Retro Stories

Ούλι Χένες: Ο κορυφαίος μάνατζερ της Μπάγερν Μονάχου συμπληρώνει 71 χρόνια ζωής!

Ούλι Χένες: Ο κορυφαίος μάνατζερ της Μπάγερν Μονάχου συμπληρώνει 71 χρόνια ζωής!
Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο της Μπάγερν Μονάχου. Ο Ούλι Χένες έχει γενέθλια και γίνεται 71 ετών. Πάλαι ποτέ δεινός στράικερ, αλλά μόνιμα στη σκιά του Γκερντ Μίλερ, εν συνεχεία αδυσώπητος μάνατζερ και τελικά πρόεδρος του περίφημου συλλόγου από τη Βαυαρία. Παράγοντας παλιάς κοπής, «έριχνε» πικάντικες ατάκες και ξεχώρισε κυρίως για την αγάπη του προς τον σύλλογο.

Παλμαρέ που θα το ζήλευαν παγκόσμιοι αστέρες του ποδοσφαίρου. Τροπαιοθήκη από τις λίγες. Μέλος μίας θαυμάσιας Εθνικής ομάδας και επί χρόνια σ’ έναν σύλλογο με τον οποίο συγκέντρωσε αμέτρητα Κύπελλα. Ώρα για απολογισμό, καθώς ο Ούλι Χένες συμπλήρωσε 71 χρόνια ζωής.
Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Γερμανίας.

WM1974FRANZ.jpg

Ο παρτενέρ του Γκερντ Μίλερ και η... μετακόμιση στο μάνατζμεντ της Μπάγερν!

Ο Χένες κατάγεται από το Ουλμ και κατέχει πλέον τη θέση του επίτιμου προέδρου στους Βαυαρούς. Τη δεκαετία του ’70 ήταν ο περίφημος παρτενέρ του Γκερντ Μίλερ στην επίθεση της Μπάγερν. Στις δύο πρώτες κοινές σεζόν τους, σκόραραν συνολικά 106 γκολ! Πόσο άδικη, όμως, η σύγκριση. Οι συμπαίκτες του, ωστόσο, γνωρίζουν την προσφορά του στην ομάδα και το πόσο βοήθησε ώστε ο Μίλερ να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μία γεμάτη δεκαετία στην αγαπημένη ομάδα του, για να κλείσει την καριέρα του πρόωρα λόγω τραυματισμού (σοβαρή εγχείριση στο γόνατο το 1975) στη Νυρεμβέργη το 1979. Την 1η Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο Χένες μετακομίζει στο μάνατζμεντ του κλαμπ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

HOENESS_MANAGER1111.jpg

Ιστορία η οποία συνέχισε να γράφεται και μετά τις 17 Φεβρουαρίου του 1982. Τότε ήταν 30 ετών και επιβίωσε από μία πτώση ενός ελικοφόρου αεροπλάνου. Οι δύο πιλότοι και ένας ακόμα επιβάτης είχαν δώσει ραντεβού με το Χάρο. Άνθρωπος των εντάσεων. Μόλις πέρσι τα βρήκε με τον Πάουλ Μπράιτνερ, τον συμπαίκτη του στην Εθνική και στην Μπάγερν τη δεκαετία του ’70, με αιτία τον θάνατο του «κολλητού» τους, Γκερντ Μίλερ. Οι κορυφαίες μεταγραφές του: Λέρμπι, Καν, Λεβαντόφσκι, Νόιερ. Η βοήθειά του σε συλλόγους, είτε οικονομική, είτε μέσω φιλικών αγώνων, υπέρμετρη: Ντόρτμουντ, Σαν Πάουλι, Άαχεν, Ντάρμσταντ, Ουνιόν Βερολίνου, Χάνσα Ρόστοκ, Ντινάμο Δρέσδης. Όλα έπειτα από δική του πρωτοβουλία.

HOENESS_7444444.jpg

Η 9μηνη παραμονή στη φυλακή...

Μελανά σημεία στην καριέρα και στη ζωή του φυσικά και υπήρχαν. Ίσως το χειρότερο να αποτέλεσε η 9μηνη παραμονή του στις φυλακές του Λάντσμπεργκ αμ Λεχ. Καταδικάστηκε το Μάρτιο του 2014 σε 3μιση χρόνια φυλάκιστη λόγω φοροδιαφυγής ύψους 28,5 εκατ. ευρώ. Εν τέλει η ποινή μειώθηκε αρκετά. «Όσοι πιστεύουν ότι έτυχα ειδικής μεταχείρισης, είναι γελασμένοι», θυμάται μετά από χρόνια ο Χένες και συμπληρώνει: «ουδείς μου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα. Ίσα-ίσα που με ένιωθαν αρκετά κοντά τους».

Δημόσιο πρόσωπο ο Χένες, δύσκολα θα έλειπαν τα ευτράπελα. «Κάποια στιγμή ήρθε απειλητικά ένας πανύψηλος νεαρός μπροστά μου και με ρώτησε με ανήσυχο τρόπο “Κύριε Χένες, μία ερώτηση: τελικά θα τον πάρετε τον Ρόις ή όχι”. Του απάντησα ότι δεν θα έρθει και εν συνεχεία μου μετέφερε ότι: “ωραία, τώρα μπορώ με ηρεμία να εκτίσω την ποινή μου”».

Είπε και είπαν...

Οι ατάκες του Ούλι Χένες επικές:

  • «Θα πρέπει να ανεχτούμε την γκρίνια των άλλων την επόμενη σεζόν, όταν θα μας βλέπουν με τα κυάλια»
  • «Όσο εγώ και ο Ρούμενιγκε κάνουμε κουμάντο στην Μπάγερν, ο Λόταρ Ματέους δεν θα γίνει ούτε φροντιστής του γηπέδου»
  • «Με τον Φαν Χααλ βρεθήκαμε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και κατακτήσαμε το νταμπλ. Ως άνθρωπος ήταν καταστροφή»
  • «Διάβασα ότι δεν ήμασταν στην κορυφή της βαθμολογίας για 50 εβδομάδες. Όσα χρόνια δηλαδή κάνει η Σάλκε να πάρει πρωτάθλημα»
  • «Πιο πιθανό να έρθει ο Εισγαγγελέας στη Μαδρίτη, παρά ο Ριμπερί»
  • «Μπορώ να ασχοληθώ με όλα τα επαγγέλματα, μπορώ να γίνω ακόμα και ο Πάπας»
  • «Θα υπηρετώ τον σύλλογο μέχρι να μου τελειώσει το οξυγόνο»

Πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου λένε (συνήθως) τα καλύτερα για την προσφορά του στην Μπάγερν:

  • Γιουπ Χάινκες: «Το DNA της Μπάγερν είναι ο Ούλι»
  • Καρλ Χάιντς Ρούμενιγκε: «Η μοναδικότητα του συλλόγου, όπως τη βιώνουμε σήμερα, δεν θα ήταν εφικτή αν δεν υπήρχε ο Ούλι Χένες»

Το πάρτι του Χένες αναβλήθηκε!

Ακόμα και τώρα, ο Ούλι Χένες παραμένει ένας διασκεδαστικός τύπος. Θα ήθελε πολύ να μην υπήρχε η πανδημία, να καλέσει τους φίλους του και να απολαύσουν τη συγκεκριμένη ημέρα. Σίγουρα οι καλεσμένοι θα τον άκουγαν με προσοχή. Έτσι θα περάσει τα γενέθλια στην οικία του στο Τέγκερνζε, με τη σύζυγο Σούζι, τον γιό Φλόριαν (ιδιοκτήτης πλέον της περίφημης βιομηχανίας αλλαντικών που παρέλαβε από τον ίδιο τον πατέρα του ο Ούλι) και την κόρη Σαμπίνε, όπως και τον αδερφό του, Ντίτερ Χένες. Στόχος του τα επόμενα χρόνια είναι ταξίδια στις Μαλδίβες, στον Μαυρίκιο και στην Ασία.

Άφησε το γραφείο του στη Ζέμπενερ Στράσε αφότου παραχώρησε στα τέλη του ’19 το πόστο του στον Χέμπερτ Χάινερ. Ο Χένες μπορεί να μην «πατάει» πόδι πλέον στο γραφείο (αν και εμφανίζεται στο γήπεδο), αλλά είναι ένα από τα βασικά κομμάτια του παζλ της επιτυχίας της Μπάγερν από τη δεκαετία του ’70 και μετέπειτα. Ois Gude Uli!

Άλκης Τσαβδαράς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0