Retro Stories

Ντάβιντε Αστόρι: Ο αρχηγός με την μεγάλη καρδιά που τον «πρόδωσε»

Ντάβιντε Αστόρι: Ο αρχηγός με την μεγάλη καρδιά που τον «πρόδωσε»

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια μετά τον άδικο χαμό μίας από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες που αγωνίστηκαν ποτέ στην Φλωρεντία. Την μοβ φανέλα με το νούμερο 13 δεν θα την ξανά φορέσει ποτέ κανείς. Θα ανήκει για πάντοτε στον Ντάβιντε Αστόρι.

Γράφει ο Άγγελος Κρεμαστός

Η ομάδα της Φιορεντίνα είχε διανυκτερεύσει σε ένα ξενοδοχείο στο Ούντινε με σκοπό να αντιμετωπίσει στις 4ης Μαρτίου του 2018 την Ουντινέζε για το πρωτάθλημα. Εκείνο το πρωί όμως ο χρόνος σταμάτησε, μία πόλη, μία χώρα, ένας ολόκληρος πλανήτης έπαψε να κινείτε με τον ίδιο ρυθμό. Τα χαμόγελα στην Φλωρεντία «έσβησαν». Ο αρχηγός ξάπλωσε να κοιμηθεί και δεν ξύπνησε ποτέ. Η καρδιά του τον «πρόδωσε», με την αυτοψία να δείχνει καρδιακό επεισόδιο. Πως γίνετε μία τόσο μεγάλη καρδιά, όπως έχουν αναφέρει οι άνθρωποι που τον γνώριζαν πραγματικά, να μην άντεξε; Το μοιραίο αυτό πρωινό τα νέα διαδόθηκαν σε δευτερόλεπτα με τους συμπαίκτες του να μην μπορούν να πιστέψουν πως ο μόλις 31ος ετών αρχηγός τους έφυγε τόσο ξαφνικά, τόσο άδικα από την ζωή. Η αγωνιστική όπως είναι λογικό αναβλήθηκε και σε όλους τους Ευρωπαϊκούς αγώνες κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Ιταλού αμυντικού.   

 

Ο Ντάβιντε αγωνιζόταν στην Φιορεντίνα μόλις για τρία χρόνια και είχε καταφέρει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και ολόκληρης της πόλης. Εκεί άλλωστε είχε επιλέξει να προσθέσει ένα νέο μέλος στην οικογένεια του. Το 2016 η γυναίκα του Φραντσέσκα είχε φέρει στον κόσμο την κόρη τους Βιτόρια. Ο Αστόρι φόρεσε την φανέλα των «βιόλα» με το νούμερο 13 (το ίδιο νούμερο με το είδωλο του Αλεσάντρο Νέστα) για 109 φορές και αγαπήθηκε όσο λίγοι, όχι μόνο για την αγωνιστική εικόνα αλλά και για τον χαρακτήρα του.

Astori-768x576.jpeg

Κατά περιόδους συμπαίκτες, προπονητές και μέλη του τεχνικού τιμ έχουν αναφερθεί στην αγάπη που είχε γενικά για την ζωή αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειχνε στους συνεργάτες του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα λόγια του τότε προπονητή της Φιορεντίνα και νυν της Μίλαν, Στέφανο Πιόλι. «Ήταν και είναι σημείο αναφοράς. Ένας όμορφος άνθρωπος και ένας πυλώνας πάνω στον οποίο έχτιζες μία ομάδα. Ένας άνθρωπος με αξίες που τον κάνουν ξεχωριστό στην απλότητά του. Ήταν φυσικό να του αποτιμήσουμε φόρο τιμής. Το να λέμε ότι είναι πάντα μαζί μας δεν είναι κλισέ. Στο ντουλάπι, στο καμαρίνι η φανέλα του θα είναι πάντα στην θέση της, είναι η παρουσία και η απουσία του». Ο Πιόλι θα έχει για πάντα μαζί του τον Ντάβιντε έχοντας κάνει τατουάζ στο αριστερό χέρι τα αρχικά του και το νούμερο 13 (DA13).



Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της Φιορεντίνα το κλίμα ήταν βαρύ και οι κερκίδες στο «Αρτέμιο Φράνκι» συναισθηματικά φορτισμένες. Στο 13ο λεπτό το παιχνίδι διακόπηκε, η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου με τους οπαδούς να έχουν υψώσει ένα τεράστιο κορέο αναγράφοντας «Davide 13». Ένα ολόκληρο γήπεδο δακρυσμένο χειροκροτούσε για ένα λεπτό. Τότε είναι που μέχρι και οι πιο σκληροί «λύγισαν», για χάρη του αρχηγού.

Η Φιορεντίνα ως ένδειξη τιμής μετονόμασε το προπονητήριο της σε «Αθλητικό κέντρο Ντάβιντε Αστόρι». Ενώ επιπλέον απέσυρε μια και για πάντα την φανέλα με το 13, μία κίνηση που ακολούθησε και η Κάλιαρι (με την οποία είχε αγωνιστεί για έξι σεζόν με τον ίδιο αριθμό).

capitano fiorentina benevento, Davide Astori, il ricordo Firenze in al  Franchi | Sport - cmncosmetics.it

Το όνομα Ντάβιντε Αστόρι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη, όχι μόνο των οπαδών της Φιορεντίνα, αλλά σε ολόκληρο το φίλαθλο κοινό.

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0