Retro Stories

Όλα κάπως έτσι ξεκίνησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν ακριβώς 61 χρόνια!

Όλα κάπως έτσι ξεκίνησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν ακριβώς 61 χρόνια!
Mπροστά σε 38.000 θεατές διεξήχθη το φιλικό της ΑΕΚ με τη Μπαρτσελόνα για τα εγκαίνια του ανανεωμένου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 3 Ιανουαρίου του 1962. Φέτος, 101 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ένωση έχει επιστρέψει πλέον στο σπίτι της, μπαίνοντας στην «Αγιά Σοφιά - OPAP Arena» μετά από 20 χρόνια αναμονής.

Ταξιδεύουμε 61 χρόνια πίσω, για να θυμηθούμε τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ σε ένα ιστορικό φιλικό απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Σαν σήμερα, το 1962, η ΑΕΚ εγκαινιάζει τις νέες εξέδρες του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας καθώς και τον χλοοτάπητα. Τα έργα είχαν ξεκινήσει από το 1955, με τον πρόεδρο Νίκο Γκούμα να είναι ο μεγάλος οραματιστής.

Προσκεκλημένοι σε αυτή τη μεγάλη στιγμή για τον Δικέφαλο, ήταν ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος μαζί με την πριγκίπισσα Σοφία, ενώ στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 38 χιλιάδες θεατές. Επόμενη παρέμβαση στο γήπεδο της ΑΕΚ ήταν η δημιουργία μιας πρωτοποριακής για τα δεδομένα της εποχής διώροφης εξέδρας, της θρυλικής «Σκεπαστής», το 1979 επί Λουκά Μπάρλου.

Για την ιστορία, η παγκοσμίου κλάσης Μπαρτσελόνα κέρδισε με 6-0, με τη σύνθεση της ΑΕΚ να αποτελείται από τους: Σεραφείδης (Φακής) Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου (Πολύζος) Σκευοφύλακας, Γκούβας (Τσαχουρίδης) Σταματιάδης (Δεμίρης) Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος.

aek_03011962.jpg

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η ΑΕΚ έζησε μόλις μερικούς μήνες πριν τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου «Αγιά Σοφιά - Opap Arena».  Με την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ΑΕΚ επέστρεψε σπίτι της, εκεί όπου εκτός των άλλων υπάρχει πλέον το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού «Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης».

Σε αυτό το μουσείο έχει γίνει συλλογή κειμηλίων από Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας τα οποία παρουσιάζονται με σύγχρονα μέσα προς το κοινό. Η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένα αθλητικό κέντρο μνήμης και πολιτισμού, κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γήπεδο, καθώς κουβαλάει μέσα της ιστορίες χιλιάδων οικογενειών. Η αναμονή 19 ετών μακριά από το «σπίτι» της έφτασε στο τέλος για την ΑΕΚ, με την Ένωση να πατάει ξανά γερά στα πόδια της εκεί που έπρεπε να επιστρέψει… Στη Νέα Φιλαδέλφεια.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0