Retro Stories

Η «εισβολή» Σαββίδη που έκανε τον γύρο του κόσμου και έθεσε τον ΠΑΟΚ εκτός διεκδίκησης του τίτλου (video)

Η «εισβολή» Σαββίδη που έκανε τον γύρο του κόσμου και έθεσε τον ΠΑΟΚ εκτός διεκδίκησης του τίτλου (video)
Το πιο επεισοδιακό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην ιστορία των δύο συλλόγων. Η εισβολή Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, το όπλο, οι «παλινωδίες» ενός συναισθηματικά φορτισμένου διαιτητή και μία διεκδίκηση πρωταθλήματος που ουσιαστικά, τελείωσε στις 11 Μαρτίου του 2018.
Οι συστάσεις για το εν λόγω ματς, περισσεύουν. Μία «τρελή» κούρσα ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έμελλε να τελειώσει με τον πιο επεισοδιακό τρόπο. Αν αναλογιστεί κανείς, όμως, τι προηγήθηκε του ντέρμπι που έκρινε επί της ουσίας έναν τίτλο, το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 2018, όσα έγιναν στην Τούμπα, δεν ήταν... ουρανοκατέβατα.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν, ο τότε προπονητής του ΟλυμπιακούΌσκαρ Γκαρσία, είχε δεχθεί ένα ρολό χαρτί στο πρόσωπο, δευτερόλεπτα πριν τη «σέντρα» στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Το ματς δεν ξεκίνησε ποτέ, οι γηπεδούχοι το έχασαν άνευ αγώνος και τιμωρήθηκαν με -3 βαθμούς. Παράλληλα, υπήρξε τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών.



Την αμέσως επόμενη αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 90+7' στην Τρίπολη, αλλά ένα λεπτό αργότερα, ο Ματίας Ιγκλέσιας με buzzer beater του «έκοψε» κι άλλους βαθμούς, με τον αγωνιστικό χώρο να μετατρέπεται σε... ρινγκ αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα. Παράλληλα, οι εφέσεις για μείωση της ποινής «έτρεχαν» και εν τέλει, έφεραν αποτελέσματα περίπου στη μία τα ξημερώματα της Κυριακής! Ναι, της Κυριακής πριν το παιχνίδι με την ΑΕΚ, δηλαδή λίγες ώρες πριν τη σέντρα.


Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΠΑΟΚ έχασε μεν το ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά οι τρεις βαθμοί του επιστράφηκαν και «ανακλήθηκε» η τιμωρία των κεκλεισμένων θυρών στην Τούμπα. Κάτι που σαφώς, ευχαρίστησε τους μεν, αλλά βρήκε τους παίκτες της ΑΕΚ από την άλλη, να έχουν «κοιμηθεί» στο +5 με την έδρα του αντιπάλου άδεια και να «ξυπνούν» στο +2 με το γήπεδο κατάμεστο. Με λίγα λόγια, το έδαφος για να... χαθεί η μπάλα, είχε στρωθεί.

Παρά το τοξικό κλίμα, το ματς ξεκίνησε και «κυλούσε» ομαλά έως το 90ο λεπτό. Από εκείνο το σημείο και μετά, όμως, όλα άλλαξαν.

Ο Βαρέλα σκόραρε με κεφαλιά και η Τούμπα πήρε «φωτιά». Ο επόπτης, Κωνσταντίνος Ποντίκης, ξεκίνησε να πάει προς τη σέντρα, αλλά στα μισά της διαδρομής σταμάτησε, καλώντας τον Γιώργο Κομίνη να πλησιάσει. Μετά από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, ο διαιτητής της αναμέτρησης σήκωσε το χέρι του και ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ, εξαιτίας της κίνησης του Μαουρίσιο προς την μπάλα, θεωρώντας, πως επηρέασε τη φάση. Το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων, αποτυπώθηκε στην εικόνα του γκολκίπερ της ΑΕΚΒασίλη Μπάρκα, να πανηγυρίζει την ακύρωση του γκολ, λίγα λεπτά μετά από αυτούς των παικτών του ΠΑΟΚ, για την επίτευξή του. Οι διαμαρτυρίες άλλαξαν... χέρια. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακολούθησαν σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

μπαρκας-παοκ-αεκ.jpg

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚΙβάν Σαββίδης, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας νεύμα προς τους παίκτες να αποχωρήσουν. Ο αρχηγός του «Δικεφάλου του Βορρά», Αντελίνο Βιεϊρίνια, με χαρακτηριστική κίνηση του λέει «όχι», ζητώντας ηρεμία. Κανείς, όμως, δεν τον άκουσε.

Μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚΛούμπος Μίχελς. Μάλιστα, πλησίασε τον διαιτητή της αναμέτρησης, Γιώργο Κομίνη, λέγοντάς του κάτι στο αυτί, με μία κίνηση που μεταφράζεται ως «τέλος». Σύμφωνα όσα αναγράφηκαν στο φύλλο αγώνος, του είπε χαρακτηριστικά: «You are finished today»., δηλαδή «Απόψε τελείωσες». Ένα φύλλο αγώνος που «έκλεισε» στις 02:30 τα ξημερώματα, δηλαδή τρεις ώρες αργότερα από την τελευταία φάση του ματς.



Αναλυτικά το φύλλο αγώνος:

«Στο 89ο λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδας αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β' βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του. Προτού ανακοινώσω την απόφαση μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με την συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια.

Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε. You are finished today. Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στο χώρο των αποδυτηρίων διότι η κατάσταση που επικρατούσε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στα αποδυτήρια ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου μου δήλωσε ότι: Μετά την βίαιη είσοδο του κύριου Σαββίδη ο οποίος οπλοφορούσε και τα όσα επακολούθησαν μαζί με τους συνοδούς του στον αγωνιστικό χώρο (τα οποία αναγράφονται παραπάνω) εμείς ως ΑΕΚ αδυνατούμε να εισέλθουμε στον αγωνιστικό χώρο λόγω μεγάλης έντασης και ανασφάλειας και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας είναι τρομοκρατημένοι από τα ανωτέρω γεγονότα. Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ομάδων ότι την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδος».

φυλλο_αγωνος.jpg

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Γιώργος Κομίνης υποστήριξε πως το γκολ μέτρησε κανονικά, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει το ματς λόγω της εισβολής στον αγωνιστικό χώρο. Η κίνησή του πάντως να δείχνει πως υπάρχει οφσάιντ, πριν ακολουθήσει το οτιδήποτε, δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικών αναγνώσεων.

Από την άλλη, οι αναφορές πως έλεγε στους ανθρώπους στα αποδυτήρια πως «Η γυναίκα μου είναι 7 μηνών έγκυος, έχω οικογένεια. Τελείωσα από εδώ» εννοώντας τη διαιτησία, είναι ενδεικτική της ψυχολογικής κατάστασης που βρισκόταν.

κομινης-παοκ-αεκ.jpg

Επιστρέφοντας στον αγωνιστικό χώρο, λίγο μετά την ακύρωση του γκολ, ο Ιβάν Σαββίδης στράφηκε κατά του πάγκου της «Ένωσης», χωρίς να είναι ξεκάθαρο με ποιον λογομαχούσε.

Μόλις τα πνεύματα ηρέμησαν, οι ομάδες επέστρεψαν στα αποδυτήρια και δεν υπήρξε συνέχεια στο ματς. Η εικόνα του όπλου στη ζώνη του Ιβάν Σαββίδη, όμως, είχε αρχίσει ήδη να κάνει τον γύρο του κόσμου.

savvidis-ksena-mesa.png

Από εκείνο το ματς κι έπειτα, ο ΠΑΟΚ μπήκε σε νέες δικαστικές διαμάχες. Εν τέλει, παρά την έφεση που άσκησε, έχασε το ματς με την ΑΕΚ με 3-0, τιμωρήθηκε με -3 για τη σεζόν 2017/18, με -2 για την επόμενη, τρία ματς κεκλεισμένων των θυρών, επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού τριών ετών στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και απαγόρευση εισόδου 90 ημερών στον Λούμπος Μίχελς.

Η ΑΕΚ «ξέφυγε» στον βαθμολογικό πίνακα και κατέκτησε τον τίτλο, δίνοντας ιδανικό φινάλε σε μία ονειρώδη σεζόν, κατά την οποία «έτρεξε» ένα αήττητο 21 αγωνιστικών στο πρωτάθλημα, ενώ αποκλείστηκε από το Europa League, χωρίς να έχει ηττηθεί.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ «επούλωσε» τις πληγές του τόσο με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ, όσο και με την επιστροφή στα πρωταθλήματα μετά από 34 χρόνια, την αμέσως επόμενη σεζόν.

Αν και όσα συνέβησαν στην Τούμπα εκείνο το βράδυ της 11ης Μαρτίου, δεν «σβήστηκαν». Ούτε για τη μία πλευρά, ούτε για την άλλη, αλλά ούτε και για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0