Retro Stories

28 Οκτωβρίου 1978: Μαύρος, Κούδας, Γαλάκος και Αρδίζογλου διαλύουν την Ουγγαρία 4-1 στο δρόμο για το EURO 80! (video)

28 Οκτωβρίου 1978: Μαύρος, Κούδας, Γαλάκος και Αρδίζογλου διαλύουν την Ουγγαρία 4-1 στο δρόμο για το EURO 80! (video)

Έβρεχε καταρρακτωδώς εκείνη την ημέρα όταν στις 28 Οκτωβρίου 1978, ανήμερα του «όχι», στο παγωμένο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης η Εθνική ομάδα στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Ευρώπης 1980, θα συνέτριβε τους Ούγγρους με 4-1, πετυχαίνοντας  την πιο σημαντική νίκη στην ιστορία της μετά από εκείνη με τους Πορτογάλους δώδεκα χρόνια πριν. Ήταν μια μεγάλη εμφάνιση του Μαύρου, του Κούδα και του Γαλάκου που διέλυσαν τους Ούγγρους….

Ο αγώνας απέναντι στους Μαγυάρους, που είχαν συμμετάσχει λίγους μήνες νωρίτερα στο Μουντιάλ της Αργεντινής, ήταν ο τέταρτος κατά σειρά για την Εθνική μας, σε έναν όμιλο που με μια πρώτη ανάγνωση περιελάβανε φαβορί και αουτσάιντερ.

Στην πρώτη κατηγορία δίχως άλλο, κατατάσσονταν οι δυο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η πάντα ισχυρή και υπολογίσιμη Σοβιετική Ένωση καθώς και η Ουγγαρία που είχε πραγματοποιήσει συμπαθητικές εμφανίσεις στα γήπεδα της Νοτίου Αμερικής. Στο δεύτερο γκρουπ ανήκε η Εθνική μας ομάδα και οι Φινλανδοί.

Σε μία εποχή όμως που οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών εκτός συνόρων ήταν περιορισμένες και η ποδοσφαιρική «κατασκοπεία» στα σπάργανα, δεν ήταν απίθανο να γίνουν εκπλήξεις και να έρθουν τα πάνω κάτω στον όμιλο. Και πράγματι αυτό συνέβη, αρχικά με θύτες τους Φινλανδούς, που επικράτησαν τόσο της Εθνικής μας με 3-0 όσο και των Ούγγρων με 2-1 στις δυο πρώτες αγωνιστικές, προτού ισοπεδωθούν από την Εθνική μας με 8-1 στον αλήστου μνήμης αγώνα της Λεωφόρου

Αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με τις απώλειες των υπολοίπων μνηστήρων για την πρώτη θέση, είχαν προσφέρει ηρεμία, πίστη και αυτοπεποίθηση στους διεθνείς μας ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν. Μοναδικός μας στόχος ήταν η νίκη απέναντι στους Μαγυάρους, που θα μας έβαζε για τα καλά στο δρόμο της πρόκρισης. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα αποτελούσε την ταφόπλακα μιας ακόμη προσπάθειας για διάκριση.

Προβλήματα τραυματισμών η Εθνική, ανανεωμένη η Ουγγαρία

Ο τεχνικός της Εθνικής μας Αλκέτας Παναγούλιας αν και αισιόδοξος για την έκβαση του αγώνα, είχε αρκετά προβλήματα να επιλύσει, ιδιαίτερα στην άμυνα. Οι Κυράστας και Πάλλας ήταν τραυματισμένοι και αμφίβολοι για την ενδεκάδα. Υποψήφιοι να τους αντικαταστήσουν ήταν οι Ιωσηφίδης και Ξανθόπουλος. Μεσοεπιθετικά τα πράγματα ήταν εξίσου δύσκολα με τους ΑρδίζογλουΔεληκάρη και Μαύρο να αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις και τον Γαλάκο να αναρρώνει από γρίπη.

Ο προπονητής των φιλοξενούμενων Κόβατς, είχε στη διάθεση του μια ανανεωμένη ομάδα καθώς στην αποστολή βρίσκονταν μόνο 6 ποδοσφαιριστές από αυτούς που αγωνιστήκαν στο Μουντιαλ’78. Δεν έδειχνε όμως να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς η Ουγγαρία είχε επικρατήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης με γκολ των Βάραντι και Σοκολάι.

thumbnail_ellada_oyggaria_1.jpg

thumbnail_ελλαδα_ουγγαρια_8.jpg

Άσχημες καιρικές συνθήκες και οι φίλαθλοι καρφωμένοι στη μικρή οθόνη

Η ευφορία που είχε φέρει η ευρεία νίκη της Εθνικής μας απέναντι στους πρωτοπόρους Φινλανδούς ήταν μεγάλη και ο φίλαθλος κόσμο της Θεσσαλονίκης είχε ξεσηκωθεί για τον κρίσιμο αγώνα. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον… καιρό. Η βροχή και το χιόνι έκαναν την εμφάνιση τους παραμονή του αγώνα, αποτρέποντας μεγάλο μέρος των φίλαθλων να παρευρεθεί στο Καυταντζόγλειο για να στηρίξει την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μας.

Εκτός των 15.000 ηρωικών φιλάθλων της γαλανόλευκης, όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είχε καρφωθεί στους δέκτες της για να παρακολουθήσει τον αγώνα που ήταν προγραμματισμένος για τις 15:00 και θα μεταδιδόταν ζωντανά από την ΕΡΤ σε περιγραφή του Τέρενς Κουίκ και σχολιασμό από το στούντιο του Σταύρου Τσώχου και του Αντώνη Αντωνιάδη.

Το φιλμ του Α’ ημιχρόνου!

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να  προσαρμοστούν στον βαρύ αγωνιστικό χώρο που ήταν γεμάτος νερό και να αντιμετωπίσουν το κρύο που επικρατούσε.

Ο ενθουσιασμός των διεθνών μας δεν άργησε να φανεί, αφού στην πρώτη αναγνωριστική προσπάθεια ο Νικολούδης θα τροφοδοτήσει τον Κούδα στην καρδιά της ουγγρικής άμυνας, με τον τελευταίο να γλιστρά όμως και να χάνει την ευκαιρία. Οι αντίπαλοι μας θα ισορροπούσαν στη συνέχεια και θα είχαν την δική τους στιγμή με σουτ του Βάραντι.

Στο 13’ ελληνική αντεπίθεση με την μπάλα να φτάνει στον Θωμά Μαύρο που θα σκοράρει αλλά το τέρμα του ακυρώνεται ως οφσάιντ. Η υπεροχή της Εθνικής μας ήταν σαφής καθώς στο διάστημα 15΄-30’ θα καταγράφαμε 5 ευκαιρίες με πρωταγωνιστές τους ΑρδίζογλουΝικολούδη και Κούδα δίχως όμως ευτυχή κατάληξη. Οι Ούγγροι με πολυπρόσωπο κέντρο και σφιχτή άμυνα θα κρατούσαν ανέπαφη την εστία τους και θα πήγαιναν στα αποδυτήρια αλώβητοι. 

FB_IMG_1635289876034.jpg

FB_IMG_1635289902354.jpg

Αλλαγή σκηνικού στην επανάληψη

Ο Αλκέτας Παναγούλιας διακρίνοντας το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε ο Δεληκάρης από το ξεκίνημα του αγώνα, αποφάσισε με μια τολμηρή κίνηση να το αντικαταστήσει με τον Δαμανάκη. Κίνηση που όπως αποδείχθηκε ξεκλείδωσε την Εθνική τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά Το δίδυμο που συγκρότησε με τον Νικολούδη ανέκοπτε κάθε επιθετική δραστηριότητα των Μαγυάρων ενώ ταυτόχρονα ο Γιώργος Κούδας είχε ένα πιο δημιουργικό ρόλο.

Η πίεση της Εθνικής θα απέφερε καρπούς στο 59’. Σέντρα του Νικολούδη από δεξιά , κεφαλιά του Μαύρου, ασταθής απόκρουση του Κάτζιρτζ και ο επερχόμενος Γαλάκος θα έγραφε το 1-0. Σα να μην έφτανε αυτό, η ψυχρολουσία των Ούγγρων θα γινόταν μεγαλύτερη όταν στο 67’και μετά από προσπάθεια του Αρδίζογλου ο Μάικ Γαλάκος και πάλι, θα έγραφε από κοντά το 2-0. 

Ο πάγκος των φιλοξενουμένων είχε παγώσει καθώς οι διεθνείς μας είχαν κυριολεκτικά κατασκηνώσει στην αντίπαλη περιοχή. Στο αμέσως επόμενο λεπτό θα ακυρωθεί γκολ του Μαύρου και πάλι. Δε θα συμβεί το ίδιο όμως στο 71’ όταν από εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Γαλάκου και ασταθή επέμβαση του τερματοφύλακα, ο Χρήστος Αρδίζογλου δε θα δυσκολευτεί να σημειώσει το τρίτο γκολ της Εθνικής.

thumbnail_FB_IMG_1635289929322.jpg

Στις κερκίδες οι ηρωικοί φίλαθλοι παραληρούσαν και προέτρεπαν την ομάδας μας να επιτύχει περισσότερα τέρματα κάτι το οποίο και έγινε. Με τους Ούγγρους στα σχοινιά στο διάστημα 75’-85 η Ελλάδα θα κατέγραφε δύο ακόμη γκολ του Μαύρου και του Κούδα που δε θα μετρούσαν, δικαιολογημένα, και αρκετές χαμένες ευκαιρίες. Το κερασάκι στην τούρτα θα το έβαζε όμως ο φορ της ΑΕΚ όταν από πάσα του Γαλάκου θα κεραυνοβολούσε τον Κάτζιρτζ για το απίστευτο… 4-0! Το μόνο που θα κατάφερναν οι φιλοξενούμενοι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα προσχήματα ήταν να πέτυχουν το γκολ της τιμής με τον Βάραντι στις καθυστερήσεις.

Το τέλος  του αγώνα θα έβρισκε τους διεθνείς μας να πανηγυρίζουν έξαλλα και τους προπονητές της Σοβιετικής Ένωσης Σιμονιάν και της Γερμανίας Ντέρβαλ, που παρακολούθησαν τον αγώνα, να εντυπωσιάζονται από το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο της Εθνικής.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη μας επί των Μαγυάρων και αυτή που μας έβαλε για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης.

thumbnail_ελλαδα_ουγγαρια_9.jpg

thumbnail_ελλαδα_ουγγαρια_7.jpg

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα: Κωνσταντίνου, Ξανθόπουλος, Φοιρός, Ραβούσης, Ιωσηφίδης, Νικολούδης, Δεληκάρης (46’ Δαμανάκης), Κούδας, Αρδίζογλου (84’ Μητροπουλος), Γαλάκος, Μαύρος

Ουγγαρία: Κάτζιρτζ, Μάρτος, Κότσιτς, Λούκατς, Ζόμπορι ,Κέρεκι, Σοκολάι (61’ Κόβατς), Τάταρ, Παλ, Πίντερ, Βάραντι

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0