Retro Stories

Ο Στράτος Τζώρτζογλου φορά τη «Φανέλα με το 9» και οι οπαδοί της ΑΕΚ τον «υποδέχονται» στη Νέα Φιλαδέλφεια! (video)

Ο Στράτος Τζώρτζογλου φορά τη «Φανέλα με το 9» και οι οπαδοί της ΑΕΚ τον «υποδέχονται» στη Νέα Φιλαδέλφεια! (video)
Το Νίκος Γκούμας δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα «φιλόξενο» γήπεδο. Ο Στράτος Τζώρτζογλου το έμαθε από «πρώτο χέρι», μετά τη «θερμή» υποδοχή των οπαδών της ΑΕΚ, όταν χρειάστηκε να εμφανιστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια, για τις ανάγκες της ταινίας «Η φανέλα με το 9», στις αρχές του 1988!
Σε μία εντελώς διαφορετική εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Εθνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια (10/01). Το ελληνικό πρωτάθλημα βρισκόταν στην 14η αγωνιστική και τα πρώτα 45 λεπτά, κυλούν βασανιστικά για την «Ένωση».

Το σύνολο του Πιέτρ Πάκερτ με τον αμυντικό του προσανατολισμό και τον τερματοφύλακα, Δοξάκη, σε μεγάλη ημέρα, κρατούν την ΑΕΚ του Τόζα Βεσελίνοβιτς στο 0-0, έως το τέλος του πρώτου μέρους. Ο εκνευρισμός στις κερκίδες είναι διάχυτος. Με την πρωτοπόρο Λάρισα στο +5 και τους ΠΑΟΚ-ΟΦΗ να βρίσκονται επίσης μπροστά της, μία βαθμολογική απώλεια θα ήταν τεράστιο «πισωγύρισμα» για την «Ένωση». 
 
Ωστόσο, τα λεπτά που μεσολάβησαν έως την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έδωσαν την τέλεια αφορμή για να... εκτονωθεί ο κόσμος που είχε γεμίσει τη Νέα Φιλαδέλφεια.



Σε μία ανύποπτη στιγμή, στον αγωνιστικό χώρο στήνονται κάμερες, τηλεοπτικά συνεργεία και κάνουν την εμφάνισή τους ποδοσφαιριστές με κιτρινομπλέ και άσπρες εμφανίσεις. Εν έτει 1988, χωρίς social media και ελάχιστες πηγές πληροφόρησης, πολλοί γνώριζαν πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γίνονται τα γυρίσματα της ποδοσφαιρικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Η φανέλα με το 9», αλλά λίγοι ήξεραν πως θα πραγματοποιηθούν και στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Η παρουσία των ηθοποιών και του πρωταγωνιστή, Στράτου Τζώρτζογλου, εκνεύρισε αρχικά τους οπαδούς στις εξέδρες που προχώρησαν σε αποδοκιμασίες, με τον άνθρωπο που «μετασάρκωσε» τον ρόλο του κεντρικού ήρωα, Βασίλη Σερέτη, να εξομολογείται μετά από χρόνια: «ένιωσα σαν τον Σπάρτακο, όταν οι Ρωμαίοι ζητούσαν να πεθάνει»! Τα χειρότερα, ωστόσο, δεν είχαν έρθει ακόμη!

Η Νέα Φιλαδέλφεια πρωταγωνίστρια και στο σινεμά (VIDEO)

Όταν ο «Σερέτης» κλήθηκε να ευστοχήσει σε ένα πέναλτι, σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, και αστόχησε στο πρώτο, η εξέδρα ξέσπασε σε χλευαστικά συνθήματα, ενώ όσες φορές σκόραρε η αντίπαλη ομάδα, λέγεται πως το γήπεδο σείστηκε από χαρά!

Εν τέλει, η δεύτερη αποδείχθηκε και φαρμακερή, με τα ευτράπελα, όμως, να μην σταματούν εκεί! Παρότι η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «πουλημένε-πουλημένε». Ο Τζώρτζογλου προσπάθησε να πανηγυρίσει απτόητος, αλλά σκόνταψε πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες! Ακόμα και στην προσπάθειά του να πανηγυρίσει στα κάγκελα της Σκεπαστής, σε μία κίνηση εκτός σεναρίου, που πλέον θυμίζει Ντέμη Νικολαΐδη, τραυματίστηκε!

«Απαγορευόταν, αλλά έτρεξα και σκαρφάλωσα στα κάγκελα της Σκεπαστής, για να πανηγυρίσω με τους οπαδούς. Έπαθα θλάση μαλακών μορίων και για μία εβδομάδα κούτσαινα. Δεν μπορούσα να παίξω στο θέατρο!

Ωστόσο, όταν κατάφερα να σκοράρω, βίωσα κάτι κυριολεκτικά μαγικό! Έχω ζήσει έντονες συγκινήσεις μέσα από τη δουλειά μου, αλλά αυτό που αισθάνθηκα τότε, ήταν ανεξέλεγκτο! Τριάντα χιλιάδες κόσμου στο γήπεδο, σηκώθηκε και χειροκρότησε!»

Όταν η Φιλαδέλφεια «γλεντούσε» τον Στράτο Τζώρτζογλου στα γυρίσματα της « φανέλας με το

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη... μέση, αφού άλλοι αποθέωσαν και άλλοι γιούχαραν. Ίσως με το πέρασμα των χρόνων, να κράτησε μόνο τις ευχάριστες αναμνήσεις, ωστόσο αυτό που έμεινε από εκείνο το μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι μία υπέροχη, καλτ ιστορία, που χαράχτηκε όχι μόνο στη μνήμη αυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στα γυρίσματα, αλλά και στον κόσμο της ΑΕΚ!

Για την ιστορία, η «'Ενωση» επικράτησε με 2-0 του Εθνικού, με γκολ του Βασιλάκου στο 47' και του Νίλσεν στο 81', με το πρωτάθλημα να καταλήγει, εν τέλει, στον θεσσαλικό κάμπο, μετά την αλλαγή του νόμου στην υπόθεση του Τσίγκοφ, που έφερε τον τίτλο στην ΑΕΛ.

 
Πηγή πληροφοριών: menshouse.gr, σελίδα «Χρονοντούλαπο της ΑΕΚ»

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0