Retro Stories

Το «θαυματουργό νερό» του Καματερού και το πέρασμά του από τα… μπουκάλια των παικτών της ΑΕΚ!

Το «θαυματουργό νερό» του Καματερού και το πέρασμά του από τα… μπουκάλια των παικτών της ΑΕΚ!
Ήταν 18 Μαρτίου του 1976 όταν ο Γιώργος Καματερός μοίραζε κουβάδες του «θαυματουργού νερού» του στον κόσμο, μεταξύ του οποίου βρίσκονταν και οι παίκτες της ΑΕΚ. Το υγρό όμως δεν έκανε ποτέ θαύματα και αντιθέτως ήταν ικανό να δημιουργήσει μέχρι και προβλήματα υγείας!

Δεν είναι ασυνήθιστο να κυκλοφορούν κατά καιρούς «θαυματουργά» προϊόντα όπως κρέμες ή νερά, τα οποία ισχυρίζονται πως θεραπεύουν σοβαρές ασθένειες και εν γένει κάνουν θαύματα. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες αποτελεί εκείνη τον Μάρτιο του 1976, με πρωταγωνιστή το «νερό του Καματερού» που θεράπευε τον καρκίνο.

Φυσικά το όνομά του δεν είχε καμία σχέση με την περιοχή αλλά με τον άνθρωπο που το έφερε στη δημοσιότητα, τον δικηγόρο Γιώργο Καματερό. Το υγρό αυτό προερχόταν από ένα ραδιενεργό ελαφρώς ροζ πέτρωμα που βρέθηκε στην Κω, κοντά στην πηγή Μέκκα, με τον εφευρέτη του να το έχει φέρει στην Αθήνα όπου το διατηρούσε σε μυστικές κρύπτες κατάλληλα συσκευασμένο.

nero2-e1489824868573.jpg

Ο κόσμος είχε τρελαθεί με την ιδέα του ότι βρέθηκε ένα τόσο ξεχωριστό υγρό που θα μπορούσε να θεραπεύσει ακόμη και τον καρκίνο! Το ένα μπουκαλάκι πωλούταν έναντι 20 δραχμών, ήτοι κάτι παραπάνω από 5 ευρώ, με τον Τύπο να κάνει τρομερή διαφήμιση στο προϊόν.

«Σήμερα το Ήλιον θα διανεμηθεί στον Περισσό στην Ευαγγελίστρια, στο Χαλάνδρι στο γήπεδο, στον Άγιο Νικόλαο στην Καλλιθέα. Αύριο στο Παγκράτι, Φιλολάου 117, στο Περιστέρι στο δημοτικό γήπεδο, στο Γκολφ της Γλυφάδας, στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Την επομένη στο Πικέρμι, στην κεντρική πλατεία, στην ‘αλάνα’ στο μνημείο πεσόντων του Χολαργού, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο γήπεδο της ΑΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ». Και όντως το «Ήλιον» πήρε τον δρόμο του για τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η δοκιμή του νερού από τους παίκτες της ΑΕΚ

Το πρωί της 18ης Μαρτίου λοιπόν η ΑΕΚ, μια ΑΕΚ που την επόμενη χρονιά άφησε ιστορία με το έπος της κόντρα στην ΚΠΡ, ξεκίνησε την ημέρα της με την καθιερωμένη πρωινή προπόνηση. Το γήπεδο είχε πλημμυρίσει από κόσμο που… ούτε που ασχολιόταν με τα μεγάλα ονόματα τα οποία αγωνίζονταν τότε στην «Ένωση», αφού το νερό ήταν η μεγάλη τους ανησυχία.

Χρειάστηκαν 6 ολόκληρες ώρες για τον Καματερό και μέχρι τις 14:00 είχε ξεπουλήσει μέχρι και την τελευταία στάλα. Μεταξύ των αγοραστών και –πλέον- «θεραπευμένων» οι Σκρέκης, Παπαδόπουλος, Ραβούσης, Δέδες και άλλα τεράστια ονόματα της ΑΕΚ που είχαν πάρει σειρά.

nero.jpg

«Αύριο θα κάνω τυφλό να δει το φως του. Όλοι εδώ την ίδια ώρα. Αν δεν γίνει καλά ο τυφλός, να με πυροβολήσετε με περίστροφο. Επειδή όμως θα γίνει, όλοι μαζί μετά θα πάμε στη Βουλή να τους μιλήσουμε για τη δύναμη που έχει το Ήλιον», είπε όλο υπόσχεση ο Καματερός στους πιστούς ακολούθους του. Ο ίδιος δηλαδή τους έταξε ότι από νερό που θεραπεύει τον καρκίνο, το υγρό θα μετατρεπόταν στη λύση προκειμένου οι τυφλοί να δουν ξανά.

Κι όμως ο κόσμος τον πίστεψε. Πλήθος ατόμων όλων των ηλικιών ήταν πιστοί στο ραντεβού τους και λίγο έλειψε να υπάρξουν παρατράγουδα με το ποδοπάτημα. Για αυτόν τον λόγο η διανομή του διεκόπη.

Η αρχή του τέλους και η αποκάλυψη της πλάνης

Τα πράγματα ωστόσο δεν ήταν απλά. Προφανώς και δεν υπήρξε κανένα «θαυματουργό νερό». Προφανώς και το υγρό ήταν ένα απλό νερό. Φυσικά και (προφανώς) όλο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολιτικό κόλπο –όπως πολλοί ισχυρίζονται- λόγω της Χούντας, του Κυπριακού ή οποιουδήποτε άλλου κοινωνικοπολιτικού ζητήματος απασχολούσε τον ελληνικό λαό εκείνη την περίοδο.

«Κάποιος δημοσιογράφος με ρώτησε: ‘ποιο είναι τό μυστικό σου;’ Είπα ότι έχω δυο μυστικά: Το ένα είναι το ‘ασήμαντο πέτρωμα’ που το εκτιμώ στις 12 δραχμές και το δίνω σε όποιο κράτος θέλει να το μοιράσει δωρεάν. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι ο τρόπος που έχω τη γνώση. Και αυτό αφορά μόνο εμένα. Όταν αρχίσω να ασχολούμαι με την ανθρώπινη ψυχή και όχι με το σώμα θα σας το αποκαλύψω για να περάσει κι ο υπόλοιπος κόσμος πνευματικά και εσωτερικά από τα όμορφα μονοπάτια που πέρασα εγώ. Και θα ευτυχήσει όλος ο κόσμος, όπως ευτυχώ κι εγώ εδώ και 15 χρόνια. Ένα πρώτο βήμα είναι να διαβάσετε τα τρία σπουδαιότερα βιβλία παγκοσμίως: το Ευαγγέλιο του Ιωάννη και την Αποκάλυψη, το ‘Μέτρο Κατανοήσεως’ που έγραψε η Φρειδερίκη και τέλος το ‘Χριστιανισμός και η εποχή μας’ του Κανελλόπουλου. Ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος τα διάβασε. Τότε ας ξαναϋποθέσουμε ότι θέλω να αδειάσω όλη την Αθήνα και να την πάω σε άλλο μέρος. Δεν έχω παρά να μοιράσω ένα εκατομμύριο φιαλίδια, θα μαζέψω ένα εκατομμύριο Αθηναίους και θα τους πως ότι πρέπει να τους δώσω τη συνταγή.

 Τα υπόλοιπα θα τα πω στην ΥΕΝΕΔ, θα σταματήσω την κυκλοφορία, ό,τι θέλω θα κάνω μετά. Έρχεται πχ. ο Φορντ (τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ) του δίνω το φάρμακο και τον κάνω καλά. Όταν καταλάβει ότι τον εξουσιάζω, τότε θα του ζητήσω μόνο μια Συνθήκη που να μας δίνει την Αγιά Σοφιά. Τίποτα άλλο δεν χρειάζομαι για να αναγεννήσω τον Ελληνισμό», απόσπασμα από τα λόγια του στην εφημερίδα «Επίκαιρα». Αυτό φυσικά αποτέλεσε και την αρχή του τέλους.

poinikidiwksi.jpg

Πολύ σύντομα και καθώς το ζήτημα έγινε θέμα προβληματισμού μέχρι και τη Βουλή η διανομή του νερού σταμάτησε. Μάλιστα διατάχθηκε η κατάσχεσή του, με κύριο επιχείρημα πως οι ουσίες που περιείχε ήταν ραδιενεργές και κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργούσαν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Τελικώς έπειτα από την εκδίκασή του, η ποινή που του επιβλήθηκε – δηλαδή μια 8μηνη φυλάκιση – εξαγοράστηκε έναντι 8 χιλιάδες δραχμών και ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος. Αρκετά χρόνια αργότερα ωστόσο, στις 8 Μαΐου του 1998, ο Καματερός έβαλε τέλος στη ζωή του εξ αιτίας των πολλών χρεών.

Μπορεί η δικαιοσύνη να έβαλε (ας πούμε) στο τέλος το χεράκι της, ωστόσο ο κόσμος παρέμεινε να νιώθει αδικημένος και το γεγονός χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παραλληλιστεί στη σύγχρονη εποχή με την παραπληροφόρηση των μέσω και εν γένει των fake news, που είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να ξαναπέσουμε, σαν ανθρωπότητα, πάλι στα βαθιά… νερά.

*Με πληροφορίες από το www.oneman.gr

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0