Retro Stories

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ: Η μέρα που ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το «Ευαγγέλιο» των ερυθρολεύκων οπαδών!

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ: Η μέρα που ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το «Ευαγγέλιο» των ερυθρολεύκων οπαδών!

Αποτέλεσε «σχολή» της αθλητικογραφίας στην Ελλάδα, οι φίλοι του Ολυμπιακού του έδωσαν το προσωνύμιο «Ευαγγέλιο», έπαιξε σημαντικό ρόλο σε ιστορικά γεγονότα και κέρδισε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων. Σαν σήμερα πριν από 68 χρόνια το «ΦΩΣ» έκανε την εμφάνιση του και η τωρινή εκδότρια και κόρη του αείμνηστου εμπνευστη Θεόδωρου Νικολαϊδη, Μαρία, μιλά στο BN Sports.

Σχετικά Άρθρα

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Ήταν 11 Απριλίου του 1955. Ο Θεόδωρος Νικολαίδης έχει αποχωρήσει από την μοναδική αθλητική εφημερίδα της εποχής, την «Αθλητική Ηχώ» και μαζί με τον Κωνσταντίνο Σισμάνη δημιουργούν το «Αθλητικόν Φως». Ο τελευταίος αποχώρησε λίγο καιρό μετά και η εφημερίδα μετονομάστηκε σε «ΦΩΣ των σπορ». Ο πρώτος, ο «Κυρ Θόδωρος» όπως τον έλεγαν όλοι, έμελλε να εξελιχθεί σε... πατριάρχη του αθλητικού Τύπου και μια προσωπικότητα κομβικής σημασίας στην μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ένας φοβερά διορατικός άνθρωπος που είχε την ικανότητα να αφουγκράζεται τον παλμό του κόσμου. Για αυτό άλλωστε οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έδωσαν στο «ΦΩΣ» το προσωνύμιο «Ευαγγέλιο».
ca33d275-4013-4312-8c62-5e1f4e4027a5_olympiakos-fos-960x576_1.jpg

Η ιστορία λέει πως ο Θεόδωρος Νικολαίδης έγινε Ολυμπιακός σε πολύ μικρή ηλικία όταν βρέθηκε σε έναν αγώνα της ομάδας με τη μεικτή Πειραιά. Μετά από μια εντυπωσιακή κίνηση ενός παίκτη του Ολυμπιακού κάποιος δίπλα του αναφώνησε «Μα βέβαια! Αυτός είναι παίκτης του μεγάλου Ολυμπιακού!». Από εκείνη τη στιγμή ταυτίστηκε με τον «δαφνοστεφανωμένο έφηβο». Τον Ολυμπιακό λάτρευε, όπως και το «ΦΩΣ» μέχρι την τελευταία του πνοή στις 18 Μαρτίου του 2017.

Περίπου δύο δεκαετίες πριν από τον θάνατό του η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» είχε αναφέρει για τον Θεόδωρο Νικολαΐδη το εξής απόσπασμα: «Στο τιμόνι της εφημερίδας υπάρχει ένας άνθρωπος σχεδόν μυθικός στον χώρο της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Πρόκειται για τον κ. Θεόδωρο Νικολαΐδη. Ο Nικολαΐδης στον αθλητικό Τύπο είναι ό,τι και ο Λαμπράκης στον πολιτικό. Tο δε "ΦΩΣ" έχει παίξει στα θέματα του Ολυμπιακού τον ίδιο ρόλο που έχουν παίξει και οι εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη στα θέματα της Ελλάδας».
fwsefhmerida8.jpg

Όλα αυτά τα χρόνια η εφημερίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλά ζητήματα. Στάθηκε «ασπίδα» στον Ολυμπιακό όταν δεχόταν «πόλεμο» από αντιπάλους όλων των ειδών, αποκάλυψε σκάνδαλα και ανέθρεψε γενιές και γενιές «ερυθρόλευκων» οπαδών σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν τηλεοπτική εικόνα από τα παιχνίδια. Παράλληλα δεν έχασε ποτέ το θάρρος της γνώμης της, ασκώντας κριτική και μάλιστα έντονη ακόμα και σε διοικήσεις του Ολυμπιακού όταν το έκρινε κατάλληλο.

Παρά το γεγονός πως το «ΦΩΣ» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή και την αναγνώριση και των οπαδών των άλλων ομάδων. Τα κατάφερε χάρη στον σεβασμό που αντιμετώπιζε τις υπόλοιπες ομάδες και κυρίως λόγω του πληρέστατου και εμπεριστατωμένου ρεπορτάζ. Ήταν πολλοί οι μη Ολυμπιακοί που αγόραζαν καθημερινά το «ΦΩΣ» για να μάθουν τα νέα της ομάδας τους. Το ρεκόρ πωλήσεων της εφημερίδας σημειώθηκε την επόμενη της ιστορικής πρόκρισης του Ολυμπιακού επί του Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την σεζόν 1983-1984. Το «ΦΩΣ» είχε πουλήσει τότε 100.000 φύλλα!

Τότε φυσικά υπήρχε ανταγωνισμός μόνο από την «Αθλητική Ηχώ». Τα επόμενα χρόνια οι εφημερίδες θα πολλαπλασιάζονταν, το ίντερνετ θα έμπαινε στη ζωή μας και το τοπίο θα άλλαζε δραματικά το τοπίο. Ο θάνατος του «Κυρ Θόδωρου» αποτέλεσε, και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, τεράστιο πλήγμα για την εφημερίδα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω έχουν φέρει την ιστορική εφημερίδα σε οριακό, για την επιβίωση της, σημείο. 
maties_1.jpg

Στην ιδρυτική διακύρηξη ουσιαστικά της εφημερίδας ο Θεόδωρος Νικολαιδης ανέφερε στο πρώτο φύλλο:

«Το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’, που παραδίδεται σήμερον εις την κρίσιν των φιλάθλων μας, είναι καρπός νεανικών ενθουσιασμών. Καρπός ωραίων, υγιών και πραγματικών αθλητικών σκέψεων. Μέσα εις το σκότος της εμπαθείας, του κιτρινισμού, της συμφεροντολογίας, της μικροπολιτικής και της κακοπιστίας το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ έρχεται να χαράξη νέας φωτεινάς κατευθύνσεις, νέας γραμμάς, διά των οποίων οδηγούνται ασφαλώς εις την ευρωστίαν και την ακμήν όλαι αι αθλητικαί κοινωνίαι.

Σθεναρός υπερασπιστής του δικαίου και της αλήθειας, συμπαραστάτης των πτωχών και των ταπεινών αλλά και πολύτιμος βοηθός των πλουσίων, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ φιλοδοξεί να δώση εις το φίλαθλον κοινόν της Ελλάδος το φύλλον που αναμένει χρόνια και χρόνια. Παναθηναϊκού, Ενωσίτες, Ολυμπιακού, Απολλωνισταί, Αιγαλεώται, Πανιώνιοι, Εθνικοί, Αθηναίοι, Πειραιείς, Θεσσαλονικείς, Επαρχιώται, όλοι μαζί ηνωμένοι εις μίας σιδηράν παράταξιν, κοντά εις το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’, που θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία διά των οποίων οικοδομείται και συνίσταται μια πλήρης και απολύτως ενημερωμένη αθλητική εφημερίς.

Έλληνες φίλαθλοι! Το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ ουδέποτε θα υποστείλη την σημαίαν της δικαιοσύνης και δεν θα λυγίση ενώπιον οιωνδήποτε δυσχερειών. Θα σταθή ακλόνητον εις το ύψος του και προσανατολιζόμενον πάντοτε ορθώς και σταθερώς θα συντρίψη με πάταγον όλους τους φανερούς και κρυφούς εχθρούς του αθλητισμού.
αρχείο_λήψης_6.jpg

Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρον, τον στίβον, το μπάσκετ και όλα τα αθλήματα, όσοι εμποτίσθησαν και εδηλητηριάσθησαν από υποβολιμαίας και νοσηράς εντυπώσεις και εγκατέλειψαν με περιφρόνησιν τα γήπεδα ας έλθουν μαζί μας!

Ας στηρίξουν με θέρμη την προσπάθειάν μας και ας προετοιμάσουν με ζήλον την νίκην της. Θα είναι μια περίλαμπρος νίκη, που θα θέση τέρμα εις το καθεστώς εκείνων που επιρρίπτουν συνήθως τα λάθη των εις τους άλλους και οδηγούν το συνήθως το φίλαθλον πλήθος εις την εξαγωγήν εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Φίλαθλοι, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ δεν είναι εμπορική επιχείρησις. Είναι η έκφρασις των πόθων και των ελπίδων νέων ανθρώπων, που σας το προσφέρουν ως μέσον προς διάγνωσιν και θεραπείαν πολλών αθλητικών μας παθήσεων.

Εντελώς προσωρινώς και διά την αρτιωτέραν τεχνικήν οργάνωσίν του, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ θα κυκλοφορή εκάστην Δευτέραν και την επομένην μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εις πανηγυρικάς όπως και πολυσελίδους εκδόσεις, αι οποίαι θα καλύπτουν ολόκληρον την αθλητικήν εβδομάδα. Θα είναι ένα τέλειον φύλλον, που θα ακτινοβολά από νεότητα, από πίστην και από ισχύν. Σας το υποσχόμεθα».
efimerides.jpg

Επειδή όμως οι… ζώντας τις καταστάσεις έχουν πάντοτε περισσότερα, πιο ουσιαστικά και ενίοτε ομορφότερα πράγματα να πουν και να εξιστορήσουν, το BN Sports δεν έμεινε μόνο στη θεωρία αλλά πέρασε και στην πράξη.

Η Μαρία Νικολαϊδου, κόρη του αείμνηστου «Κυρ Θόδωρου» έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτά γραφεία. Η τωρινή εκδότρια της ιστορικής εφημερίδας έχει πλέον αναλάβει το δύσκολο ρόλο της συνέχειας του οικοδομήματος που «γιγάντωσε» ο πατέρας σε εποχές βέβαια διαφορετικές, πιο ρομαντικές. Τότε που η ισχύς των εφημερίδων ήταν τεράστια μιας και αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο ενημέρωσης.

Το BN Sports λοιπόν επικοινώνησε με την κα. Νικολαϊδου με αφορμή τα… γενέθλια του «ΦΩΤΟΣ» και η οποία ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά. Μπορεί τα χρόνια να περνούν και η έντυπη δημοσιογραφία να μπαίνει δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα, παρόλα αυτά κάποιοι ακόμα αντιστέκονται σθεναρά. Και η αίγλη του τυπωμένου χαρτιού είναι που τους κρατάει ακόμα ζωντανούς. Χρόνια πολλά «ΦΩΣ».
fws_exo_3.jpg

  • Το «ΦΩΣ» πριν από 68 χρόνια, βγάζει σε κυκλοφορία τις πρώτες του αράδες. Πως αισθάνεστε σκεπτόμενη κάτι τέτοιο; Μία τέτοια διαδρομή;

«Είναι σαν να βλέπω παλιές, αγαπημένες φωτογραφίες που με συγκινούν και με γυρίζουν πίσω στα παιδικά μου χρόνια».

  • Σε τυχόν συζητήσεις που είχατε με τον αείμνηστο πατέρα σας, ποια από αυτά που οραματίστηκε όταν έθεσε προς κυκλοφορία την εφημερίδα, έγιναν και πράξη; Σας είχε εκφράσει κάποιο του απωθημένο;

«Ο πατέρας μου προσπαθούσε εξαρχής να ισορροπήσει ανάμεσα στην αγάπη του για μια ομάδα και στην δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν κατάφερνε πάντοτε να διατηρεί τη νηφαλιότητά του αλλά είχε καθαρές προθέσεις. Οραματιζόταν μια εφημερίδα όχι απαραίτητα αντικειμενική αλλά έντιμη και δίκαιη. Σεβόταν τον αντίπαλο και δεν δίσταζε συχνά να προβάλει αθλητές και ομάδες που δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να γίνουν πρωτοσέλιδο. Έκανε κάποια λάθη όπως όλοι μας και νομίζω ότι αυτό ήταν το δυνατό του σημείο: Ήταν ανθρώπινος όσο και χαρισματικός».
thodoros-nikolaidis.jpg

  • Τι σημαίνει για εσάς το «ΦΩΣ»;

«Σημαίνει αυτό που παρατηρούν οι δικοί μου άνθρωποι όταν με βλέπουν να ανησυχώ αλλά και να ενθουσιάζομαι με κάποιο άρθρο ή με κάποιο πρωτοσέλιδο».

  • Ποια θεωρείτε με όσα μπορείτε να θυμηθείτε ως κορυφαία στιγμή της πολυετούς ιστορίας της εφημερίδας;

«Υπήρχε μια εποχή, στα χρόνια του ’50 και κυρίως του ’60 κατά την οποία το ‘’ΦΩΣ’’ διαβαζόταν από φιλάθλους όλων των ομάδων, γιατί εξέφραζε ένα πλουραλισμό».


  • Από τότε που αναλάβατε εσείς, για ποια δουλειά θα λέγατε ότι αισθάνεστε περισσότερο περήφανη ή για ποιο πρωτοσέλιδο θα μπορούσατε να πείτε πως καμαρώνετε;

«Είναι μάλλον νωρίς να αισθάνομαι περήφανη για κάτι άλλο πέρα από το γεγονός ότι η εφημερίδα παραμένει ανοιχτή και συνεχίζει να κυκλοφορεί παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον Τύπο. Αυτό το οφείλω σε ένα μεγάλο βαθμό και σε όλους τους συνεργάτες μου και τους ευχαριστώ για αυτό».

  • Πως γιόρταζε όλα αυτά τα χρόνια το «ΦΩΣ των Σπορ» τα γενέθλιά του;

«Παλιότερα διοργανώνονταν χοροί και δεξιώσεις. Σήμερα ανταλλάσσουμε ευχές. Τίποτα περισσότερο. Ίσως στα εβδομήντα χρόνια, αν είμαστε όλοι καλά,  να διοργανώσουμε κάτι».
4686003-1.jpg

  • Ποια είναι η διαχείριση μιας έντυπης εφημερίδας την εποχή του ίντερνετ και του διαδικτύου;

«Το ουσιώδες είναι να παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές μας, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο. Πρέπει να  εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο  και φυσικά να εκφράζουμε άποψη, που στην εποχή μας ισοδυναμεί με είδηση. Άλλωστε η άμεση  πληροφόρηση αποδεικνύεται συχνά επισφαλής».

  • Πού πρέπει να στοχεύσει μία εφημερίδα πλέον και πιο συγκεκριμένα το «ΦΩΣ»;

«Για τις αθλητικές εφημερίδες θα έλεγα πως θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να αμβλυνθεί το κλίμα του φανατισμού και της αναξιοπιστίας. Είναι ώρα να θυμηθούμε πως ο αθλητισμός, του ποδοσφαίρου μη εξαιρουμένου, δεν είναι παρά ένα παιχνίδι».



Δημήτρης Σπηλιόπουλος - Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0