Retro Stories

Άρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το αήττητο των 49 αγώνων που ξεκίνησε από ένα αλησμόνητο… δοκάρι! (video)

Άρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το αήττητο των 49 αγώνων που ξεκίνησε από ένα αλησμόνητο… δοκάρι! (video)
Η Άρσεναλ συναντά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Έμιρεϊτς, σε ένα ντέρμπι μεγάλης βαθμολογικής σημασίας και τεράστιας… ιστορίας. Ένα παρελθόν γεμάτο σπουδαίες αναμετρήσεις, με αυτή της σεζόν 2003-04 να είναι αλησμόνητη. Όλα καλά μέχρι το 80’, ομηρικές μάχες μέχρι το φινάλε και ένα πέναλτι, που κατέληξε στο δοκάρι για να «γραφτεί» ιστορία στο τέλος της σεζόν!

Πέρασαν 19 χρόνια από τότε που η Άρσεναλ σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Από τότε που το αήττητο πρωτάθλημα, προς έκπληξη όλων, έγινε πραγματικότητα, και πέρασε στην ιστορία ως ένα κατόρθωμα που πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά επί αγγλικού εδάφους.

Μιλάμε άλλωστε για 49 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις! Ένας απίστευτος αριθμός, που σαφώς δεν ταυτίζεται λόγω συνθηκών με το αήττητο πρωτάθλημα της Πρέστον στις αρχές του 1900, και δεν είχε μέτρο σύγκρισης. Ο Αρσέν Βενγκέρ έβλεπε την ομάδα του να επικρατεί της Άστον Βίλα στο «Χάιμπουρι» και να συνεχίζει το μοναδικό σερί της, και ο Τιερί Ανρί, ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Ρόμπερτ Πιρές και οι… υπόλοιποι, συνέχιζαν ένα ταξίδι που εν τέλει σταμάτησε στο «Όλντ Τράφορντ».

Στο γήπεδο δηλαδή που θα μπορούσε να έχει πάψει να υφίσταται πριν από το… ξεκίνημά του, καθώς στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2003-04, ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ σημάδεψε το δοκάρι, στην τελευταία φάση του ματς!

Η «χρυσή» αυτή εποχή της Άρσεναλ έχει παρέλθει αλλά δεν παύει να λησμονείται! Το Νοέμβριο του 2004, τα 49 ματς έγιναν πραγματικότητα!

Τι έγινε όμως νωρίτερα; Ήταν η 6η αγωνιστική προηγούμενης αγωνιστικής περίοδου, όταν οι «κανονιέρηδες» πήγαιναν στο Ολντ Τράφορντ, για να συναντήσουν μία πολύ δυνατή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία ομάδα που ήθελε διακαώς να σταματήσει το νικηφόρο σερί της Άρσεναλ, αλλά για να μην συμβεί κάτι τέτοιο έλαβαν χώρα μοναδικά πράγματα, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάψει να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Το σκορ είναι στο 0-0 και άπαντες αναμένουν τι μέλλει γενέσθαι στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Πατρίκ Βιεϊρά έχει αποβληθεί στο 80’ και οι Λονδρέζοι έχουν έντονα παράπονα από την διαιτησία.

Στην τελευταία φάση του ματς, ο Ολλανδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέφτει για πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κίον. Πιθανώς σήμερα, κάτι τέτοιο δεν θα έμπαινε καν στην διαδικασία κουβέντας, εξαιτίας του VAR, αλλά τότε, δόθηκε. Καταλογίστηκε δίχως δεύτερη σκέψη και ο Αρσέν Βενγκέρ θα μπορούσε να αισθάνεται πως οι πέντε συνεχόμενες νίκες αναμένεται να σταματήσουν σε ένα γήπεδο που πάντα τον δυσκόλευε.

Ο Φαν Νίστελροϊ σουτάρει και η μπάλα καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι. Το ματς λήγει και οι παίκτες της φιλοξενούμενης δεν έχουν στο μυαλό τους να πανηγυρίσουν. Πρώτα θέλουν να την «πουν» στον επιθετικό των «κόκκινων διαβόλων». Τον σπρώχνουν, τον βρίζουν, δημιουργείται ένταση, αλλά η Άρσεναλ παραμένει αήττητη.

Ένα ματς που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, όσα χρόνια και αν παρέλθουν. Ο Σερ Άλεξ κοιτά αποσβολωμένος και ο νεαρός τότε, Κριστιάνο Ρονάλντο, μπαίνει στον καυγά για να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του.

Μετά από αρκετές μέρες, έγινε γνωστό πως τα επεισόδια συνεχίστηκαν και στη φυσούνα, αλλά στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα μένει αναλλοίωτο. Η Άρσεναλ μένει αλώβητη και ξεκινά μία κούρσα που θα την οδηγήσει σε ένα ιστορικό ρεκόρ.

Πλέον, 19 χρόνια μετά, ακόμη και αν το νικηφόρο σερί της, διακόπηκε στο Ολντ Τράφορντ, στη μοναδική της ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέτος, έχει μία μεγάλη ευκαιρία.

Να την κερδίσει στο Έμιρεϊτς, να την αφήσει πίσω της με διψήφια διαφορά και να γίνει το απόλυτο αφεντικό, για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2004. Σαφώς και δεν είναι απλό. Πόσο μάλλον όταν συζητάμε για ένα Άρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την ιστορία να το αποδεικνύει περίτρανα!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0