιλμ βρέθηκε. Και στο «Νησί» θα θυμούνται πάντα πως πριν από 19 χρόνια, ο πλανήτης είδε για πρώτη φορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κερδίζει στο «Τερφ Μουρ», χάρη σε ένα… υπόγειο στο Λάνκασαιρ!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0