Retro Stories

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Ο άνθρωπος που δεν μπορούσε να αποχωριστεί το… πρωτάθλημα, αλλάζοντας την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Ο άνθρωπος που δεν μπορούσε να αποχωριστεί το… πρωτάθλημα, αλλάζοντας την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

31 Δεκεμβρίου 1941: Η ημέρα που γεννιέται ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο άνθρωπος που επί της ουσίας «σημάδεψε» την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όχι απαραίτητα επειδή κατέκτησε αναρίθμητους τίτλους, εδραιώνοντας την ως την κορυφαία ομάδα στην εποχή της Premier League, αλλά κυρίως επειδή αρνούνταν να αποδεχθεί την… ήττα. Έχανε ένα πρωτάθλημα και έπαιρνε το επόμενο! Κάπως έτσι φτάσαμε στο… 13!

Ήταν 6 Νοεμβρίου του 1986 όταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον άφηνε την Αμπερντίν για να μεταβεί στο Μάντσεστερ και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πολλοί ακόμη θεωρούν πως ο Σκωτσέζος επί της ουσίας, έφτιαξε το όνομά του, όντας ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων».

Το δεύτερο σκέλος δεν είναι ψέμα. Αναληθής είναι όμως η πεποίθηση πως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πέτυχε στην προπονητική του καριέρα μόνο επί αγγλικού εδάφους. Και αυτό διότι, τα κατορθώματά του με την Αμπερντίν είναι επίσης αξιοσημείωτα.

Το γεγονός πως κατάφερε να «σπάσει» το δίπολο των Σέλτικ και Ρέιντζερς, δεν είναι καθόλου λίγο… Για την ακρίβεια είναι πάρα πολύ, σε συνδυασμό με τα τρία πρωταθλήματα, τα τέσσερα Κύπελλα και το Κύπελλο Κυπελλούχων που κατέκτησε με τον σκωτσέζικο σύλλογο!

Sir Alex Ferguson standing tall at Old Trafford in the mid 1990'sPicture: Richard Austin 07831 566005

Κάπως έτσι, κατέφτασε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ως ο άνθρωπος που κέρδισε την Ρεάλ Μαδρίτης του Ντι Στέφανο και έθεσε ως στόχο του να εδραιωθεί στο «Νησί», παρά το γεγονός πως το ξεκίνημά του, μόνο απλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα πρώτα χρόνια του Σκωτσέζου τεχνικού στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» άλλωστε, ήταν πολύ δύσκολα. Από το 1986 που ανέλαβε, το πρώτο πρωτάθλημα της εποχής Σερ Άλεξ, ήρθε το 1993. Στα πρώτα επτά χρόνια παρουσίας του Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία, τα πράγματα δεν ήταν πολύ εύκολα. Καθόλου. Τόσο που το 1990 έφτασε ένα βήμα από την απόλυση, αλλά τον… έσωσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας σε διπλό τελικό με την Κρίσταλ Πάλας και έδωσε παράταση ζωής στον Σκωτσέζο, ώστε να συνεχίσει το έργο του. Αξίζει να σημειωθεί πως η ζωή στο Ολντ Τράφορντ είχε ξεκινήσει με ήττα (2-0) από την Όξφορντ και ισοπαλία (0-0) με τη νεοφώτιστη Νόριτς με τον τσίχλα να μπαίνει εξαρχής στα δύσκολα.

«Δεν με απασχολεί τι συνέβαινε στον σύλλογο πριν από εμένα. Με όλο τον σεβασμό στο παρελθόν και τις επιτυχίες που έχει καταγράψει η ομάδα. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος να ακολουθήσουμε και αυτός είναι προς τα εμπρός. Ανέλαβα έναν μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο και θα «τρέξω» τα πράγματα όπως εγώ ξέρω και πιστεύω ότι είναι καλύτερα» είχε γράψει στο programme notes του αγώνα με την ΚΠΡ, στις 22 Νοεμβρίου του 1986, στο ματς όπου πήρε την πρώτη του νίκη (1-0) στη νέα του δουλειά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα δεδομένα στο Όλντ Τράφορντ δεν ήταν απλά, αλλά η συνέχεια ήταν αλησμόνητη. Ο Φέργκιουσον πήρε την ομάδα με 7 πρωταθλήματα στην ιστορία της και το 2013 πανηγύριζε τον 20ο τίτλο της, αποχαιρετώντας τον σύλλογο με τον καλύτερο τρόπο και φυσικά πάνω από τη Λίβερπουλ. Πέρα όμως από τα πρωταθλήματα και το γεγονός ότι πέρασε τους κόκκινους, ο Σερ Άλεξ πήρε δύο Champions League, 5 FA, ενώ συνολικά σε 27 χρόνια και 1500 παιχνίδια, πήρε 895(!) νίκες έχοντας το απίθανο ποσοστό του 59,7 %. Ο «τσίχλας» δεν ήταν απλά ένας προπονητής, ήταν ιδέα τόσο για τον σύλλογο, αλλά και για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο πως το 1999 (λίγο μετά την κατάκτηση του Champions League επί της Μπάγερν) μπήκε στη λίστα Queen’s Birthday Honours για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο και πήρε τον τίτλο Σερ!

Manchester-United-v-Swansea-City---Premier-League-8cac3f4a942ae910bac6a8067fbeaec8.webp

Ωστόσο, η επιτυχία του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν περιορίζεται μόνο στους αριθμούς. Αλλά στην ικανότητα του Σκωτσέζου να ανταπεξέρχεται στα δύσκολα, κάθε φορά που έχανε το πρωτάθλημα!

Πότε συνέβη αυτό; Σε έξι περιπτώσεις! Το 1995, το 1998, το 2002, το 2006, το 2010 και το 2012. Στον τελευταίο «μεγάλο» τίτλο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Του ανθρώπου που απέδειξε ρεαλιστικά τι σημαίνει το «refuse to loose».

Επί της ουσίας τα μισά από τα πρωταθλήματά του, έχουν επιτευχθεί μετά από αποτυχία της προηγούμενης σεζόν. Κανένας άλλος προπονητής δεν είχε την εν λόγω ικανότητα. Δεν μπορούσε να αποχωριστεί το πρωτάθλημα, από το 1992 και έπειτα. Η Premier League για πολλούς είναι ο… Φέργκιουσον και το αντίστροφο.

Ανάλογη είναι και η άποψη του Αρσέν Βενγκέρ. Κάποια στιγμή όμως θα ερχόταν το τέλος. Ήταν δεδομένο, εξαιρώντας βεβαίως το ότι ο Σκωτσέζος παραμένει επιδραστικός για την ομάδα του.

169057426-manchester-united-manager-sir-alex-ferguson-is_crop_exact.jpg

Τότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε έναν προπονητή για 27 χρόνια. Η αρχή του τέλους έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου του 2013, στο 5-5 με την Γουέστ Μπρομ. Τότε που μία ολόκληρη χώρα «δάκρυσε» και μία ομάδα βαδίζει μέχρι και σήμερα στην σκιά του, προσπαθώντας να ξεφύγει από το ένδοξο παρελθόν της.

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0