Retro Stories

Η επέτειος της πρώτης παρουσίας του Κρόιφ στη Βαρκελώνη και πώς τον αγόρασε σαν… άλογο ράτσας η Μπαρτσελόνα! (video)

Η επέτειος της πρώτης παρουσίας του Κρόιφ στη Βαρκελώνη και πώς τον αγόρασε σαν… άλογο ράτσας η Μπαρτσελόνα! (video)

Το ντεμπούτο του Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα αποτέλεσε ταυτόχρονα και το σημείο «καμπής» στην ιστορία της. Ήταν 28 Οκτωβρίου του 1973, όταν ο Ολλανδός θρύλος φόρεσε για πρώτη φορά τα «μπλαουγκράνα», όμως η υπόθεση της μεταγραφής του στη Βαρκελώνη, μόνο εύκολη δεν ήταν…

Σχετικά Άρθρα

Κάποιες ημερομηνίες είναι ξεχωριστές. Το μυαλό δεν τις ξεχνά και κάθε που έρχονται μια νοσταλγία «πλημμυρίζει» κάθε σκέψη. Οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα αισθάνονται ακριβώς έτσι, την 28η ημέρα του Οκτωβρίου. Η καρδιά χτυπά λίγο πιο δυνατά, καθώς ακριβώς πριν από 50 χρόνια, το 1973, πραγματοποιήθηκε ένα εμβληματικό ντεμπούτο. Ο Γιόχαν Κρόιφ πάτησε για πρώτη φορά στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας τα «μπλαουγκράνα»!

Η μετακίνησή του Ολλανδού θρυλικού ποδοσφαιριστή από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα δεν ήταν απλή υπόθεση. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Ο Κρόιφ είχε υπογράψει συμβόλαιο, ώστε να γίνει παίκτης των Καταλανών από το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου του 1973. Όσο δηλαδή ακόμα βρισκόταν στο Άμστερνταμ.

Στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, παρών ήταν τόσο ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, αλλά και πρώην τεχνικός του Άγιαξ, Ρίνους Μίχελς, όσο και ο εκπρόσωπος του Κρόιφ, Κορ Κόστερ. Ο τελευταίος μάλιστα, ήταν πεθερός του Ολλανδού επιθετικού και ο μεγαλύτερος έμπορος διαμαντιών στο Άμστερνταμ! Καταλυτικός ώστε να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές ήταν ο Αρμάντ Τσάραμπεν, ο οποίος συμφώνησε με τον πρόεδρο του «Αίαντα», τον σπουδαίο Γιάαπ Φαν Πράαγκ.

cr2.jpg

Η επανάσταση του Κρόιφ στα αποδυτήρια του Άγιαξ, ξεκίνησε ουσιαστικά από μία ψηφοφορία σχετικά με το περιβραχιόνιο του αρχηγού που έθεσε ο Τζορτζ Κνόμπελ, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Στέφαν Κόβατς στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, το καλοκαίρι του 1973. Ακόμα κι αν η υπογραφή του συμβολαίου έδειχνε πως θα έμπαινε ένα οριστικό φινάλε στη «σαπουνόπερα» που είχε διαρκέσει ήδη τρία ολόκληρα χρόνια (!), τίποτα δεν είχε τελειώσει ακόμα. Μπορεί το… σίριαλ να διαδραματίστηκε μισό αιώνα πριν, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπολείπεται σε κανένα σημείο αντίστοιχων σύγχρονων περιπτώσεων, όπως του Εμπαπέ, του Χάρι Κέιν και του Νεϊμάρ.

Τα χρήματα ποτέ δεν αποτελούσαν κάποιον ασήμαντο παράγοντα. Στην Ισπανία του 1973, εν μέσω της δικτατορίας του Φράνκο, η μεταφορά νομισμάτων απαιτούσε ιδιαίτερες διαδικασίες. Αρχικά, έπρεπε να περάσει από τον έλεγχο του Ινστιτούτου Ξένου Νομίσματος (ΙΕΜΕ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ποδοσφαιριστές δεν συμπεριλαμβάνονταν στη νομοθεσία, κάτι που προσέθετε περαιτέρω εμπόδια στη διαδικασία.

Πώς, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα θα πλήρωνε για την απόκτηση του Γιόχαν Κρόιφ; Ο Μανουέλ Ορτίνεθ, προσωπικός φίλος του προέδρου των «μπλαουγκράνα» Αγουστί Μοντάλ, ήρθε να δώσει τη λύση. Η μεταφορά θα μπορούσε να καταλογοποιηθεί σαν να επρόκειτο για μία αγορά «ζωικού κεφαλαίου»! Όπως για παράδειγμα αγελάδες ή άλογα ράτσας!

cr1.jpg

Ήταν απαραίτητη πάντως και η συνεισφορά από την τράπεζα της Καταλονίας, που έδωσε στην Μπαρτσελόνα άτοκο δάνειο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Αξιοσημείωτο είναι φυσικά ότι το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτηση του Κρόιφ από τον σύλλογο της Βαρκελώνης αποτελούσε ρεκόρ για την εποχή.

Τα προβλήματα πάντως δεν περιορίζονταν αποκλειστικά στα οικονομικά. Ο Γιάαπ Φαν Πράαγκ απείλησε τον Κρόιφ πως δεν θα του επέτρεπε να φύγει από τον Άγιαξ, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο του 1974. Τού απέκλεισε μάλιστα την επιλογή της διεθνούς μεταγραφής. Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από πιέσεις, αποφάσισε να… βάλει νερό στο κρασί του.

cr3.jpg

Το ντεμπούτο του «ιπτάμενου Ολλανδού», όμως, είχε ήδη καθυστερήσει αρκετά. Εν τέλει, πραγματοποιήθηκε 2,5 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1973. Στις 28 του μηνός, φορά τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» και αγωνίζεται απέναντι στη Γρανάδα. Τελικό σκορ 4-0 και ο ίδιος έχει πετύχει μάλιστα δύο τέρματα! Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε νέα εποχή, με τον Κρόιφ να βάζει την «υπογραφή» του ήδη από την αρχή.

Από εκείνο το ματς, μέχρι και τη στιγμή που οι Καταλανοί εξασφάλισαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα, δεν έχασε ξανά εκείνη τη σεζόν. Η πρώτη ήττα ήρθε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα τρεις «στροφές» πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, αλλά δεν είχε καμία σημασία. Αλησμόνητο είναι και το 5-0 της Μπαρτσελόνα στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Κρόιφ να πετυχαίνει το δεύτερο τέρμα της ομάδας του!

Από τα γκολ του Ολλανδού στην πρώτη του περίοδο στη Βαρκελώνη, ξεχωρίζει με διαφορά αυτό απέναντι στους «ροχιμπλάνκος» στον πρώτο γύρο! Τότε, που με ένα… εναέριο τακουνάκι, σκόραρε, για να τον «μιμηθούν» αργότερα πολλοί ποδοσφαιριστές, από τον… Δεληκάρη μέχρι τον Χάαλαντ!

Από τις 28 Οκτωβρίου 1973 η Μπαρτσελόνα ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Εν αντιθέσει, ο Άγιαξ που αποτελούσε τον απόλυτο κυρίαρχο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 1970 έως το 1973, έμπαινε σε νέα, όχι και τόσο… αισιόδοξη, εποχή. Το πρώτο του εμπόδιο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν η ΤΣΣΚΑ Σόφιας και απεδείχθη… ανυπέρβλητο, αφού η νίκη με 1-0 στην Ολλανδία, δεν αρκούσε, με τον «Αίαντα» να γνωρίζει τον αποκλεισμό στον επαναληπτικό στην παράταση.

Η μέρα που ο Κρόιφ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα, ήταν κομβική. Άλλαξε μια για πάντα την ιστορία των «μπλαουγκράνα». Η αλήθεια, όμως, είναι ότι προσέφερε ακόμα περισσότερα αργότερα, ως προπονητής. Κάθισε στον πάγκο των Καταλανών από το 1988 έως το 1996 και συνεισέφερε τα μέγιστα μετέπειτα, έχοντας έναν ρόλο διαφορετικό, ιδιαίτερο, μοναδικό. Είχε πιο πολύ τον χαρακτήρα του συμβούλου, του… φιλοσόφου! Επηρεάζοντας φυσικά, ολόκληρο το ισπανικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, με τους μαθητές του πλέον να πρωταγωνιστούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Γιόχαν Κρόιφ, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, δίχως κανένα ίχνος υπερβολής…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0