Retro Stories

Τρία χρόνια από το «ερυθρόλευκο» έπος στο Λονδίνο (video)

Τρία χρόνια από το «ερυθρόλευκο» έπος στο Λονδίνο (video)

Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια ο Ολυμπιακός πανηγύριζε μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ευρωπαική πρόκριση της ιστορίας του. 

Ήταν η σεζόν 2019-20, η δεύτερη του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, οι “ερυθρόλευκοι” τερμάτισαν στις λεπτομέρειες στην τρίτη θέση πίσω από Μπάγερν και Τότεναμ και… μεταφέρθηκαν στην φάση των “32’” του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί η κληρωτίδα τους έφερε απέναντι ένα ακόμα υψηλό εμπόδιο. Αυτό της Άρσεναλ.

Το πρώτο ματς στο “Γεώργιος Καραισκάκης” ήταν ισορροπημένο, αλλά οι “κανονιέρηδες” κατάφεραν να επικρατήσουν με 1-0 χάρη στο γκολ του Λακαζέτ στο 81ο λεπτό και να πάρουν ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης. Το εγχείρημα γινόταν ακόμα πιο δύσκολο για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς από το γεγονός πως ενδιάμεσα στα δύο παιχνίδια με την Άρσεναλ είχαν να δώσουν κάτι σαν τελικό πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός νίκησε στη Θεσσαλονίκη και τρεις μέρες μετά ταξίδεψε για το Λονδίνο.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που έδιναν πιθανότητες στους “Πειραιώτες” για να τα καταφέρουν, ειδικά αφού δεν είχαν διαθέσιμο, λόγω τιμωρίας, τον ηγέτη της άμυνας τους Ρούμπεν Σεμέδο. Την θέση του Πορτογάλου στην ενδεκάδα πήρε ο Σισέ δίπλα στον Μπα, δεξιά στην άμυνα βρισκόταν ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, αριστερά ο Τσιμίκας και στην εστία ο Σα. Ο Πέδρο Μαρτίνς γέμισε το κέντρο με τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη και Μαντί Καμαρά, στα “φτερά” ξεκίνησε τους Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς και στην κορυφή της επίθεσης τον Ελ Αραμπί.

Την ίδια ώρα ο Μικέλ Αρτέτα, που τότε μετρούσε μόλις δύο μήνες στον πάγκο της Αρσεναλ, παρέτασσε μια ομάδα με πολύ επιθετική φιλοσοφία. Ο Λένο βρισκόταν στα δοκάρια, ο Μουστάφι με τον Νταβίντ Λουίζ δίδυμο στα στόπερ, ο Σάκα αριστερό μπακ και ο Μπεγερίν δεξί. Στη μεσαία γραμμή βρίσκονταν οι Θεμπάγιος, Τζάκα και Οζίλ, στα εξτρέμ οι Πεπέ και Ομπαμεγιάνγκ και στην κορυφή ο Λακαζέτ.

Με την βοήθεια των περίπου 7.000 οπαδών του, που έχουν μετατρέψει σε Πειραιά το “Emirates”, ο Ολυμπιακός μπαίνει εξαιρετικά στο ματς, ελέγχει τον ρυθμό, δεν απειλείται και φτάνει ο ίδιος κοντά στο γκολ στο 36ο λεπτό όταν ο Ελ Αραμπί τροφοδότησε τον Καμαρά το σουτ του οποίου πέρασε λίγο άουτ.

Με ανάλογο τρόπο μπήκε και στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Μαρτίνς. Στο 53΄ο Βαλμπουενά εκτέλεσε εξαιρετικά το κόρνερ και ο Σισέ μπήκε με τη μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Οι Έλληνες στις εξέδρες παραληρούν, ωστόσο όλοι περιμένουν την αντίδραση της Άρσεναλ. Αντί για αυτό όμως είναι οι παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν πια φτερά στα πόδια και ψάχνουν το δεύτερο γκολ. Στο 57΄ο Τσιμίκας περνάει όποιος βρίσκει μπροστά του και σουτάρει με το δεξί αναγκάζοντας τον Λένο στην επέμβαση του αγώνα. Οι γηπεδούχοι έκαναν την πρώτη τους ευκαιρία ουσιαστικά στο 76΄όταν ο Σα έδιωξε δύσκολα στο σουτ του Πεπέ.

Η πρόκριση θα παιζόταν στην παράταση. Και εκεί οι Πειραιώτες μπήκαν καλύτερα και στο 104΄ο Γκασπάρ σούταρε από καλή θέση πάνω από τα δοκάρια, ενώ στο 108΄το φοβερό σουτ του Μασούρα τράνταξε το οριζόντιο του Λένο. Όμως το γκολ ήρθε από την άλλη πλευρά με τον Ομπαμεγιάνγκ να πιάνει ένα καταπληκτικό γυριστό και να δίνει σκορ πρόκρισης στην Άρσεναλ στο 113΄.

Απομένουν 7 λεπτά και ο Μαρτίνς αποφασίζει να περάσει στο ματς τον Λοβέρα αντί του συγκλονιστικού Τσιμίκα που παίζει πάνω από ένα εικοσάλεπτο τραυματίας και αρνείται να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Λίγο μετά ο Πορτογάλος τεχνικός ρίχνει στη μάχη και τον Αβράαμ Παπαδόπουλο αντι του Γκιλιέρμε και ταυτόχρονα δίνει εντολή στον Σισέ να παίξει ως σέντερ φορ δίπλα στον Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει κόρνερ στο 119΄ και ο πάγκος δίνει εντολή ακόμα και στον Σα να μπει στην αντίπαλη περιοχή. Ο Μασούρας εκτελεί, η άμυνα διώχνει, ο Ελαμπντελουί με υπερπροσπάθεια δίνει τη μπάλα στον Μασούρα που σεντράρει με το αριστερό. Ο Ελ Αραμπί πετάγεται στην πορεία της μπάλα και την στέλνει στα δίχτυα. Αυτό που ακολούθησε δύσκολα περιγράφεται. Όλη η αποστολή του Ολυμπιακού μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει. Οι άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου μάταια προσπαθούν να συγκρατήσουν τους ‘Ελληνες που έχουν μπει στο γήπεδο για να αγκαλιάσουν τους παίκτες της ομάδας τους. Βλέπεις ανθρώπους να κλαίνε από χαρά και λίγο πιο δίπλα άλλους να έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ωστόσο οι συγκινήσεις που προσέφερε το συγκεκριμένο ματς δεν είχαν ολοκληρωθεί. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης ο Οζίλ σεντράρει, ο Σισέ δε μπορεί να διώξει και ο Ομπαμεγιάνγκ χάνει μια ευκαιρία που ο ίδιος δήλωσε πολύ αργότερα πως τον “στοίχειωνε” για αρκετό καιρό. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έδωσε το έναυσμα για δεύτερο γύρο ξέφρενων πανηγυρισμών από τους παίκτες και του οπαδού του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ και για πολλούς αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκριση στην ιστορία του στην Ευρώπη. Παράλληλα, ήταν και το τελευταίο ματς εκείνης της σεζόν με κόσμο αφου λίγες μέρες αργότερα η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Για την ιστορία στον επόμενο γύρο οι “ερυθρόλευκοι” αντιμετώπισαν ακόμα μια αγγλική ομάδα, την Γουλβς και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί αν τα παιχνίδια αυτά διεξάγονταν κάτω από κανονικές ποδοσφαιριστές συνθήκες.

Δημήτρης Σπηλιόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0