Retro Stories

Η εποχή που ο Ηρακλής... γονάτιζε τους «μεγάλους»: Ο θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού με 6-0 στο Καυτανζόγλειο το 1979! (video)

Η εποχή που ο Ηρακλής... γονάτιζε τους «μεγάλους»: Ο θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού με 6-0 στο Καυτανζόγλειο το 1979! (video)
Πριν από 43 χρόνια, στις 30 Δεκεμβρίου 1979, ένας φοβερός και τρομερός Ηρακλής διέσυρε με 6-0 τον Παναθηναϊκό στο Καυτανζόγλειο, σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του στην Α' Εθνική και ταυτόχρονα στην πιο βαριά ήττα του τριφυλλιού μέχρι σήμερα!
Μπορεί ο Ηρακλής να απέχει εδώ και πολλά χρόνια από τον καλό του εαυτό, περιφερόμενος από τα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι και τις χαμηλότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωστόσο υπήρχε μια εποχή που ο «Γηραιός» γονάτιζε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός!

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1979 η ομάδα του Μιχάλη Μπέλλη έφτασε σε σημείο να... φιλοδωρήσει όχι με ένα, όχι με δύο, αλλά με συνολικά έξι (6-0!) το σύνολο του Μπρούνο Πεζαόλα στο Καυτανζόγλειο, πετυχαίνοντας μια τρομερή νίκη, μπροστά στους εκστασιασμένους φιλάθλους του.

Τον... σφυροκοπούσε από το ξεκίνημα

Τα διαδοχικά... χτυπήματα απο τον Ηρακλή σε βάρος του Παναθηναϊκού άρχισαν από το πρώτο κιόλας λεπτό, από τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, όταν ο «μάγος της εποχής», Βασίλης Χατζηπαναγής, από μία ωραία σέντρα του Χατζηελευθερίου, άνοιξε το σκορ, κάνοντας το 1-0. Ακολούθησε δεύτερο γκολ 20 λεπτά αργότερα από τον Χατζηελευθερίου, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους το ντέρμπι είχε ουσιαστικά κριθεί, αφού ο Δημήτρης Γκέσιος είχε σκοράρει το τρίτο γκολ (3-0).

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Νίκος Καλαμπάκας πέτυχε το 4-0 και στα μισά του β΄ ημιχρόνου ο Μπάμπης Ξανθόπουλος ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-0. Το τελευταίο γκολ του παιχνιδιού σημείωσε ο αμυντικός Βούλγαρης οκτώ λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα, με τον Ηρακλή να επιβεβαιώνει κάτι που δεν ήταν κανόνας στο ποδόσφαιρο: ότι μία ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, με ποδοσφαιριστές που δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβοί, αλλά ταλαντούχοι και με ηγέτη έναν αξεπέραστο Βασίλη Χατζηπαναγή μπορούσε να γίνει... εφιάλτης της πιο καλής ομάδας. Όπως τότε ο Παναθηναϊκός που με πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές σαν τους Ρότσα, Λιβαθηνό, τον Κωνσταντίνου κάτω από τα δοκάρια, τους Τερζανίδη, Καψή, Κίζα, δεν μπορούσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

ape_1.jpg

Το παιχνίδι αυτό πέρασε στην ιστορία σαν την πιο βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ ταυτόχρονα ήταν και η μεγαλύτερη διάκριση του Ηρακλή εντός συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα εισιτήρια του αγώνα εξαντλήθηκαν μια μέρα πριν τον αγώνα αναγκάζοντας τη διοίκηση του Ηρακλή και την αστυνομία να εκδώσουν ανακοίνωση για την καλύτερη μετάβαση των φιλάθλων στο γήπεδο, ενώ σύμφωνα με άρθρο της εποχής, ο ΟΑΣΘ επιστρατεύει μεγάλο αριθμό λεωφορείων για να διευκολύνει τη μετάβαση των χιλιάδων φιλάθλων που αναμένονταν στο γήπεδο.

Τέλος, αξιοσημείωτο εκείνης της 14ης αγωνιστικής ήταν το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος ως τότε, καμία ομάδα της από την πρωτεύουσα δεν είχε νικήσει. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός ηττήθηκε στη Δράμα (1-0), η ΑΕΚ παραχώρησε ισοπαλία (1-1) στο μεγάλο Άρη, που έχασε τον τίτλο στο μπαράζ του Βόλου από τον Ολυμπιακό, ο Εθνικός έχασε στον Πειραιά από την Καβάλα (1-0), ο Απόλλωνας ηττήθηκε με το ίδιο σκορ (1-0) στη Ρόδο από την ομώνυμη ομάδα, ενώ ο Πανιώνιος είχε παραχωρήσει ισοπαλία (2-2) στον ΟΦΗ.

nea_3.jpg

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


Ηρακλής (Μιχάλης Μπέλλης): Τ. Παπαδόπουλος, Μαυροδουλάκης, Βούλγαρης, Καραΐσκος, Ορφανίδης, Ξανθόπουλος, Χατζηπαναγής, Καλαμπάκας, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (65’ Παπαϊωάννου), Γκέσιος (73’ Χρυσαφίδης).

Παναθηναϊκός (Μπρούνο Πεζάολα): Κωνσταντίνου, Μπανάσας, Καψής, Ελευθεριάδης, Κίζας, Λιβαθηνός, Ρότσα, Τερζανίδης, Κατσιάκος, Υφαντίδης, Κουρόπουλος.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0