Retro Stories

Το τελευταίο «τανγκό» τίτλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (video)

Το τελευταίο «τανγκό» τίτλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (video)

Θύμησες από το παρελθόν φέρνει η «μονομαχία» Παναθηναϊκού και ΑΕΚ με φόντο τον τίτλο του πρωταθλητή. Μία μάχη που μοιάζει να παίζει σε... επανάληψη της σεζόν 1995-96.

Σχετικά Άρθρα

Το πρωτάθλημα της Stoiximan Super League οδεύει προς το φινάλε του. Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των play off και απομένουν ακόμη πέντε αγωνιστικές ως το τέλος της σεζόν. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, που πρόκειται να κριθεί στις... λεπτομέρειες.

Πλέον, η κούρσα για τον τίτλο έχει χώρο μόνο για δύο. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ από το ξεκίνημα της σεζόν έδειξαν ότι βρίσκονται ένα «σκαλί» πάνω από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα play off τώρα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η κούρσα του τίτλου είναι καθαρά αθηναϊκή υπόθεση.

Μία εξέλιξη που «ξυπνά μνήμες» από τη σεζόν 1995-96, όταν για την Α’ Εθνική τότε Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πήγαιναν «χέρι-χέρι» προς την κατάκτηση του τίτλου.

Το «τριφύλλι» εκείνη την εποχή διέθετε μία τρομερή ομάδα, με ποδοσφαιριστές όπως ο Βαζέχα, ο Δώνης, ο Βάντσικ, ο Καλιτζάκης, ο Νιόπλιας, ο Μπορέλι, ο Ουζουνίδης και αρκετοί ακόμα, ενώ στο «τιμόνι» της ομάδας βρισκόταν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού μάλιστα δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, όταν και είχε στεφθεί πρωταθλητής.

Αυτό ήταν το «κλειδί» στην σπουδαία πορεία του σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε μία σεζόν που δίχως αμφιβολία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της ιστορίας του. Πρόκειται φυσικά για την περίοδο που οι «πράσινοι» έφτασαν ως τα ημιτελικά του Champions League, όπου αντιμετώπισαν τον Άγιαξ.

Η ΑΕΚ από την άλλη είχε βρει ξανά την αίγλη της τριετίας 1992-1994, όπου είχε κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα και έψαχνε να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ρόστερ της δεν είχε να ζηλέψει πολλά από αυτό των «πρασίνων», με εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Μανωλάς, ο Κετσπάγια, ο Μπατίστα, ο Κωστής, ο Σαμπανάτζοβιτς, o Tσιάρτας, ο Σαβέφσκι και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην άκρη του πάγκου.

Οι δύο τους λοιπόν από το ξεκίνημα της σεζόν έδειξαν ότι θα παλέψουν για το πρωτάθλημα μέχρι τελικής πτώσης. Πότε η ΑΕΚ, πότε ο Παναθηναϊκός, ήταν στην κορυφή, η οποία άλλαξε κάμποσες φορές «χέρια» μέσα στη σεζόν.

Οι διαφορές ήταν μικρές, με το «τριφύλλι» στο τέλος του Μάρτη και μετά την 26η αγωνιστική να βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από την ΑΕΚ. Ωστόσο τέσσερις ημέρες μετά το «έπος του Άμστερνταμ», στις 7 Απριλίου, οι ποδοσφαιριστές του Ρότσα, ακόμα μεθυσμένοι από την επιτυχία, έχασαν με 2-1 από τον Ιωνικό! Η «Ένωση» δεν άφησε το... δώρο να πάει χαμένο και προσπέρασε στη βαθμολογία μετά τη νίκη επί του Απόλλωνα Αθηνών.

Ο Παναθηναϊκός πλέον είχε μονάχα έναν στόχο τρία βράδια αργότερα, καθώς υποδεχόταν τους «κιτρινόμαυρους» Μεγάλη Τετάρτη (10/4/96) στο ΟΑΚΑ στην εξ αναβολής αναμέτρηση. Τη νίκη. Η «Ένωση» αν έφευγε αλώβητη από το Μαρούσι τότε θα γινόταν το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

tsartas.jpg

Το παιχνίδι ήταν πραγματικός τελικός! Οι οπαδοί και των δύο ομάδων στις κερκίδες είχαν δημιουργήσει μία τρομερή ατμόσφαιρα. Στον αγωνιστικό χώρο βέβαια κυριάρχησαν τα νεύρα, αλλά υπήρξαν και μερικές καλές στιγμές για να σημειωθούν γκολ. Η ΑΕΚ ήταν ελαφρώς καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, όμως ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που είχε την... ουσία.

boreli.jpg

Συγκεκριμένα, ο Μπορέλι με μία κεφαλιά «ψαράκι» στο 79’ νίκησε τον Ατματσίδη για το 1-0. Το «τριφύλλι» κατάφερε ως το φινάλε να διαφυλάξει αυτό το προβάδισμα και να πανηγυρίσει μία νίκη... μισό τίτλο!

Φυσικά, τίποτα δεν είχε κριθεί ακόμα, αφού απέμεναν έξι αγωνιστικές ως το φινάλε του πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός ήταν μόλις ένα βαθμό μπροστά, ενώ είχε πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα. Η ΑΕΚ όμως άφησε δύο βαθμούς στο Ηράκλειο την αμέσως επόμενη αγωνιστική (1-1 ΟΦΗ), την στιγμή που οι «πράσινοι» επικράτησαν 1-0 του Ολυμπιακού με γκολ του Αποστολάκη!

Μάλιστα, μία εβδομάδα αργότερα, ο Παναθηναϊκός έκανε «διπλό» στην Τούμπα και πάλι με «χρυσό» σκόρερ τον Μπορέλι και διατηρήθηκε στο +3 από την ΑΕΚ. Τα δύσκολα πέρασαν... εύκολα λοιπόν για το «τριφύλλι».

Από την άλλη η επαρχία δεν συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ομάδα του Μπάγεβιτς, για τον οποίο είχαν ήδη αρχίσει να ακούγονται φήμες για τον Ολυμπιακό. Μετά το Ηράκλειο, η «Ένωση» άφησε άλλους δύο βαθμούς και στην Ξάνθη (Σκόντα 1-1), καθώς οι «κιτρινόμαυροι» πανηγύριζαν ακόμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Έτσι οι «πράσινοι» που συνέχισαν το νικηφόρο σερί τους, ξέφυγαν στο +5.

Η ήττα βέβαια με 2-1 στο Γεντί Κουλέ από τον ΟΦΗ, έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να μειώσει εκ νέου στους δύο βαθμούς και να δώσει ενδιαφέρον στην τελευταία αγωνιστική. Εκεί αμφότεροι οι διεκδικητές ολοκλήρωσαν τη σεζόν με νίκες.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός έκοψε πρώτος το νήμα και στέφθηκε πρωταθλητής με 83 βαθμούς έναντι 81 της ΑΕΚ.

vazexa.jpg

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε μία από τις πιο συναρπαστικές σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Βέβαια αυτή ήταν και η τελευταία που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πάλεψαν οι δύο τους για το τρόπαιο.

Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άφησε τη Φιλαδέλφεια για τον Πειραιά, μία μετακίνηση που σηματοδότησε την απαρχή της κυριαρχίας του Ολυμπιακού. Όπως όλα δείχνουν 27 χρόνια μετά το «τανγκό τίτλου» που χόρεψαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός το 1996, πρόκειται να το πράξουν ξανά. Η κορυφή όμως έχει θέσει μονάχα για μία ομάδα...

 

Βασίλης Βασιλείου 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0