Retro Stories

Οι πέντε «τελικοί πρωταθλήματος», ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ: Από τα μπαράζ της δεκατίας του '60, έως τον Μπορέλι και τον Κοπιτσή (video)

Οι πέντε «τελικοί πρωταθλήματος», ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ: Από τα μπαράζ της δεκατίας του '60, έως τον Μπορέλι και τον Κοπιτσή (video)
Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «ακονίζουν» τα ξίφη τους για το ματς της σεζόν (30/04, 20:00). Ενενήντα λεπτά, που ισούνται με ένα πρωτάθλημα, για έκτη φορά στην ιστορία τους, με τις επικές μονομαχίες τους να ξεκινούν από τα μπαράζ της δεκαετίας του '60 και να φτάνουν έως την κεφαλιά-ψαράκι του Μπορέλι, την «οβίδα» του Κοπιτσή και το πρωτάθλημα του... Βάλνερ!
Σχετικά Άρθρα
Η ώρα για τη «μητέρα των μαχών» έφτασε! Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «παίζουν» ουσιαστικά ένα ολόκληρο πρωτάθλημα απόψε (30/04, 20:00) σε 90' στη Λεωφόρο και παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε... ξεχάσει πώς είναι, η φετινή σεζόν δεν θα είναι η πρώτη που ο τίτλος κρίνεται σε μεγάλο μέρος του, μέσω ενός «αθηναϊκού ντέρμπι».

Δίπλα στην κεφαλιά-ψαράκι του Μπορέλι το '96 και την «οβίδα» του Κοπιτσή το '94, μετά το πέρας της 7ης αγωνιστικής των Play Off της φετινής Stoiximan Super League, ίσως προστεθούν νέες εμβληματικές στιγμές/γκολ.

Άλλωστε, οι «τελικοί πρωταθλήματος» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ που ξεκίνησαν από το 1960, έχουν αποδείξει κατά μήκος της ιστορίας, ότι προσφέρουν το κατάλληλο έδαφος για νέους ήρωες.

Αγώνας Μπαράζ, Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1, Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, 31 Ιουλίου 1960

Η πρώτη σεζόν της Α' Εθνικής κατηγορίας, έμελλε να έχει και δραματικό φινάλε. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ισοβάθμησαν μετά το πέρας 30 αγωνιστικών, αφού αμφότερες οι ομάδες συγκέντρωσαν 79 βαθμούς. Ο πρωταθλητής κρίθηκε μέσω μπαράζ.

Στις 31 Ιουλίου του 1960, στο παλιό Γεώργιος Καραϊσκάκης, οι «πράσινοι» επικράτησαν με σκορ 2-1 και μάλιστα, με ανατροπή, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας υπό τη μορφή που αποτέλεσε προπομπό της σημερινής.

Ο Άμπος «άνοιξε» το σκορ στο 14', με τους Πανάκη (32') και Παπαεμμανουήλ (47') να φέρνουν το ματς... τούμπα και το 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού να διατηρείται έως το τέλος, παρά την αποβολή του Αγγελόπουλου στο 53'.

Ακόμα και ισόπαλο να τελείωνε το ματς, ωστόσο, πρωταθλητής θα ήταν ο Παναθηναϊκός, λόγω καλύτερης συγκομιδής τερμάτων, που τότε προέκυπτε μέσω διαίρεσης! Η διαδικασία των πέναλτι, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είχε υιοθετηθεί ακόμη.

Στα... κοινά με το σήμερα, διαιτητής της αναμέτρησης δεν ήταν Έλληνας, αλλά ο Ντανιέλ Μέλε, από την Ελβετία.



Αγώνας Μπαράζ, ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-3, Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας, 23 Ιουνίου 1963

Στον αγώνα μπαράζ του 1960, η νίκη του Παναθηναϊκού απέτρεψε την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω καλύτερου συντελεστή τερμάτων. Στην... επανάληψη του τότε φινάλε τρία χρόνια αργότερα, όμως, κάτι τέτοιο δεν αποφεύχθηκε.

Στο «σπίτι» της, τη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στις 23 Ιουνίου του 1963, με στόχο να κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και το πρώτο μετά από 23 χρόνια. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να δώσει τέλος στο σερί τριών τίτλων των «πρασίνων», που στην τελευταία αγωνιστική, δηλαδή δύο εβδομάδες περίπου νωρίτερα, «αυτοκτόνησαν» κόντρα στον Εθνικό, όπου τους αρκούσε η ισοπαλία για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και τελικά, ηττήθηκαν με σκορ 4-2!

Παρά το «σοκ», στον αγώνα μπαράζ ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να «ανοίξει» νωρίς το σκορ, με τον Τουμπέλη, μόλις στο 8ο λεπτό. Ένα κιτρινόμαυρο «ξέσπασμα» με τα γκολ των Παπαϊωάννου (23' 27') και το απευθείας κόρνερ του Νεστορίδη (39'), ωστόσο, έστειλε την ΑΕΚ στα αποδυτήρια μετά το τέλος του 1ου ημιχρόνου, όχι απλώς με προβάδισμα, αλλά με σκορ ασφαλείας. Εν τέλει, όμως, κινδύνεψε.

Στο 2ο ημίχρονο, μέσα σε μόλις δύο λεπτά, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με τους Λινοξυλάκη (65') και Παναγιωτίδη (66'). Η πίεσή του συνεχίστηκε για την ολική ανατροπή, αλλά το γκολ του Πανάκη προς το τέλος του ματς, ακυρώθηκε, καθώς είχε προηγηθεί φάουλ.

Το τελευταίο σφύριγμα του Ολλανδού διαιτητή, Φαν Λέουβεν, ανέδειξε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια με συντελεστή τερμάτων 3.14 έναντι 2.67 του Παναθηναϊκού, κι έδωσε το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς, από τη Νέα Φιλαδέλφεια, έως την Ομόνοια.




21η αγωνιστική, ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-0, Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας, 23 Ιανουαρίου 1994

Ήταν ματς «ζωής και θανάτου», για τον Παναθηναϊκό, μιας και η διαφορά με την ΑΕΚ ήταν ήδη στους έξι βαθμούς. Από την άλλη, οι γηπεδούχοι γνώριζαν πως μία νίκη θα «τελείωνε» την υπόθεση-πρωτάθλημα, έστω κι απέμεναν 13 αγωνιστικές για το φινάλε.

Σε ένα σκληρό ματς, με τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο, ο «γόρδιος δεσμός» του γκολ λύθηκε με μία βολίδα του Χάρη Κοπιτσή στο 75ο λεπτό. Ήταν ένα άτυπο deja vu του γκολ που είχε πετύχει την περασμένη σεζόν, ξανά κόντρα στους «πράσινους».

Εννέα λεπτά αργότερα (84') ο Αλέκος Αλεξανδρής διαμόρφωσε το 2-0 ως τελικό σκορ, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά την κατάκτηση του τρίτου σερί πρωταθλήματος Ελλάδας για την «Ένωση».

Σίγουρα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε πως θα περνούσαν 24 χρόνια, έως ότου η ΑΕΚ «σηκώσει» ξανά το συγκεκριμένο τρόπαιο.



27η αγωνιστική, Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-0, ΟΑΚΑ, 10 Απριλίου 1996

Όλοι θυμούνται το συγκεκριμένο ματς, ως «το ντέρμπι της κεφαλιάς του Μπορέλι» και όχι άδικα.

Η στιγμή έμπνευσης του βραχύσωμου Αργεντίνου μεσοεπιθετικού να... οριζοντιωθεί, για να βρει δίχτυα με κεφαλιά-ψαράκι, έκρινε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός, από το ζενίθ με τη νίκη στην έδρα του Άγιαξ για τα ημιτελικά του Champions League στις 3 Απριλίου, χάρις το γκολ του Βαζέχα, είχε βρεθεί στο ναδίρ με την ήττα από τον Ιωνικό (07/04) στο ελληνικό πρωτάθλημα, που έφερε την ΑΕΚ στην πρώτη θέση.



Στις 10 Απριλίου του 1996, Μεγάλη Τετάρτη, το «τριφύλλι» έπαιζε τα... ρέστα του και τελικά, δικαιώθηκε, στο εξ αναβολής ντέρμπι με την ΑΕΚ (είχε αναβληθεί λόγω του σημαντικού ματς του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη με τον Άγιαξ).

Πήρε ξανά την πρωτιά και το πρωτάθλημα στο φινάλε της σεζόν, ενώ τελείωσε το -τότε- μεγαλύτερο αήττητο σερί της ΑΕΚ (20 αγώνες), από καταβολής ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.



23η αγωνιστική, ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 1-1, ΟΑΚΑ, 2 Μαρτίου 2008

Η τελευταία μεγάλη «μάχη» Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, σε ένα πρωτάθλημα που επίσης συνδέθηκε άμεσα με ένα όνομα, αλλά για όλους τους λάθος λόγους, σε αντίθεση με αυτό του Μπορέλι: το γνωστό και ως «πρωτάθλημα του Βάλνερ».

Η ΑΕΚ, ως γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ, υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στις 2 Μαρτίου του 2008 που βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, στο +4 από αυτήν. Περίπου έναν μήνα, δηλαδή, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και την αντικανονική συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ, που έμελλε να κρίνει τον τίτλο, εκείνης της σεζόν.

Με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ για την ένσταση του Ολυμπιακού να εκκρεμεί, οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1. Ο Ριβάλντο «άνοιξε» το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 67', αλλά ο Πόστιγκα (78') πέτυχε ένα «χρυσό» γκολ.

Η αποφυγή της ήττας από την ΑΕΚ, σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, φαινόταν πως έδινε μεγάλο προβάδισμα στο «τριφύλλι» για τον τίτλο.



Εν τέλει, η δικαίωση του Ολυμπιακού τρεις ημέρες αργότερα και μία σειρά κακών αποτελεσμάτων για τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια, άφησαν και τις δύο ομάδες που διεκδικούσαν τον τίτλο εκείνο το βράδυ, με άδεια χέρια στο φινάλε της σεζόν.

Εστω κι αν η ΑΕΚ κατάφερε, βάσει των αποτελεσμάτων εντός αγωνιστικού χώρου, να τερματίσει στην πρώτη θέση.



Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0