Retro Stories

ΑΕΚ: Το δύσκολο ξεκίνημα του 1988 με Γιδόπουλο, Μπάγεβιτς και Μανωλά και ο ιστορικός τίτλος του ’89 (video)

ΑΕΚ: Το δύσκολο ξεκίνημα του 1988 με Γιδόπουλο, Μπάγεβιτς και Μανωλά και ο ιστορικός τίτλος του ’89 (video)

Την 1η Ιουλίου του 1988 η ΑΕΚ με τον Στράτο Γιδόπουλο νέο στο διοικητικό τιμόνι και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς νέο προπονητή εν μέσω τεράστιων προβλημάτων και αγωνίας του κόσμου έκανε την πρώτη της προπόνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια – Όλα στο τέλος νικήθηκαν και τον Μάη του ’89 πήρε ένα ιστορικό πρωτάθλημα βάζοντας τέλος στα «πέτρινα χρόνια».

Στην οικογένεια της ΑΕΚ το πρωτάθλημα του 1989 θα μνημονεύεται για πάντα. Ήταν το τέλος 10 «πέτρινων χρόνων», ήταν ένας απίστευτος τίτλος που κατακτήθηκε σαν να βγήκε μέσα από παραμύθι, με ένα φινάλε ονειρικά γραμμένο κερδίζοντας τον γηπεδούχο Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 0-1, χάρις το ιστορικό γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στις 7 Μάϊου του 1989.

Για να φτάσει όμως η ΑΕΚ σε αυτή την τεράστια επιτυχία πέρασε από… σαράντα κύματα. Το ξεκίνημα εκείνης της αγωνιστικής σεζόν δεν έδινε τη σιγουριά ότι μπορεί στο τέλος της να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κάθε άλλο μάλιστα…

Σαν σήμερα λοιπόν, 1η Ιουλίου του 1988, η ΑΕΚ ξεκινούσε την προετοιμασία της για εκείνη τη σεζόν. Τα προβλήματα τεράστια! Αντλώντας πληροφορίες από τη σελίδα στο facebook«Το χρονοντούλαπο της ΑΕΚ», θυμόμαστε στιγμές που ενδεχομένως πολύς κόσμος είτε αγνοεί, είτε είχε ξεχάσει. Την προεδρία της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1988 είχε αναλάβει, με τη μορφή μάναντζμεντ, ο Στράτος Γιδόπουλος. Ένα περίπου μήνα πριν την πρώτη προπόνηση της ΑΕΚ είχε κερδίσει στο νήμα τον επίσης υποψήφιο Μάκη Ψωμιάδη. Έναν Ψωμιάδη, ο οποίος ανέλαβε το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ, θέλοντας να δείξει στον κόσμο της ομάδας ότι ήταν λάθος που ο Ζαφειρόπουλος δεν τον επέλεξε για το ποδοσφαιρικό τμήμα.

F2_1.jpg

Ο Γιδόπουλος λοιπόν, αναλαμβάνει, το ποδοσφαιρικό τμήμα και το ξεκίνημά του δεν ήταν εύκολο. Νέος προπονητής για την ΑΕΚ ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 1983, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βελέζ Μόσταρ και το καλοκαίρι του 1988 είπε το «ναι» στην ΑΕΚ. Για να στηρίξει τον Μπάγεβιτς στο νέο του εγχείρημα ο Γιδόπουλος προσπάθησε να κάνει μεταγραφές, όμως οι προσπάθειές του έπεφταν στο κενό. Κάποια από τα ονόματα που είχαν ακουστεί τότε για την ΑΕΚ ήταν αυτά του Ζάετς, του Αντωνίου (τον ανανέωσε ο ΠΑΟ μονομερώς), του Μαυρομάτη (πήγε στον Ολυμπιακό), του Αναστόπουλου (επέστρεφε από την Αβελίνο, όμως κρίθηκε ακριβός και τελικά πήγε στον Πανιώνιο).

Την 1η Ιουλίου του 1988 η ΑΕΚ έχει την πρώτη της προπόνηση για τη νέα σεζόν, η οποία πραγματοποιείται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Σε αυτή την πρώτη συγκέντρωση η ΑΕΚ δεν είχε προλάβει να κάνει κάποια μεταγραφή, ενώ είχε χάσει από το ρόστερ της προηγούμενης χρονιάς τους Παπαδόπουλο, Βασιλάκο, Πια και Γιάνγιανιν!

F3_1.jpg

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είχε να κάνει με τον Στέλιο Μανωλά, ο οποίος φέρετε να είχε στείλει τελεσίγραφο στον Γιδόπουλο ζητώντας μεταγραφή. Πράγματι ο Μανωλάς δεν ήταν στην πρώτη προπόνηση, μένοντας στη Νάξο! Απών την 1η Ιουλίου ήταν και ο προπονητής Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος δεν είχε φτάσει στην Ελλάδα ακόμη!

Η μουρμούρα και η αγωνία στον κόσμο για το μέλλον της ΑΕΚ τεράστιο! Αρκετοί Ενωσίτες πήγαν στην πρώτη συγκέντρωση, σαν σήμερα το 1988 και ζητούσαν εξηγήσεις από τον Γιδόπουλο. Μάλιστα και στο ΔΣ της ΠΑΕ τρία μέλη είχαν απειλήσει με παραίτηση! Ο Γιδόπουλος περιτριγυρίστηκε από πλήθος κόσμου στη Φιλαδέλφεια και έλεγε: «Δώστε περιθώριο, πάτε να με καταδικάσετε ενώ είμαι μόλις 20 μέρες στην ομάδα, ξεχάστε τον Ζαφειρόπουλο εγώ πλήρωσα για να είμαι πρόεδρος, την ΑΕΚ την είχαν μια ζωή από κάτω όμως τέρμα τα μικρομάγαζα που ήξεραν», ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια του κόσμου.

F4_1.jpg

Πράγματι, το κλίμα σιγά – σιγά άρχιζε να αλλάζει προς το καλύτερο… Ο Μπάγεβιτς έπιασε δουλειά και βγάζοντας σοβαρότητας προσέφερε σιγουριά στην εξέδρα, ενώ ο Μανωλάς πείστηκε και γύρισε. Η ΑΕΚ αποκτά τον σπουδαίο Μίροσλαβ Οκόνσκι και εκείνο το καλοκαίρι κάνει δικούς της και τους Αντώνη Μήνου, Φρανκ Κλόπα, Γιώργο Φαμέλη και Γιώργο Παπακωστούλη! Τον Δεκέμβρη του 1988 φέρνει και τον Τόνι Σαβέφσκι και τον Σταύρο Σταματή και στο τέλος κατακτά το πρωτάθλημα…

Πώς άρχισε εκείνη η σεζόν; Με την πρώτη προπόνηση την 1η Ιουλίου του 1988 να υπάρχει αγωνία και πίεση. Και πως έκλεισε; Με τίτλο και φιέστα στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Η χρονιά μάλιστα δεν ξεκίνησε και αγωνιστικά καλά καθώς την πρώτη αγωνιστική η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Πανιώνιο 1-0 στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».



Το πρώτο μήνυμα – τίτλου ήρθε την 3η αγωνιστική όπου με το φανταστικό γκολ - φάουλ «μπανάνα» του Οκόνσκι η ΑΕΚ κέρδισε 0-1 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ!

Αν και ακολούθησε η ήττα από τον Άρη στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων λόγω τιμωρίας των «κιτρίνων» (1-0) την 4η αγωνιστική, εκείνο το διπλό ήταν το πρώτο σημείο αναφοράς που ήθελε η νέα ομάδα του Μπάγεβιτς για να πιστέψει στις δυνατότητές της. Είχε προηγηθεί και η μεγάλη νίκη επί της σπουδαίας Αθλέτικ Μπιλμπάο στη Φιλαδέλφεια με 1-0 και παρά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη συνέχεια, καθώς ακολούθησε η ήττα με 2-0 στο Μπιλμπάο, εκείνο το ματς ήταν άλλη μία απόδειξη ότι αυτή η ΑΕΚ μπορούσε…

Ο καιρός κύλησε και η ΑΕΚ ήταν μέσα στη μάχη του τίτλου. Παρά, μάλιστα, την ισοπαλία με τη Λάρισα (3-3) στη Φιλαδέλφεια την 26η αγωνιστική και την ήττα από τον Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη (2-1) την 27η η ΑΕΚ πήγε την 29η αγωνιστική και κέρδισε τον Ολυμπιακό με 0-1 στο ΟΑΚΑ γράφοντας την 7η Μαϊου του 1989 σαν ημέρα ορόσημο για την ιστορία της. Το πάρτι – τίτλου δε που στήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 21 Μαΐου του 1989 μνημονεύεται ακόμα.









Θοδωρής Καρβουνιάρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0