Retro Stories

Ο Κούλης Αποστολίδης στο BN Sports: «Αν μεταδιδόταν ο θρίαμβος με τη Λιόν, ο ΠΑΟΚ θα αποκτούσε τουλάχιστον 30.000 νέους φιλάθλους»

Ο Κούλης Αποστολίδης στο BN Sports: «Αν μεταδιδόταν ο θρίαμβος με τη Λιόν, ο ΠΑΟΚ θα αποκτούσε τουλάχιστον 30.000 νέους φιλάθλους»

Έχουν περάσει πια 50 ολόκληρα χρόνια από μια από τις μεγαλύτερες βραδιές που βίωσε ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Τότε, που «διέλυσε» τη Λιόν στην Τούμπα με 4-0, το Νοέμβριο του 1973, για να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων! Ένας από τους πρωταγωνιστές του αγώνα, ο Κούλης Αποστολίδης, θυμάται στο BN Sports τον θρίαμβο, αλλά και εξηγεί τους λόγους που το παιχνίδι δεν μεταδόθηκε ποτέ τηλεοπτικά και στέρησε δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους από την ομάδα, η απόφαση αυτή! 

Συνέντευξη στον Τάσο Φαραό

Πώς να ξεχαστεί αυτή η βραδιά στην Τούμπα! Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1973, όταν ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν για τον επαναληπτικό της φάσης των «16» του Κυπέλλου Κυπελλουχων τη Λιόν. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν το περίμενε κανείς, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του «Δικεφάλου του Βορρά»!

Οι παίκτες του Άγγλου Λες Σάνον, που είχε αλλάξει την ιστορία του συλλόγου με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1972 καθιστώντας τον πλέον πρωταγωνιστήμετά από μία σπουδαία ισοπαλία με 3-3 στη Γαλλία, στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, ήθελαν να ολοκληρώσουν την πρόκριση! Η Λιόν αιφνιδιάστηκε μέσα σε μία… φλεγόμενη Τούμπα, με τους Θεσσαλονικείς να επικρατούν τελικά με το εντυπωσιακό 4-0 και να παίρνουν την πρόκριση για τα προημιτελικά!

Ο Δημήτρης Παρίδης (δύο γκολ), ο Αχιλλέας Ασλανίδης (με πέναλτι) και ο Σταύρος Σαράφης ήταν οι «χρυσοί» σκόρερ του ΠΑΟΚ. Από εκείνες τις αναμετρήσεις κόντρα στη Λιόν, δύο είναι εκείνα που ξεχωρίζουν. Η ανωτερότητα της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το γεγονός πως η αναμέτρηση δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη! Κάτι που στοίχισε από τους «ασπρόμαυρους» αρκετές χιλιάδες νέους φιλάθλους, όπως ομολογεί ο Κούλης Αποστολίδης στο BN Sports!

παοκ2.jpg

Κόντρα στους Γάλλους, ο ΠΑΟΚ ήταν φανταστικός. Μπορεί κατά το άκουσμα των δύο ομάδων να μην το περίμενε κανείς, αλλά στον αγωνιστικό χώρο, η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά. Σε αμφότερα τα παιχνίδια, οι παίκτες του Σάνον ήταν κυρίαρχοι!

«Το παιχνίδι ήταν κατά γενική ομολογία, ένα τέλειο ματς για τον ΠΑΟΚ, ο καλύτερος αγώνας που παίξαμε εκείνη την εποχή. Το πρώτο παιχνίδι με τη Λιόν ήταν το 3-3 στη Γαλλία, μία επίσης σπουδαία αναμέτρηση, αφού εκείνη την εποχή ήταν μια πολύ καλή ομάδα.»

Ο ΠΑΟΚ, έχοντας αποκλείσει στον πρώτο γύρο του θεσμού τη Λέγκια Βαρσοβίας (1-1 και 1-0), που αποτελούσε τη βάση της εθνικής Πολωνίας που μετά από μερικούς μήνες θα ερχόταν τρίτη στο Μουντιάλ του 1974, δοκιμαζόταν στην έδρα ενός από τους σημαντικότερους συλλόγους της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα προσέφερε μόνο χαμόγελα! Ισοπαλία με 3-3, με τους ΑσλανίδηΤερζανίδη και Σαράφη να βρίσκουν δίχτυα και πλέον, όλα ήταν ανοικτά για τη ρεβάνς της Τούμπας!

παοκ_λυων_πρωτοσελιδο_1.jpg

«Στην Τούμπα, ό,τι κάναμε μας έβγαινε, είχαμε φοβερή απόδοση τόσο ομαδικά, όσο και ατομικά. Εκείνο το αποτέλεσμα είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά και στη Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη», αναπολεί ο Αποστολίδης.

Το 3-3 έδινε αυτοπεποίθηση στους παίκτες του «Δικεφάλου του Βορρά» εν όψει του επαναληπτικού. Το αν ανέμεναν, ωστόσο, τον θρίαμβο που ακολούθησε, είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση, όπως παραδέχεται ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

«Πιστεύαμε ότι θα προκριθούμε μέσα στην Τούμπα αλλά ομολογώ ότι δεν φανταζόμαστε πως θα κερδίζαμε με 4-0 και με τέτοιο φανταστικό παιχνίδι. Η Τούμπα ήταν γεμάτη και πραγματικά το μόνο πράγμα που θα θέλαμε και δεν έγινε, είναι ότι το ματς δεν είχε καλυφθεί τηλεοπτικά. Προσωπικά πιστεύω ότι αν αυτό το παιχνίδι είχε τηλεοπτική κάλυψη, ο ΠΑΟΚ θα αποκτούσε τουλάχιστον 30.000 καινούργιους φιλάθλους».

παοκ_ενθ_1.jpg

Γιατί όμως δεν είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά η αναμέτρηση; Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα βρισκόταν υπό το δικτατορικό καθεστώς και σπάνια το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ.) πλήρωνε για να μεταδώσει αγώνες ή έδινε κάποια λίγα χρήματα. 

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του ήθελε να αποζημιωθεί, ζητώντας από το Ε.Ι.Ρ.Τ. να καλύψει τη διαφορά από τα εισιτήρια που δεν θα πωλούνταν. Οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς, ωστόσο λύση δε βρισκόταν, καθώς η κρατική τηλεόραση δεν ήταν διατεθειμένη να καταβάλλει μεγάλο ποσό, αλλά μάξιμουμ 70.000 δραχμές, ποσό που είχε δοθεί για την κάλυψη του αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και ΤΣΚΚΑ Σόφιας ένα χρόνο νωρίτερα, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ ο ΠΑΟΚ επιθυμούσε να εισπράξει σχεδόν 500.000 δραχμές. Η διαφορά όπως καταλαβαίνει κανείς ήταν τεράστια.

Τελικά το μεσημέρι πριν τον αγώνα, έφτασε στα γραφεία του ΠΑΟΚ ένα τηλεγράφημα από τον γενικό διευθυντή του Ε.Ι.Ρ.Τ., το οποίο ανέφερε ότι τελικά συμφωνούσε με τα όσα ζητούσε ο ΠΑΟΚ

Το Δ.Σ. του συλλόγου, όμως, θεώρησε πως η πρόταση δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και απαίτησε τα χρήματα να δοθούν προκαταβολικά, ενώ το Ε.Ι.Ρ.Τ. συμφώνησε μόνο εάν τα έδινε τον επόμενο μήνα. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το παιχνίδι τελικά να μην μεταδοθεί τηλεοπτικά, ούτε καν σε μαγνητοσκόπηση, αλλά και να συλληφθεί ο γενικός γραμματέας του ΠΑΟΚΒασίλης Σεργιαννίδης, με εντολή του υπουργού Προεδρίας της κυβερνήσεως Σπύρου Ζουρνατζή, αφού υπενθυμίζουμε πως η χώρα ήταν υπό στρατιωτική δικτατορία! 

παοκ_23.jpg

Ο Κούλης Αποστολίδης αναφέρει σχετικά με το συγκεκριμένο γεγονός:

«Οι συζητήσεις είχαν γίνει τότε μεταξύ του Σεργιαννίδη και της ΕΡΤ. Ο Σεργιαννίδης επέμεινε ότι ευχαρίστως να μεταδοθεί αλλά έπρεπε να καταβάλλουν και ένα αντίτιμο. Η ΕΡΤ δεν ήθελε να πληρώσει και έγινε μία πολύ μεγάλη σκηνή.

Θυμάμαι την ημέρα του παιχνιδιού μέναμε στο ξενοδοχείο Αστέρια στο Πανόραμα και παίζαμε βράδυ. Κάποια στιγμή είδαμε 2-3 περιπολικά και κάνα δύο μοτοσικλέτες απ’ έξω. Ο Σεργιαννίδης είπε ότι ενδεχομένως να τον κρατήσουν και δεν θα παρευρισκόταν στο παιχνίδι. Πράγματι τον κράτησαν τον Βασίλη καθώς δεν δέχτηκε να μπουν οι κάμερες στο γήπεδο! Ήταν μία γενναία απόφαση βλέποντας τα συμφέροντα του συλλόγου».

παοκ_παικτες.jpg

Κάπως έτσι, η αναμέτρηση δεν μεταδόθηκε. Σίγουρα όμως, όσοι έδωσαν το «παρών» στην Τούμπα, έζησαν μία αξέχαστη εμπειρία. Μία βραδιά που έχει χαραχθεί στο μυαλό κάθε φιλάθλου του ΠΑΟΚ. Με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε φυσικά, να είναι μοναδική.

«Ήταν ένα περιβάλλον ενθουσιώδες από την αρχή που ξεκινήσαμε και όσο περνούσε το παιχνίδι, τόσο πιο μαγική γινόταν αυτή η ατμόσφαιρα. Ήταν κάτι μοναδικό, δεν περιγράφεται εύκολα».

Στα αξιοσημείωτα είναι πως η πρόκριση είχε ως αποτέλεσμα κάθε παίκτης του ΠΑΟΚ να λάβει ως πριμ 75.000 δραχμές! Την εποχή εκείνη αποτελούσαν ουσιαστικά 10 βασικούς μισθούς!

μπραβο_παοκ_1.jpg

Στον επόμενο γύρο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρέθηκε απέναντι στη Μίλαν, που αποτελούσε και την κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Όπως ήταν λογικό, αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο. Παρ’ όλα αυτά, στο γήπεδό του κατάφερε να μην ηττηθεί, κρατώντας τους Ιταλούς στο 2-2, όμως το 3-0 του πρώτου αγώνα, είχε κρίνει ουσιαστικά τα πάντα. Ο αγώνας ρεβάνς με τα δύο γκολ του Σταύρου Σαράφη, είχε μεταδοθεί αφού πρώτα ο ΠΑΟΚ είχε εισπράξει περίπου 120.000 δραχμές, ρεκόρ για την εποχή! 

Κλείνοντας, ο Κούλης Αποστολίδης αναφέρθηκε και στη φετινή, πετυχημένη ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ.

«Εκείνο το οποίο μπορώ να πω ότι πιστεύω, με βάση αυτή την πορεία του ΠΑΟΚ, είναι πως φαίνεται ότι θα περάσει και στον επόμενο γύρο. Είτε ως πρώτος είτε ως δεύτερος. Από εκεί και πέρα θα φανεί, καθώς εξαρτάται και με ποιες ομάδες θα κληρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη».

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στον αγώνα κόντρα στη Λιόν το 1973:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Ασλανίδης (70' Κερμανίδης), Σαράφης (81' Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Παρίδης.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0