Retro Stories

Παναθηναϊκός – Γκλεντόραν: Το «τριφύλλι»… άνθισε και μαζί του ακολούθησε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (video)

Παναθηναϊκός – Γκλεντόραν: Το «τριφύλλι»… άνθισε και μαζί του ακολούθησε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (video)

30/09/1964: Ο Παναθηναϊκός «γράφει» ιστορία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, σε μία αναμέτρηση που… μεγάλωσε τον σύλλογο και αποτέλεσε την απαρχή πολλών ακόμα επιτυχιών για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Οι συμμετοχές των ελληνικών συλλόγων στο Κύπελλο Πρωταθλητριών δεν είχαν αποφέρει κάποια επιτυχία τα πρώτα χρόνια, όμως αυτό αργά ή… γρήγορα, θα άλλαζε.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς ήττα τη σεζόν 1963/64 από τον Παναθηναϊκό, σε συνδυασμό με το πρωτοποριακό ποδόσφαιρο που έπαιζε για την εποχή στην Ελλάδα η ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ (ο οποίος είχε φέρει το 4-3-3 στη χώρα μας) άφηνε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Το ρόστερ ήταν «γεμάτο» από μερικούς παίκτες που άφησαν ιστορία στον σύλλογο, ενώ αρκετοί από αυτούς έφτασαν μερικά χρόνια αργότερα και στον τελικό του Γουέμπλεϊ (Αριστείδης Καμάρας, Φραγκίσκος Σούρπης).

Ανάμεσα τους, μεταξύ άλλων και ο Μίμης Δομάζος και είναι κατανοητό πως όταν η κλήρωση του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1964/65) έφερε την Γκλεντόραν από την Βόρεια Ιρλανδία στο δρόμο του «τριφυλλιού», υπήρξε αισιοδοξία για την… πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στον θεσμό.

efimerida_1.jpg

Η ιστορία, πάντως, έμελλε να μην την… φέρει στο πρώτο παιχνίδι στο Μπέλφαστ. Μολονότι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0, χάρις σε γκολ των Γιώργου Γιαννακόπουλου (13’) και Κώστα Παπουτσάκη (21’) , μία αδράνεια στην άμυνα και ένα υπέροχο γκολ του Τόμσον, διαμόρφωσαν το τελικό σκορ (2-2).

Παρ’ όλα αυτά, οι «πράσινοι» δεν πτοήθηκαν και μία ημέρα σαν την σημερινή το 1964 (30/09), σημείωσαν την παρθενική νίκη και συνάμα πρόκριση στη διοργάνωση, από ελληνικό κλαμπ. Σε ένα άκρως αγχωτικό παιχνίδι, οι παίκτες του Μπόμπεκ απέκτησαν το προβάδισμα στο ματς δύο φορές.

Η Γκλεντόραν βρήκε «απάντηση» στα γκολ του Τάκη Λουκανίδη (2-2) και στο 77ο λεπτό του αγώνα, «μίλησε»… ξανά ο Παπουτσάκης. Έστειλε την μπάλα στα δίκτυα, το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» πήρε… φωτιά και ο Παναθηναϊκός χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη της νίκη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

efimerida_2_1.jpg

Στον επόμενο γύρο, αντίπαλός του ήταν η πανίσχυρη Κολωνία, με την οποία το «τριφύλλι» απέσπασε ισοπαλία στο γήπεδό του (1-1). Στον επαναληπτικό, σε ένα ματς όπου έδωσαν το «παρών» περίπου 60.000 οπαδοί, με τους 10.000 να είναι… Έλληνες, η γερμανική ομάδα εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά με μία δύσκολη νίκη (2-1).

Έτσι, ο Παναθηναϊκός έφευγε με το κεφάλι… ψηλά, εξαιτίας της καταπληκτικής του πορείας στο θεσμό και αυτή η νίκη που είχε πετύχει νωρίτερα κόντρα στην Γκλεντόραν, έμελλε να αποδειχθεί η απαρχή της ευρωπαϊκής του ιστορίας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα…

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0