Retro Stories

Φούλαμ: Μία «τρελή» πορεία στο Europa League και ένα όνειρο που… «έσβησε» άδοξα στον τελικό!

Φούλαμ: Μία «τρελή» πορεία στο Europa League και ένα όνειρο που… «έσβησε» άδοξα στον τελικό!

Κανένας οπαδός της Φούλαμ δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την σεζόν 2009-2010 και δεν θα έχει άδικο. Μία χρονιά στην οποία το Κρέιβεν Κότατζ έζησε «ονειρικές» στιγμές στην ανεπανάληπτη πορεία της ομάδας έως και τον τελικό του Europa League. Ήταν 29 Απριλίου του 2010 όταν και η Φούλαμ «κλείδωσε» οριστικά την συμμετοχή της ως μία από τις δύο φιναλίστ της διοργάνωσης.

Έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από την «αλλοπρόσαλλη» πορεία της Φούλαμ μέχρι και τον τελικό του Europa League. Σαν σήμερα στις 29 Απριλίου του 2010 στο Κρέιβεν Κότατζ μερικές χιλιάδες οπαδοί πέρασαν το καλύτερο βράδυ της ζωής τους, βλέποντας την Φούλαμ να επικρατεί με 2-1 απέναντι στο Αμβούργο και να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Το BN Sports με αφορμή την επέτειο αυτή επαναφέρει στις μνήμες μας όλα τα «εμπόδια» που προσπέρασαν οι Λονδρέζοι για να βρεθούν αντιμέτωποι με την Ατλέτικο Μαδρίτης.  

Η διαδρομή αυτή δεν ήταν «στρωμένη με δάφνες», οι Λονδρέζοι πάλεψαν με όλη τους την δύναμη ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, καθώς ούτε οι πιο ένθερμοι οπαδοί της ομάδας δεν πίστευαν το τι πρόκειται να ζήσουν σε διάστημα μόλις μερικών μηνών.

Στον πάγκο βρισκόταν ο Ρόι Χόντσον. Ο έμπειρος Άγγλος προπονητής είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας από τον Δεκέμβριο του 2007 όταν και την παρέλαβε με μόλις δύο νίκες στις 20 πρώτες αγωνιστικές της Premier League. Σαφώς στο τέλος της χρονιάς ο Ρόι κατάφερε να κρατήσει την Φούλαμ στην μεγάλη κατηγορία, ενώ την επόμενη σεζόν τερμάτισε στην 7η θέση αρπάζοντας έτσι την ευκαιρία για να ξανά αγωνιστεί σε μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η Φούλαμ δεν είχε το ρόστερ με τους πολλούς αστέρες ίσα ίσα το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Υπό τις οδηγίες όμως του Χόντσον οι Ζαμόρα, Κονσέσκι και Γκέρα μαζί με το υπόλοιπο γκρουπ είχαν δημιουργήσει μία ομάδα ικανή να κοιτάξει τον οποιοδήποτε αντίπαλο στα «μάτια».

Μετά από δύο προκριματικούς γύρους οι «κότατζερς» βρέθηκαν και επίσημα στους ομίλους του Europa League. Εκεί βέβαια είχαν να αντιμετωπίσουν τις ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Βασιλεία και Ρόμα για τον 5ο όμιλο. Με μία αξιοπρεπέστατη πορεία και με μοναδική ήττα στους ομίλους μέσα στο Ολίμπικο με 2-1 τα πάντα θα κρινόντουσαν την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Βασιλεία, με τους Ελβετούς να θέλουν απλώς να μην χάσουν για να προκριθούν στον επόμενο γύρο.

Σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με πολλά γκολ η Φούλαμ «δραπέτευσε» νικώντας 3-2 αποκτώντας τους τρεις πολύτιμους βαθμούς που της χάρισαν και την πρόκριση στην φάση των «32» της διοργάνωσης.

 Η κλήρωση έβγαλε την Σαχτάρ Ντόνετσκ, κάτοχο του τροπαίου. Με συνολικό σκορ 3-2 η Φούλαμ πήρε μία δύσκολη πρόκριση απέναντι στους Ουκρανούς, όπου και δεν τους επέτρεψε να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Η συνέχεια όμως ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Για την φάση των «16» η Φούλαμ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την «μεγάλη Κυρία» των Καναβάρο, Τρεζεγκέ και Ντελ Πιέρο. Σίγουρα την περίοδο εκείνη η Γιουβέντους δεν ήταν και «στα καλύτερα της», παρέμενε όμως μία πανίσχυρη δύναμη στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.

Στο Τορίνο η «Γιούβε» ήταν καταιγιστική και πήρε νίκη μισή πρόκριση, με τους Άγγλους να φεύγουν με το βαρύ 3-1 στην «πλάτη». Αυτό που συνέβη στην ρεβάνς στο Λονδίνο όμως έχει μείνει χαραγμένο στα βιβλία ιστορίας της ομάδας.

Ο Τρεζεγκέ με γκολ μόλις στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης «πάγωσε» το Κρέιβεν Κότατζ, αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν μοναδικό. Ο Ζαμόρα και ο δις σκόρερ Γκέρα έδωσαν στο παιχνίδι σκορ παράτασης μέχρι την στιγμή όπου ο Κλίντ Ντέμπσεϊ στο 82ο λεπτό έκανε με τρομερό «τσίμπημα» της μπάλας το 4-1 και δημιούργησε «πανδαιμόνιο» στις κερκίδες. Η πιο σπουδαία βραδιά στην ιστορία της Φούλαμ είχε ολοκληρωθεί με πρόκριση απέναντι στο μεγαλύτερο φαβορί της διοργάνωσης.

Στα προημιτελικά βρέθηκε απέναντι στην πρωταθλήτρια Γερμανίας της προηγούμενης σεζόν, Βόλσφμπουργκ την οποία και νίκησε δύο φορές με συνολικό σκορ 3-1 για να προκριθεί στα ημιτελικά. Μία πρόκριση που θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Φούλαμ αλλά τίποτα δεν μπορούσε να ξεπεράσει την τεράστια ανατροπή που είχε πραγματοποιηθεί μερικές μόλις ημέρες πριν, απέναντι στην Γιουβέντους.

Fulham FC - 2010

Στους «4» αντίπαλος ήταν το Αμβούργο. Οι Γερμανοί ήθελαν απεγνωσμένα την πρόκριση διότι ο τελικός θα γινόταν στο γήπεδο τους και αυτοί ουσιαστικά θα έπαιζαν «εντός έδρας». Το πρώτο παιχνίδι στο Αμβούργο έληξε με λευκή ισοπαλία για να φτάσουμε στις 29 Απριλίου του 20010 όπου και το Κρέιβεν Κότατζ έβαλε τα «καλά» του για την σημαντικότερη αναμέτρηση στην σύγχρονη ιστορία της Φούλαμ (μέχρι την επόμενη).

Οι γηπεδούχοι πήραν την νίκη με 2-1 και μάλιστα με ανατροπή. Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή ένα ολόκληρο γήπεδο «έχασε το μυαλό» του. Οι ποδοσφαιριστές «σωριάστηκαν» στον αγωνιστικό χώρο δίχως να μπορούν να πιστέψουν τι είχαν καταφέρει. Οι οπαδοί ούρλιαζαν μέσα από την ψυχή τους βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα να φτάνει στον τελικό όταν κανείς, ούτε καν οι ίδιοι τόλμησαν ποτέ να σκεφτούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Μέχρι και ο πάντα σοβαρός Χόντσον πνίγηκε στις αγκαλιές των συνεργατών του ενώ ταυτόχρονα είχε ένα τεράστιο χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη του και δικαίως. Ποιος πίστευε στην αρχή της σεζόν πως κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό να συμβεί;

Για την ιστορία η Φούλαμ έχασε τον τελικό στο Αμβούργο απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης των Αγκουέρο, Φορλάν και Ρέγες με 2-1 στην παράταση.

Ο Ουρουγουανός επιθετικός στάθηκε τυχερός στο σουτ που επιχείρησε στο 116’ το οποίο κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου για να αντιδράσει Μαρκ Σβάρτσερ.

Μπορεί η χρονιά να τελείωσε χωρίς κάποιον τίτλο για τον Ρόι Χοντσον και την ομάδα του όμως σίγουρα η σεζόν 2009/2010 δεν θα ξεχαστεί εύκολα από κανέναν.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0