Retro Stories

Λειψία 1987: Πώς 120.000 φίλαθλοι μετέτρεψαν την έδρα της Λοκομοτίβ σε… φρούριο στο δρόμο για την Αθήνα! (video)

Λειψία 1987: Πώς 120.000 φίλαθλοι μετέτρεψαν την έδρα της Λοκομοτίβ σε… φρούριο στο δρόμο για την Αθήνα! (video)

Το νούμερο των 120.000 φιλάθλων σε ένα στάδιο, ακούγεται εξωφρενικό. Στις 22 Απριλίου του 1987, όμως, ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Το «Zentralstadion» γέμισε… ασφυκτικά για χάρη της Λοκομοτίβ Λειψίας, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στην Μπορντό. Ένας αριθμός μάλιστα, που αποτελεί ρεκόρ για ποδοσφαιρικό ματς στην Ανατολική Γερμανία!

Όχι, δεν αποτελεί κάποια από τις «φανταχτερές» ομάδες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή. Ακόμα και στην πόλη, άλλος είναι πια ο σύλλογος που πρωταγωνιστεί, χάρη στην Red Bull. Όλα αυτά, όμως, δε μειώνουν διόλου το μέγεθος της Λοκομοτίβ Λειψίας. Όπως και των φιλάθλων της. Τρανό παράδειγμα είναι η 22η ημέρα του Απριλίου, πίσω στο 1987. Τότε που παραπάνω από 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου «Zentralstadion», προκειμένου να σπρώξουν την ομάδα τους στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Περίπου 2,5 χρόνια πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το ποδόσφαιρο ήταν μάλλον ένα από τα λίγα πράγματα που δεν μπορούσε να ελέγξει πλήρως το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν ήταν «άξιοι εμπιστοσύνης». Η αφοσίωσή τους στην αγαπημένη τους ομάδα ξεπερνούσε όλα τα υπόλοιπα και έτσι δεν υπήρχε χώρος για ενασχόληση με την πολιτική και το κράτος.

Κάτι που επιβεβαιώνεται απόλυτα και στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1986-87, ανάμεσα στη Λοκομοτίβ Λειψίας και την Μπορντό. Η γερμανική ομάδα είχε αρκετά πιστούς φιλάθλους. Άλλωστε, η VfB Λειψίας, όπως ονομαζόταν παλαιότερα ο σύλλογος, ήταν η πρώτη ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας το 1903!

lokomotiveleipzig.webp

Έχοντας πάρει μία σπουδαία νίκη στη Γαλλία με 1-0, στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, η Λοκομοτίβ είχε αποκτήσει ένα ισχνό προβάδισμα πρόκρισης για τον μεγάλο τελικό. Ένας τελικός μάλιστα που θα γινόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας!

Το «Zentralstadion» ήταν… ασφυκτικά γεμάτο. Ο επίσημος αριθμός των φιλάθλων που παρακολούθησαν το παιχνίδι από τις εξέδρες, λέγεται ότι φτάνει περίπου στους 74.000. Ωστόσο, το νούμερο αυτό στην πραγματικότητα, δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο την αληθινή προσέλευση! Γινόταν αντιληπτό διά γυμνού οφθαλμού, όπως αναφέρεται, ότι οι οπαδοί ξεπερνούσαν τους 100.000, ενώ λίγα χρόνια αργότερα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 120.000, αριθμό ρεκόρ για ποδοσφαιρικό ματς στην Ανατολική Γερμανία!

λοκ._λειψια_2.jpg

Το στάδιο «φλεγόταν». Αρκετά γρήγορα, ωστόσο, επρόκειτο να «παγώσει». Μόλις στο 3ο λεπτό η Μπορντό βρήκε δίχτυα, ο Ζλάτκο Βούγιοβιτς έκανε το 1-0 και έφερνε το συνολικό σκορ σε ισορροπία. Το κοινό, με τη «δύναμη» της φωνής του, προσπαθούσε να συνεισφέρει με κάθε τρόπο ώστε η ομάδα του να φτάσει στο πολυπόθητο τέρμα. Πλησίασε σε αυτό στο δεύτερο μέρος από το σημείο του πέναλτι με τον Ζέτσε, αλλά ο Ντροπσί, ο τερματοφύλακας των Γάλλων είχε απάντηση.

lok._leipz_3.jpg

Το 0-1 παρέμεινε έως και την συμπλήρωση των 90 λεπτών, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση. Ούτε εκεί, όμως, διαφοροποιήθηκε κάτι και έτσι, τα πέναλτι ήταν γεγονός. Ύστερα από 12 εκτελέσεις, έξι για κάθε ομάδα, που είχαν από μία χαμένη έκαστη, ο γκολκίπερ της Λοκομοτίβ, Ρενέ Μίλερ, μαντεύει σωστά, μπλοκάρει την κακή εκτέλεση του Ζόραν Βούγιοβιτς και προκαλεί… έκρηξη στις κερκίδες! Η τύχη του αγώνα είναι μάλιστα στα δικά του πόδια, αφού έχει αναλάβει το επόμενο πέναλτι.

Δεν το σκέφτεται για πολλή ώρα. Παίρνει φόρα, σουτάρει με δύναμη, σκοράρει και στέλνει την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων! Στις εξέδρες επικρατεί πανζουρλισμός και όχι άδικα. Η Λοκομοτίβ Λειψίας τους έχει κάνει για άλλη μία φορά περήφανους.

Ο Άγιαξ θα αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο πριν την κατάκτηση του τροπαίου. Δεν κατέστη δυνατό, ωστόσο, να ξεπεραστεί. Απέναντι στους Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ, Τζον Φαν΄τ Σχιπ, το νεαρό Ντένις Μπέργκαμπ και τον Γιόχαν Κρόιφ στην τεχνική ηγεσία, ηττήθηκε με 1-0, έχοντας όμως το κεφάλι ψηλά.

Η Λοκομοτίβ Λειψίας σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη κατηγορία της Γερμανίας, με τις ένδοξες ημέρες της να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η «τρέλα» των φιλάθλων από την άλλη μεριά, συνεχίζει ακάθεκτη!

Το «Zentralstadion» μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά φρόντισαν οι ίδιοι ώστε να εξασφαλίσουν μία νέα έδρα για την ομάδα τους. Πρόκειται για το «Bruno-Plache Arena», που έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια! Η χωρητικότητα του γηπέδου βέβαια δε θυμίζει σε τίποτα τη φυσική έδρα του συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά, δε σημαίνει ότι ο κόσμος δεν παρευρίσκεται στις εξέδρες. Κάθε άλλο. Τον Οκτώβριο του 2004, σημείωσαν ρεκόρ στις χαμηλότερες κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου, με 12.421 θεατές να δίνουν το «παρών»!

Τι απέγινε, όμως, το «Zentralstadion»; Γκρεμίστηκε και χτίστηκε εκ νέου από την αρχή, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε χώρα στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006. Πλέον, εκεί που κάποτε έγραφε ιστορία η Λοκομοτίβ, έχει εγκατασταθεί επί μονίμου βάσεως η ομάδα που «κεντρίζει» τα βλέμματα στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Η «Red Bull Arena», όπως ονομάζεται πια το γήπεδο, αποτελεί την έδρα της Λειψίας, αλλά εκείνη η «μαγική» ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι 120.000 φίλοι της Λοκομοτίβ, στις 22 Απριλίου του 1987, έχει «χαραχθεί» δια παντός στις μνήμες όλων των φιλάθλων της ομάδας.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0