Retro Stories

121 χρόνια Ρεάλ Μαδρίτης: Oι 11+1 προσωπικότητες που την έκαναν «Βασίλισσα» (video)

121 χρόνια Ρεάλ Μαδρίτης: Oι 11+1 προσωπικότητες που την έκαναν «Βασίλισσα» (video)

Ήταν η 6η Μαρτίου του 1902, όταν ο Καταλανός Χουάν Παδρός Ρούμπιο, ίδρυε ένα ποδοσφαιρικό σωματείο αλλιώτικο από τα άλλα. 121 χρόνια αργότερα το σωματείο αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο αθλητικό brand του πλανήτη, φέροντας το όνομα Ρεάλ Μαδρίτης.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, κάνει την εμφάνιση του στην Ισπανία, το ποδόσφαιρο και μαζί με αυτό νέα ποδοσφαιρικά σωματεία, που θέλουν να εξοικειωθούν με το άθλημα. Υπήρξε ωστόσο ένα σωματείο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα, το οποίο 121 χρόνια αργότερα, έμελλε να μετατραπεί στο κορυφαίο και πιο επιτυχημένο αθλητικό brand του πλανήτη. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Μαρτίου του 1902, όταν η ιδέα της Ρεάλ Μαδρίτης, ερχόταν στο φως από τον Καταλανό ιδρυτή της Χουάν Παδρός Ρούμπιο  αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της «Βασίλισσας» το ΒN Sports παραθέτει τις 11+1 προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της.

1_6.jpg

Φρανθίσκο «Πάκο» Χέντο 1953-1971

Ο θρυλικός Πάκο Χέντο, παρότι αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών της Ρασίνγκ Σαντανέρ, μετατράπηκε σε θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανός ακραίος επιθετικός, σε 17 χρόνια καριέρας με τους «μερένχες»  κατέκτησε συνολικά 21 τίτλους μεταξύ των οποίων έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών, 12 πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ισπανίας, καθώς και ένα Διηπειρωτικό κύπελλο το 1960. Κατέγραψε 523 συμμετοχές με την Ρεάλ Μαδρίτης, πετυχαίνοντας 159 γκολ. Ο Πάκο Χέντο έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου 2022, βυθίζοντας στο πένθος το σύλλογο της Μαδρίτης.

2_6.jpg

Αλφρέδο Ντι Στέφανο 1953-1964

Προερχόμενος από το Μπουένος Άιρες, όπου και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, υπήρξε από τους πρώτους θεαματικούς ποδοσφαιριστές που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους όλων των εποχών. Ο Nτι Στέφανο πέτυχε με τη Ρεάλ συγκλονιστικά πράγματα, αφού στα 11 χρόνια παρουσίας του στη Μαδρίτη κατέγραψε 348 συμμετοχές βρίσκοντας δίχτυα 267 φορές. Επιπλέον ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου κατέκτησε τους «Μπλάνκος» , πέντε κύπελλα πρωταθλητριών, οκτώ πρωταθλήματα Ισπανίας , ένα Copa Del Rey και ένα διηπειρωτικό. Αναδείχθηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ στο Ισπανικό πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο πρωταθλητριών, ενώ παράλληλα βραβεύτηκε δύο φορές με την Χρυσή Μπάλα το 1957 και το 1959.

3_6.jpg

Φέρεντς Πούσκας 1958-1966

O «Καλπάζων Συνταγματάρχης», Φέρεντς Πούσκας, αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα του ποδοσφαίρου διαχρονικά. Όταν αποχωρούσε το 1958, από την Ουγγαρία και την κραταιά Χόνβεντ, κανείς, όπως ούτε και ο ίδιος θα φανταζόταν την ταχεία εξέλιξη του. Ο αείμνηστος Ούγγρος, μετατράπηκε σε «θρύλο» του Ισπανικού συλλόγου, αφού κατά την οκταετή θητεία του σε αυτόν, κατάφερε να γράψει ιστορία με 119 γκολ σε 226 συμμετοχές. Η τροπαιοθήκη του με τη Ρεάλ Μαδρίτης περιλαμβάνει τρία κύπελλα πρωταθλητριών, πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Κύπελλο και ένα Διηπειρωτικό. Ο «Μαγιάρος» συν τοις άλλοις ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της ισπανικής Λίγκας, από το 1960 έως και το 1964.

4_2.jpg

Μιγκέλ Μουνιόθ 1948-1958 ως ποδοσφαιριστής & 1959-1974 ως προπονητής

Αν υπήρχε λεξικό της Ρεάλ Μαδρίτης, τότε η φωτογραφία του Μιγκέλ Μουνιόθ, θα βρισκόταν δίπλα στη λέξη «θρύλος». Ο Ισπανός, πιστός στρατιώτης του συλλόγου, υπηρέτησε το στέμμα της Βασίλισσας για 26 χρόνια συνολικά. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τη Ρεάλ 278 φορές σκοράροντας τις 28. Συνέλεξε με τους «μερένχες» 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, τέσσερα πρωταθλήματα και δύο παγκόσμια κύπελλα συλλόγων. Κρεμώντας το 1958 τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, δε μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του μακριά από τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ και έτσι, θήτευσε σε αυτή και ως προπονητής για 15 χρόνια δημιουργώντας μια ομάδα- ορχήστρα που κατακτούσε οποιονδήποτε τίτλο ήταν διαθέσιμος. Ο προπονητής Μιγκέλ Μουνιόθ, ήταν ο «πρωτομάστορας» που οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης δύο ακόμα φορές στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ παράλληλα κατέκτησε εννέα πρωταθλήματα, δύο κύπελλα Ισπανίας και ένα διηπειρωτικό.

5_3.jpg

Εμίλιο Μπουντραγκένιο 1982-1995

Ένα σπάνιο ταλέντο του ισπανικού ποδοσφαίρου που ωρίμασε ποδοσφαιρικά στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο, κατάφερε σε επτά χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης αυτά που δεν καταφέρνουν άλλοι σε ολόκληρη την καριέρα τους. Χαρισματικός σέντερ φορ, με έφεση στο σοκάρισμα, ο «γύπας» κατέγραψε 450, επίσημες εμφανίσεις με τη Ρεάλ ενώ το όνομα του γράφτηκε 167 φορές στον πίνακα των σκόρερ. Η τροπαιοθήκη και αυτού είναι αρκετά «πλούσια» αφού σε αυτήν βρίσκονται έξι πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, δύο σούπερ κάπ και ένα Λίγκ Καπ Ισπανίας, όπως επίσης και δύο κύπελλα UEFA.

6_1.jpg

Ραούλ Γκονθάλεθ 1993-2010

Μπορεί τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, να τα έκανε με τη φανέλα της συμπολίτισσας Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως ο Ραούλ με την παρουσία του στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου  για 17 χρόνια, έφτασε κοντά στο να αντικαταστήσει το έμβλημα του με το αγαπημένο του «7» στη φανέλα . Ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, με 324 γκολ σε 741 συμμετοχές, μετατράπηκε σε αγαπημένο παίχτη της εξέδρας. Σήκωσε τρείς φορές το τρόπαιο του Champions League, 2 φορές το διηπειρωτικό και μία το  ευρωπαϊκό Super Cup, εμώ εντός Ισπανίας οι κατακτήσεις του αφορούν έξι πρωταθλήματα και τέσσερα ισπανικά σούπερ κύπελλα. Επιπροσθέτως βραβεύτηκε πέντε φορές ως ο κορυφαίος παίκτης της La Liga, δύο ως κορυφαίος σκόρερ της εν λόγω διοργάνωσης, αλλά και ως πρώτος σκόρερ του Champions League για τη σεζόν 1999/00. Παρόλα ταύτα, η ρήξη που είχε με την διοίκηση Πέρεθ το 2009, έθεσαν τον Ραούλ εκτός ομάδας, στερώντας του τη χαρά να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ως «Μαδριλένος».

Ίκερ Κασίγιας 1996-2015

Μεγαλωμένος με τη φιλοσοφία και τις αρχές του συλλόγου ο Ίκερ Κασίγιας, είναι ο κορυφαίος, από άποψη τροπαίων και διάρκειας, στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο «Άγιος Ίκερ», δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των εξεχόντων προσωπικοτήτων της ιστορίας της Ρεάλ, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Από το ντεμπούτο του στις 12 Σεπτεμβρίου 1999, σε ηλικία 18 ετών, μέχρι και  την ημέρα που ανακοίνωνε με δακρυσμένα μάτια ότι αποχωρεί από το σύλλογο ο Κασίγιας, κατέκτησε συνολικά 19 τίτλους με τη Ρεάλ, φορώντας για αρκετά χρόνια και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Και αυτός όπως, ο Ραούλ, αποχώρησε από το σύλλογο, μεταβαίνοντας στην Πορτογαλία και την Πόρτο, ενώ ένα πρόβλημα στην καρδιά, τον ανάγκασε να αφήσει την ενεργό δράση. Πλέον, αποδεικνύει την αγάπη του στη Ρεάλ από το πόστο του γενικού διευθυντή.

Ζινεντίν Ζιντάν 2001-2006 ως ποδοσφαιριστής/δεκαετία 2010 ως προπονητής

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που συνέδεσε το όνομα του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ζινεντίν Ζιντάν το 2001 αποκτήθηκε από τη Γιουβέντους και έγινε «γκαλάκτικο». Πέτυχε ένα από τα πιο ιστορικά γκολ στον τελικό του Champions League το 2002 και το 2006 αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης εγκαταλείποντας την ενεργό δράση. Κατά τη δεκαετία του 2010 είχε αναλάβει ποικιλία πόστων στο σύλλογο, όπως και εκείνο του προπονητή κατακτώντας στον πάγκο τρία συνεχόμενα Champions League. Συνολικά κατέκτησε με τη Ρεάλ ως παίκτης και ως προπονητής 17 τίτλους, αλλάζοντας και αυτός την ιστορία του συλλόγου.

Κριστιάνο Ρονάλντο 2009-2018

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, ήταν η μεταγραφή ρεκόρ της εποχής αφού η Ρεάλ δαπάνησε 94 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της το 2009. Από τη μέρα εκείνη και μέχρι την αποχώρηση του το 2018 ο Ρονάλντο κατέγραψε σε 438 συμμετοχές, 450 γκολ και είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Πέντε φορές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, ο CR7 έχει κατακτήσει τα πάντα τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο με τα τέσσερα Champions League στο Μπερναμπέου να τον στέφουν και αυτόν «βασιλιά» του συλλόγου.

Φλορεντίνο Πέρεθ 2000-2006/ 2009-σήμερα

Ένας από τους δύο συμβολικότερους προέδρους του συλλόγου, αρκετούς παρόλα αυτά «εχθρούς» . Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τους «Γκαλάκτικος» και η αιτία που η Ρεάλ βρίσκεται στο προσκήνιο και τον 21ο αιώνα. Επί των ημερών του ο σύλλογος έχει πανηγυρίσει συνολικά 27 τίτλους, δρομολογώντας παράλληλα τις διαδικασίες για την ανακαίνιση της ιστορικής έδρας του.

7_2.jpg

Σαντιάγκο Μπερναμπέου 1911-1928 ως ποδοσφαιριστής/ 1943-1978 ως πρόεδρος

Ο άνθρωπος στον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης, οφείλει την ύπαρξη της. Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, είναι η κορυφαία προσωπικότητα στην ιστορία του συλλόγου αφού τον υπηρέτησε συνολικά για μισό αιώνα. Ως παίκτης αρχικά κατέκτησε εννιά περιφερειακά πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ισπανίας. Γιγάντωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης τη δεκαετία του 1950 ως πρόεδρος δημιουργώντας την ομάδα που πανηγύρισε τα έξι κύπελλα πρωταθλητριών, δημιουργώντας τη δική του δυναστεία. Το 1955 το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, αναγνώρισε την προσφορά του θρυλικού προέδρου, μετονομάζοντας την έδρα του από Εστάντιο Τσαμαρτίν, σε Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

8_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0