Retro Stories

Ολυμπιακός Οσέρ 1-1: Η μέρα που το MEGA αλλαζε για πάντα την τηλεόραση στην Ελλάδα!

Ολυμπιακός Οσέρ 1-1: Η μέρα που το MEGA αλλαζε για πάντα την τηλεόραση στην Ελλάδα!

Το ντεμπούτο της ιδιωτικής τηλεόρασης στις αθλητικές μεταδόσεις έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1989 με την αναμέτρηση Ολυμπιακός Οσέρ (1-1) για το Κύπελλο UEFA. Το MEGA, το οποίο έμελλε στις συνειδήσεις των Ελλήνων θεατών να γίνει συνώνυμο των ελληνικών ποδοσφαιρικών θριάμβων και να ταυτιστεί με το λογότυπο και το «εμβατήριο» του Champions League, μετέδωσε μέσω της συχνότητάς του το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Η μετάδοση των 19.00 επρόκειτο να αλλάξει μια για πάντα το τοπίο της ελληνικής τηλεόρασης αλλά και τη μοίρα του ελληνικού αθλητισμού.

Το MEGάλο κανάλι κάνει «ντεμπούτο» στις αθλητικές μεταδόσεις

Η ιδιωτική τηλεόραση μπήκε στις ζωές των Ελλήνων σχετικά αργά. Μόλις στις 20 Νοεμβρίου του 1989, η συχνότητα του MEGA ξεκίνησε να εκπέμπει σε μία πιο... ευρεία εμβέλεια (δεν ήταν πανελλαδική η κάλυψη). Για τους φίλους των σπορ ωστόσο, μία άλλη ημερομηνία έμελλε να χαρακτηριστεί ως «ορόσημο». Στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το MEGA channel κατέγραψε ακόμη μία πρωτιά. Έγινε το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που μετέδωσε ποδοσφαιρικό παιχνίδι ελληνικής ομάδας και πιο συγκεκριμένα το ΟλυμπιακόςΟσέρ για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Σε περιγραφή Κώστα Βερνίκου και σχόλιο Νικήτα Γαβαλά, το παιχνίδι στο «κατάμεστο» «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ολοκληρώθηκε ισόπαλο 1-1, αποτέλεσμα που αποδείχθηκε «χρυσάφι» για τους Γάλλους του Γκι Ρου. Σε συνδυασμό με το 0-0 της ρεβάνς στο «Αμπέ Ντεσάμπ» (που επίσης προβλήθηκε από το MEGA) εξασφάλισαν για λογαριασμό τους το εισιτήριο πρόκρισης στην προημιτελική φάση.

1200231265b9-55cb-4a40-aaa1-6eade7942cc3.jpg

Ολυμπιακός – Οσέρ 1-1. Ισοπαλία που σηματοδοτεί ένα «πικρό» πλην «αήττητο» αντίο

Οι Έλληνες που συντόνισαν τις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν παιχνίδι (ελληνικής) ομάδας και εν γένει αθλητικό δρώμενο για πρώτη φορά από την συχνότητα ενός ιδιωτικού καναλιού, είδαν τον Ολυμπιακό του Μαγυάρου προπονητή, Ίμρε Κόμορα να βρίσκεται σε ένα μέτριο βράδυ. Οι «Ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από ισάριθμες προκρίσεις στους δύο πρώτους γύρους έναντι της Ραντ Βελιγραδίου (πρώτος γύρος με συνολικό σκορ 3-2) και της Φερστ Βιέννα (δεύτερος γύρος με συνολικό σκορ 3-3 και πρόκριση χάρη στα εκτός έδρας γκολ του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα της Αυστρίας).

Το σκορ άνοιξε στο 19ο ο Ούγγρος Κάλμαν Κόβατς έπειτα από γύρισμα του Βαϊρουά. Οι ποδοσφαιριστές του Γκι Ρου δημιουργούσαν διαρκώς ευκαιρίες για να διευρύνουν το προβάδισμά τους, πέφτοντας ωστόσο πάνω στον πολύ καλό Ηλία Ταληκριάδη.  Στο 30’ ο Νίκος Αναστόπουλος, πρόλαβε τον Μαρτινί και έφερε το παιχνίδι στα ίσα έπειτα από πάσα του πολύ δραστήριου εκείνο το βράδυ, Τάσου Μητρόπουλου. Οι «Ερυθρόλευκοι» είχαν τις στιγμές τους, με εκφραστές κατά κύριο λόγο την τριπλέτα, Ντέταρι, Μητρόπουλο και Αναστόπουλο αλλά δεν κατάφεραν να βρουν ένα δεύτερο τέρμα. Ούτε όμως η Οσέρ βρήκε το δεύτερο τέρμα και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με μία μάλλον γλυκόπικρη γεύση. Πικρή, μεν γιατί ο Ολυμπιακός εκείνο το βράδυ ουσιαστικά με αυτό το 1-1 που παραχώρησε στην Οσέρ, αποχαιρέτησε, αν και αήττητος, την διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA και είπε αντίο στις ελπίδες που διατηρούσε για μία ευρωπαϊκή διάκριση.

47048.jpg


Η απογευματινή μετάδοση των 19.00, άλλαξε το τοπίο της ελληνικής τηλεόρασης

Γλυκιά δε, γιατί μέσω της συχνότητας ενός ιδιωτικού καναλιού, του MEGA, οι Έλληνες θεατές έμελλε τα επόμενα χρόνια να θαυμάσουν τις πορείες των ελληνικών ομάδων στις διοργανώσεις της UEFΑ, προεξάρχοντος μάλιστα του Champions League, αρχής γενομένης από τη σεζόν 1994 – 1995.

Αποτελεί γεγονός, πως η μετάδοση των 19.00 από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» εκείνο το απόγευμα, σηματοδότησε μία ριζική αλλαγή τοπίου για την ελληνική τηλεόραση και τα αθλητικά δρώμενα γενικότερα. Το μέχρι πρότινος «κανάλι των εκδοτών» (εξ’ ου και η σύσταση του καναλιού υπό την επωνυμία Τηλέτυπος) ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου 1989, με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων ευρώ (σε σημερινές αξίες) ενώ με μερίδια στο σχήμα του, βρέθηκαν ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της εποχής. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των Χρήστου Λαμπράκη, Γιώργου Μπόμπολα, Κίτσου Τεγόπουλου, Αριστείδη Αλαφούζου και του Ομίλου Βαρδινογιάννη (όλοι τους μέτοχοι στο νεοσύστατο κανάλι με μερίδιο 20%). Το τοπικής εμβέλειας MEGA, επρόκειτο σε πολύ σύντομο χρόνο να σε εξελιχθεί σε μιντιακό κολοσσό και να μεταβάλλει ραγδαία τους συσχετισμούς στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, επηρεάζοντας όψεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Το MEGA άλλαξε το τοπίο του ελληνικού αθλητισμού

Εξίσου σημαντική, η αλλαγή η οποία συντελέστηκε στο πεδίο του ελληνικού αθλητισμού την περίοδο εκείνη. Και πάλι η συνεισφορά του MEGA υπήρξε καταλυτική. Ήδη μέσα σε διάρκεια μόλις πέντε χρόνων, το μεγάλο κανάλι είχε αποκτήσει, εκτός των άλλων, τα δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος για μία διετία (1992) έναντι του αστρονομικού για την εποχή εκείνη, ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών (δηλαδή 3 εκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές αξίες). Ακόμη, το «πετράδι στο στέμμα» του ελληνικού αθλητισμού, πρωτάθλημα μπάσκετ, με τους μεγάλους της Θεσσαλονίκης (ΑΡΗΣΠΑΟΚ) να μεσουρανούν, είχε κι αυτό βρει θέση στη συχνότητα του MEGA, όπως επίσης και τα παιχνίδια της «Επίσημης Αγαπημένης». Το αθλητικό πακέτο όπως αναμενόταν, έφερε «πανστρατιά», καθώς στις τάξεις του ιδιωτικού καναλιού προσχώρησαν οι κορυφαίοι για να αναλάβουν την υποστήριξη, ενός ασυναγώνιστου για τα δεδομένα της εποχής, αθλητικού προϊόντος.

Νίκος Κατσαρός, Γιάννης Διακογιάννης, Φίλιππας Συρίγος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Αλέξης Σπυρόπουλος, Γιώργος Θαναηλάκης, Νίκος Παπαδογιάννης «πέρασαν τις πύλες» του καναλιού και μαζί με τον άνθρωπο που μετέδωσε το ιστορικό, για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης, παιχνίδι, Κώστα Βερνίκο (ο οποίος ήταν ήδη εκεί), αποτέλεσαν για χρόνια τους στυλοβάτες του αθλητικού προγράμματος. Νέες εκπομπές ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, με τη δημιουργία εκπομπής λεπτό προς λεπτό μετάδοσης φάσεων από τα παιχνίδια (το μεσημέρι της Κυριακής) να ξεχωρίζει και να καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά (ως η πρώτη που εισήχθη σε ευρωπαϊκό κανάλι έβερ!). Μάλιστα, η αθλητική εκπομπή που παιζόταν στο MEGA, το βράδυ της Κυριακής κατόρθωσε να εκτοπίσει την ιστορική «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ από την πρώτη θέση, σημειώνοντας σπουδαία τηλεοπτική επίδοση.





Ο Κώστας Βερνίκος, με αφορμή την συμπλήρωση 34 ετών από την απογευματινή μετάδοση των 19.00 στις 22 Νοεμβρίου 1989, έκανε, μέσω του προφίλ του στο Facebook, ειδική αναφορά στο παιχνίδι, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο γεγονός πως η μετάδοση γινόταν με πεντακάμερο (για την εποχή, με πεντακάμερο γινόταν κορυφαία κάλυψη). Δεν παρέλειψε ασφαλώς αναφορά στους συντελεστές και τους συνεργάτες της πρώτης μετάδοσης. 




Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0