Retro Stories

Στο Βελιγράδι ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο «αυτοκράτορας» της Ευρώπης! (video)

Στο Βελιγράδι ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο «αυτοκράτορας» της Ευρώπης! (video)

Ήταν Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, όταν ο Βασίλης Σπανούλης σε ηλικία 38 ετών, κατέρριπτε, με την φανέλα των «ερυθρολεύκων», ένα ακόμη ρεκόρ. Εκείνο του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης!

Ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο νυν προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Περιστερίου, ακριβώς τρία χρόνια πριν σε μια συνάντηση μεταξύ «αδελφών» στο άδειο (λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού) «Αλεξάνταρ Νίκολιτς» γινόταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη EuroLeague (συμπεριλαμβανομένου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, από το 1958 και έπειτα).

Με τους 14 πόντους που σημείωσε στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ έφτασε στους 4.323 πόντους και προσπέρασε στην πρώτη θέση τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τον άλλοτε μεγάλο αστέρα της Μπαρτσελόνα που μέχρι τότε «στρογγυλοκαθόταν» στη πρώτη θέση.

Το επόμενο, ακατάρριπτο για πολύ λίγο όπως έμελλε να αποδειχθεί (μόλις για 33 πόντους), ορόσημο του «αειθαλούς» Σπανούλη, παρέμενε ο τίτλος του πρώτου σκόρερ όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, επίδοση που διατηρεί ένας άλλος Έλληνας θρύλος, ο φοβερός και τρομερός Νίκος Γκάλης.


Σε ένα ήσυχο «Αλεξάνταρ Νίκολιτς» ο Έλληνας σούτινγκ γκαρντ, το βράδυ της 10ης Δεκέμβρη του 2020 έφτασε στους 4.740 πόντους σε ευρωπαϊκούς αγώνες, με τις φανέλες όλων των ομάδων που είχε έως τότε υπηρετήσει. Του Αμαρουσίου, του Παναθηναϊκού και φυσικά του αγαπημένου του Ολυμπιακού

 

Για την ιστορία και αξίζει να αναφερθεί πως τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβρη του 2023 ένας άλλος παίκτης (γεννηθείς κι εκείνος τον μήνα Αύγουστο, όπως και ο Βασίλης Σπανούλης) με τους 25 πόντους που σημείωσε απέναντι στη Ζαλγκίρις, εισερχόταν κι εκείνος στην κορυφαία τριάδα των πρώτων σκόρερ, πίσω από τους Νάντο Ντε Κολό και Βασίλη Σπανούλη.

Ο λόγος για τον απίθανο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος έχει συνολικά σημειώσει 4.171 πόντους στην Ευρωλίγκα, απέχοντας ελάχιστους από την κατάρριψη της κορυφαίας επίδοσης του V-Span. Υπενθυμίζεται πως ο τέως αρχηγός του Ολυμπιακού κρέμασε τα μπασκετικά του παπούτσια έχοντας σημειώσει συνολικά 4.455 πόντους στη διοργάνωση.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0