Retro Stories

Τα 9άρια του Αντωνιάδη κόντρα στην Έβερτον, έφεραν τον Παναθηναϊκό πιο κοντά στο έπος του Wembley! (video)

Τα 9άρια του Αντωνιάδη κόντρα στην Έβερτον, έφεραν τον Παναθηναϊκό πιο κοντά στο έπος του Wembley! (video)
Πόσοι γνωρίζουν πως για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στο Wembley το 1971, χρειάστηκε να... ευθυγραμμιστούν πέντε 9άρια στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών;
Σχετικά Άρθρα
Έχουν συμπληρωθεί πέντε δεκαετίες από τότε, αλλά η πορεία του Παναθηναϊκού έως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, ττο περίφημο «Wembley», συνεχίζει να στέκει ως το κορυφαίο επίτευγμα ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

Και πιθανότατα, θα συνεχίσει να στέκει για αρκετά χρόνια ακόμη, κρίνοντας από τη νυν διαμορφωμένη κατάσταση στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, με τη «ψαλίδα» ανάμεσα στα μεγαθήρια και όλους τους υπόλοιπους, να έχει ανοίξει τρομακτικά.

Πόσοι γνωρίζουν, όμως, πως για να φτάσει έως τον τελικό της διοργάνωσης χρειάστηκε να... συγχρονιστούν, μεταξύ άλλων, η φανέλα του Αντώνη Αντωνιάδη και η ώρα του πρώτου προημιτελικού κόντρα στην Έβερτον;

9αρια-αντωνιαδης-3.jpeg

Στις 9 Μαρτίου του 1971, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Έβερτον στο Γκούντισον Παρκ. Ήταν το πρώτο μεταξύ τους ματς, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και για πολλούς, μία από τις πιο δύσκολες αποστολές σε εκείνη την πορεία, αφού κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Αγγλίας!

Κι όμως, με τον συνήθη ύποπτο και σκόρερ, Αντώνη Αντωνιάδη, βρήκε τη λύση, εν μέσω μίας τρομερής συγκυρίας.

9αρια-Αντωνιάδης-2.jpg

Εννέα λεπτά πριν τη λήξη του ματς, έπαιξε υπέροχα το ένα-δύο με τον Γράμμο και με έναν «κεραυνό», πήρε... μέσα τα χέρια του Ράνκιν, για ένα γκολ από χρυσάφι. Ήταν το 9ο γκολ του στη διοργάνωση, στις 9 Μαρτίου του 1971, εννέα λεπτά πριν λήξει το ματς, με το Νο.9 στην πλάτη, ακριβώς στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα)!

Η στιγμή απαθανατίστηκε από τον φακό του Ανδρέα Καλογερόπουλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών το 2013, αλλά άφησε πίσω του ένα ιστορικό ντοκουμέντο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

9αρια-Αντωνιαδής_1.png

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο, έμεινε στην ιστορία ως «Τα 9αρια του Αντωνιάδη», και όπως γίνεται αντιληπτό, η «ευθυγράμμιση» τόσων διαφορετικών κομματιών, πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί.

Μάλιστα, ο ίδιος ο σκόρερ την αγνοούσε για χρόνια και την έμαθε μέσω... παρέμβασης του Χρήστου Σωτηρακόπουλου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του, «Ταξίδι στα αστέρια»: «Του την επεσήμανα στην εκπομπή "Λεπτό προς Λεπτό" το 1993, όταν τον είχαμε καλεσμένο στο "MEGA" ένα μεσημέρι».

Η Έβερτον ισοφάρισε με τον 19χρονο Ντέιβ Τζόνστον εν τέλει, παρά το ξεκάθαρο φάουλ του Ρόιλ πάνω στον Τάκη Οικονομόπουλο. Το 1-1 ως τελικό σκορ, σε συνδυασμό με το 0-0 στη Λεωφόρο, κατά τον 150ο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, έφερε τον Παναθηναϊκό ένα βήμα πιο κοντά από τον μεγάλο τελικό.



Η ιστορία από εκείνο το ματς κι έπειτα, λίγο-πολύ γνωστή. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μία επική ανατροπή στα ημιτελικά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, νικώντας με 3-0 στη ρεβάνς του σχεδόν καταδικαστικού 4-1 υπέρ των Γιουγκοσλάβων που προηγήθηκε. Έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά εκεί, το εμπόδιο του Άγιαξ ήταν ανυπέρβλητο.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0