Retro Stories

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Η μέρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε τον… άνθρωπο αλλαγή

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Η μέρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε τον… άνθρωπο αλλαγή

Οι περισσότεροι οπαδοί παθιάζονται με τους ποδοσφαιριστές που παίρνουν την φανέλα του βασικού «σπίτι» τους. Η σχέση όμως του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ξεχωριστή και ξεπεράσει τα πλαίσια του… συνηθισμένου.

Ένα από τα πιο λαμπρά παιδιά της Νορβηγίας (πριν εμφανιστεί ο Έρλινγκ Χάαλαντ) αποκτήθηκε σαν σήμερα (29/07/1996) από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το μηδαμινό ποσό του 1,5 εκατομμυρίου. Για πολλούς ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ θεωρείτε ως ένας «Living Legend» των… κόκκινων διαβόλων αν και υπάρχουν μερικοί με διαφορετική άποψη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με αυτόν στο ρόστερ, η Μάντσεστερ κυριάρχησε εντός Αγγλίας, ενώ στην Ευρώπη έχει μία από τις πιο ιστορικές κατακτήσεις Champions League που έγιναν ποτέ.

Σολσ.jpg

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Κλαουσένεγκεν, μία μικρομεσαία ομάδα της Νορβηγίας. Τον Ιανουάριο του 1995 πήρε μεταγραφή στην μεγαλύτερη δύναμη της χώρας του, Μόλντε. Σε 1,5 χρόνο πραγματοποίησε 46 συμμετοχές πετυχαίνοντας 36 τέρματα κάτι που τράβηξε την προσοχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όπου και τον έκανε γρήγορα δικό του.

Ο Νορβηγός πέρασε 11 χρόνια στο Μάντσεστερ και κατέκτησε πραγματικά τα πάντα με κυριότερα σαφώς τις έξι Premier League και ένα Champions League, το οποίο είχε φαρδιά πλατιά την «υπογραφή» του.

An ode to Ole Gunnar Solskjaer, Man Utd's great bargain and Mr Reliable

Η ιστορία είναι γνωστή, 1999 τελικός Champions League στην Βαρκελώνη. Η Μπάγερν Μονάχου προηγείται με 1-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σόλσκερ μπαίνει ως αλλαγή στο 81ο λεπτό. Στο 90+1’ ο Σέρινχαμ φέρνει το ματς στα ίσα και στο 90+3’ ο Νορβηγός γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς ολοκληρώνοντας μία ανατροπή βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των φίλων της Γιουνάιτεντ. Η απόγνωση από την αποθέωση μπορεί να απέχει μόλις 102 δευτερόλεπτα.

Ο τελικός αυτός δεν ήταν η μόνη φορά που «καθάρισε» για την Μάντσεστερ, καθώς έχει σκοράρει συνολικά 34 φορές μετά από το 76ο λεπτό του παιχνιδιού και συνήθως ως αλλαγή. Από τα συνολικά 126 τέρματα με την φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» τα 34 ήταν λίγα λεπτά πριν την λήξη του εκάστοτε αγώνα. Έχει το προσωνύμιο «12ος παίκτης» και όχι αδίκως με τα νούμερα του να το αποδεικνύουν ακράδαντα.

Η καριέρα του σταμάτησε το 2007 μετά από μία σειρά τραυματισμών στα γόνατα. Τελείωσε όμως με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Το τελευταίο γκολ στην ποδοσφαιρική του ζωή το πέτυχε απέναντι στην Μπλάκμπερν και σαφώς ήταν στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης.

Μπορεί να μην είχε την ποιότητα και το ταλέντο των Μπεστ-Καντονά, είχε όμως το πάθος και την αγάπη για το σήμα που φορούσε στο στήθος. Τον τίτλο «Legend» τον δικαιούται επάξια και με το παραπάνω.

The lesson Eric Cantona taught Ole Gunnar Solskjaer about being at Man Utd  - Mirror Online


Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0