Retro Stories

Λες Σάνον: Ο αρχιτέκτονας του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ´70

Λες Σάνον: Ο αρχιτέκτονας του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ´70

Στις 12 Μαρτίου του 1926, στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, ένα παιδί γεννιόταν με όνομα Λέσλι Σάνον. Δεκαέξι μέρες αργότερα, στις 28 Μαρτίου, 2402 χιλιόμετρα μακριά, στη Θεσσαλονίκη, ο «Πανθεσσαλονίκειος Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης» θα δώσει το πρώτο του φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, μετά από πολλές διοικητικές κόντρες και οριστικό σχίσμα με την «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης». Περίπου ένα μήνα μετά, στις 20 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ θα αναγνωριστεί επίσημα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και τότε, χωρίς να το ξέρει κανείς, θα ξεκινήσουν οι πορείες ενός ανθρώπου και ενός συλλόγου με σκοπό να ενωθούν 45 χρόνια αργότερα και να βιώσουν και οι δύο το υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους. 

Ο Λες Σάνον ξεκίνησε την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής (κεντρικός επιθετικός) κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τα τμήματα υποδομής της Έβερτον. Από εκεί απορρίφθηκε λόγω ύψους (1.70μ) και μεταπήδησε στα ερασιτεχνικά τμήματα της συμπολίτισσας Λίβερπουλ το 1943. Εκεί έμεινε μέχρι το 1949 κάνοντας, όμως, μόλις 11 συμμετοχές και σκοράροντας 1 γκολ. Τότε, η Μπέρνλι ξόδεψε 6000 χιλιάδες λίρες για να τον κάνει δικό της, και αν μη τι άλλο κέρδισε, μιας και ο Λες έκανε στο Τερφ Μουρ 263 συμμετοχές με 29 γκολ, μέχρι να κλείσει την καριέρα του στα 32 του το 1958. 
Les Shannon

Άμεσα, ξεκίνησε να ασχολείται με την προπονητική, περνώντας σαν βοηθός από Έβερτον και Άρσεναλ, αποκτώντας πολύ καλή φήμη για την ικανότητά του να αναγνωρίζει το ταλέντο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Το 1966 αποχωρεί από την Άρσεναλ, και περνάει από τη Μπέρι, τη Μπλάκπουλ και τη Σισάιντερς στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, με τη Μπλάκπουλ μάλιστα να ανεβαίνει στην Πρώτη Κατηγορία με τον Σάνον στα ηνία, αλλά να πέφτει την επόμενη χρονιά, όμως, εκ νέου.

Και κάπου εδώ, ήρθε η ώρα να γραφτεί ιστορία.  

Ο Σάνον αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Αγγλίας. Στην Ελλάδα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, θα έβρισκε την προπονητική του Ιθάκη.

Όταν έφτασε το 1971 για να αναλάβει τον ΠΑΟΚ, θα έβρισκε την κατά πολλούς καλύτερη φουρνιά παικτών που έχουν περάσει από την ομάδα την Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, στο ρόστερ του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν φιγουράρουν ονόματα όπως του αρχηγού Γιώργου Κούδα, του αρχισκόρερ Κούλη Αποστολίδη, του Γιάννη Γούναρη, του Σαράφη, του Τερζανίδη, του Ασλανίδη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη αλλά και των μετέπειτα προπονητών, Γιάννη Μαντζουράκη και Γιώργου Παράσχου. 

Ο Σάνον θα φέρει τη δικιά του επανάσταση, μιας και θα καθιερώσει το 4-4-2 από τις πρώτες του μέρες στην ομάδα, θα χρησιμοποιήσει τον Κούδα σχεδόν αποκλειστικά ως δεκάρι και θα παράξει εν γένει ένα πολύ ελκυστικό και αποδοτικό στυλ ποδοσφαίρου που θα φέρει ντελίριο στον κόσμο της ομάδας.

Θα μείνει στον ΠΑΟΚ για τέσσερις σεζόν, ως τον Οκτώβριο του 1974, και θα καταφέρει να δώσει στους Θεσσαλονικείς τους πρώτους τους 2 τίτλους. Συγκεκριμένα, με τον Σάνον στα ηνία του, ο ΠΑΟΚ θα φτάσει σε 4 τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, για να κατακτήσει τους δύο, το 1972 εναντίον του Παναθηναϊκού στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το 1974 εναντίον του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια Στο Πρωτάθλημα, θα φτάσει ως την κατάκτηση της 2ης θέσης στη δεύτερη του σεζόν, έχοντας μάλιστα 92 βαθμούς με 27 νίκες σε 34 παιχνίδια και χάνοντας το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό που είχε 94.

Άκρως αξιοσημείωτη, βέβαια, είναι και η πορεία του με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1973/1974. Εκεί, στον πρώτο γύρο απέκλεισε τη Λέγκια Βαρσοβίας, στο δεύτερο γύρο τη Λιόν με ένα ιστορικό 4-0 στο ματς της Τούμπας, για να αποκλειστεί από τη μετέπειτα φιναλίστ Μίλαν, στην προημιτελική φάση.

Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος της ίδιας σεζόν, ο Σάνον υπέβαλε την παραίτησή του, αναφέροντας πως «δεν ανέχομαι παρεμβάσεις στο έργο μου». Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ξεσηκώθηκε, ο Σάνον πείστηκε να μείνει, αλλά όχι για πολύ, αφού τον Οκτώβριο του 1974 θα αποχωρήσει οριστικά από την ομάδα. Είναι κοινώς αναγνωρισμένο ότι ο Σάνον είχε μεγάλη συνεισφορά και στη μετέπειτα κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του από τον ΠΑΟΚ το 1976, με τις βάσεις που είχε βάλει στην ομάδα κατά την τετραετή παρουσία του εκεί.

Ο Σάνον δε θα φύγει από την Ελλάδα μετά τον ΠΑΟΚ, μιας και θα αναλάβει τον Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή, με τον οποίο μάλιστα θα κατακτήσει επίσης ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1976, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στα πέναλτι μετά το 4-4 της κανονικής διάρκειας. Αυτός, μάλιστα, είναι και ο μοναδικός τίτλος στην ιστορία του «Γηραιού», μέχρι και σήμερα.

Θα περάσει και από Ολυμπιακό (1976/77), Παναχαϊκή (1978), ΟΦΗ (1979/80 και 1982-84), Μπραν (1981), Αιγάλεω (1985) και Λούτον.

Σταμάτησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο το 2001 σε ηλικία 75 ετών, έχοντας διατελέσει σκάουτ αλλά και με εμφανίσεις σε αθλητικές εκπομπές του Channel 4. Ο μεγάλος Άγγλος προπονητής θα χάσει στις 2 Δεκεμβρίου του 2007 τη μάχη με ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Λες Σάνον αποτελεί μια θρυλική μορφή για τον ΠΑΟΚ και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας συνδέσει το όνομά του με μία από τις πληρέστερες και καλύτερες ομάδες που έχουν παίξει ποδόσφαιρο στη χώρα μας, τον μεγάλο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ‘70, και έτσι το όνομα του θα μείνει συνδυασμένο τόσο με το «Δικέφαλο του Βορρά», όσο και με την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη του το 2003:

«Έζησα πολύ όμορφα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να έχει μεσολαβήσει πολύς καιρός από τότε όμως ο ΠΑΟΚ θα μείνε για πάντα στην καρδιά μου. Είμαι ακόμα ΠΑΟΚ!»



www.bnsports.com

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0