Retro Stories

Ποια Ρεάλ; Όταν ο Παναθηναϊκός του Πούσκας έχτιζε το δικό του αήττητο σερί κόντρα στη «βασίλισσα»!

Ποια Ρεάλ; Όταν ο Παναθηναϊκός του Πούσκας έχτιζε το δικό του αήττητο σερί κόντρα στη «βασίλισσα»!
Ο Παναθηναϊκός έχοντας στο τιμόνι τον Φέρεντς Πούσκας μπορούσε να κοιτάξει κατάματα κάθε αντίπαλο και να διεκδικήσει κάθε αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν αυτός ο αντίπαλος ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, ακόμη κι αν του έλειπαν Δομάζος, Αντωνιάδης, Ελευθεράκης, Κωνσταντίνου και Δημητρίου! Ήταν 14 Ιανουαρίου του 1973 όταν οι «πράσινοι» έφευγαν με το ισόπαλο 1-1 από την Ισπανία για τρίτη σερί φορά. 

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενήθηκε στις 14 Γενάρη του 1973 στην Ισπανία από τη Ρεάλ Μαδρίτης σε μια φιλική αναμέτρηση στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» χάρη στον τότε κόουτς των «τριφυλλιού», τον κορυφαίο Φέρεντς Πούσκας, που είχε διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους «μερένχες» και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και επικοινωνήσει απευθείας με τον ίδιο τον Μπερναμπέου

Οι «πράσινοι» απέσπασαν την ισοπαλία (1-1) από τη Ρεάλ Μαδρίτης ωστόσο αυτό που έδινε άλλη υπόσταση στο αποτέλεσμα ήταν ότι ο Παναθηναϊκός είχε χτίσει απέναντι στην πιο επιτυχημένη ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και μια εκ των κορυφαίων στον κόσμο, ένα αήττητο σερί στα μεταξύ τους φιλικά παιχνίδια! Η πρώτη ισοπαλία (2-2) ήρθε επί ελληνικού εδάφους στις 7 Σεπτεμβρίου του 1969, ενώ ακολούθησε έναν χρόνο μετά το 1-1 στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970 στη Μαδρίτη.  

Αφορμή στάθηκε η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της αναμέτρησης ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδος και την Εθνική Ισπανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο λίγες μέρες μετά στις 17 Ιανουαρίου. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν οι ποδοσφαιριστές του Πούσκας κόντρα σε μια ισχυρή αντίπαλο.  

Φυσικά οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν χωρίς τους διεθνείς ποδοσφαιριστές τους που είχαν κληθεί να φορέσουν το εθνόσημο. Ειδικότερα από το «τριφύλλι» έλειπαν οι Δομάζος, Αντωνιάδης, Ελευθεράκης Κωνσταντίνου και Δημητρίου

«Ο Παναθηναϊκός είτε με τους διεθνείς του είχε όχι είναι ένας μεγάλος αντίπαλος. Μια ομάδα ικανή για όλα» ανέφερε η ισπανική εφημερίδα «AS», υπογραμμίζοντας την απουσία τους.  

thumbnail_IMG_4861_1.jpg

Βέβαια και οι ελλείψεις των Ισπανών δεν ήταν αμελητέες… Αμάνθιο, Πίρι και Χοσέ Λουίς βρίσκονταν επίσης στην Αθήνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974. 

Μπροστά σε 40.000 θεατές οι Μαδριλένοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5′, με καρφωτή κεφαλιά του 21χρονου τότε Κάρλος Αλόνσο Γκονθάλεθ, γνωστού ως Σαντιγιάνα. Πριν όμως προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων, οι Χουάν Ραμόν Βερόν και Αρακέν Ντεμέλο «έκρυψαν» την μπάλα και ο τελευταίος με σουτ έγραψε το τελικό 1-1 μόλις στο 8’!  

Ο αγώνας ήταν μοιρασμένος ανά διαστήματα. Στην αρχή των δύο ημιχρόνων κυριάρχησε η Ρεάλ, υποχρεώνοντας τον Τάκη Οικονομόπουλο σε σπουδαίες αποκρούσεις. Στα υπόλοιπα διαστήματα ο Παναθηναϊκός ήλεγχε τον αγώνα και απειλούσε με αποκορύφωμα την φάση του 86′, λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης, όταν ο Τότης Φυλακούρης έβγαλε με κάθετη πάσα σε τετ α τετ τον Γιώργο Βλάχο όμως ο Ισπανός γκολκίπερ, Αντρές Χουνκέρα, κατάφερε να αποκρούσει την μπάλα στερώντας στο «τριφύλλι» την ευκαιρία να φύγει με το «διπλό». 

thumbnail_IMG_4860.jpg

thumbnail_IMG_4869.jpg

«Ενώ άλλες ομάδες προτιμούν να παίζουν με ομάδες κατώτερης κατηγορίας ή να αφήνουν τους παίκτες τους να αναπαυθούν όταν υπάρχει μια ανάπαυλα του πρωταθλήματος, εγώ έστω και με πολλούς αναπληρωματικούς προτίμησα στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ.  

Και αυτό γιατί πιστεύω ότι μόνο τέτοια είναι χρήσιμα σε μια ομάδα. Και να χάναμε ακόμη, αυτό για μένα θα είχε λίγη σημασία. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει ήταν η αναμέτρηση των παικτών μου με αντιπάλους ισχυρούς και αναγνωρισμένης αξίας, καθώς επίσης και η απόκτηση πείρας από παρόμοιες συναντήσεις στο εξωτερικό 

Το αποτέλεσμα είναι καλό, έστω κι αν 2-3 φορές βρεθήκαμε σε θέση να σημειώσουμε κι άλλα γκολ. Η Ρεάλ είναι πάντα μια μεγάλη ομάδα και με αναπληρωματικούς ή όχι, το όνομα της θέλει να το κρατά ψηλά», δήλωσε ο Πούσκας μετά τον αγώνα εξηγώντας το λόγο που επέλεξε την φιλική αναμέτρηση με τη «βασίλισσα». 

thumbnail_IMG_4859.jpg

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Γονιός (46' Βλάχος), Σούρπης, Αθανασόπουλος (70' Καραμανλής), Καψής, Φυλακούρης, Βερόν, Ντεμέλο (70' Λινάρης), Χριστόπουλος (22' Γραμμός), Παπαδημητρίου, Γραμάχο 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0