Retro Stories

Το μαγικό ταξίδι του Άρη στην Ευρώπη που σταμάτησε από την Σεντ Ετιέν του Πλατινί! (video)

Το μαγικό ταξίδι του Άρη στην Ευρώπη που σταμάτησε από την Σεντ Ετιέν του Πλατινί! (video)

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 13ης Δεκεμβρίου 1979 γραφόταν ο επίλογος της μεγαλύτερης πορείας που έχει κάνει, ο Άρης στην Ευρώπη! Οι «πράσινοι» της Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία, ψυχραιμία και τύχη αποτέλεσαν το ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια της κιτρινόμαυρης παρέας του Κούη, του Σεμερτζίδη, του Όλε Σκόμποε, του Φοιρού και του Βένου, για μια ακόμη εντυπωσιακή πρόκριση και διάκριση στο θεσμό. Θα κατάφερναν, όμως, να αποχωρήσουν όπως τους άξιζε, με το κεφάλι ψηλά! 

 

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου 

Με νωπές τις δάφνες από τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις που συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες προκρίσεις επί των Μπενφίκα και Περούτζια ειδικά με το απίστευτο 0-3 στο «Ρενάτο Κούρι», η ομάδα του Ουρουγουανού Πέπε Σασία καλούνταν για μια ακόμη φορά να πιστοποιήσει τη δυναμική της και να αποδείξει την αξία της, αφού η κληρωτίδα την έφερνε αντιμέτωπη με ένα μεγαθήριο της εποχής εκείνης. 

Η Σεντ Ετιέν, η ομάδα του Μισέλ Πλατινί με το φανατικό κοινό σε όλη τη Γαλλία είχε μονοπωλήσει τους τίτλους καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘70 ενώ είχε φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1976 αντιμετωπίζοντας την Μπάγερν Μονάχου.

Ο πρώτος αγώνας στο κατάμεστο «Ζοφρουά Γκισάρ», παραλίγο να μην ξεκινήσει ποτέ λόγω της ομίχλης που είχε σκεπάσει το γήπεδο των «στεφανουά», αυτό όμως δεν εμπόδισε τους κιτρινόμαυρους να αγγίξουν τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που είχαν πιάσει και στο «Ρενάτο Κούρι» της Περούτζια και να πάνε ισόπαλοι με 1-1 (το γκολ ο Σεμερτζίδης) στα αποδυτήρια.

Η επανάληψη όμως θα έκρυβε δυσάρεστες εξελίξεις για την ελληνική ομάδα αφού οι γηπεδούχοι με ξεσπάσματα στην απόδοση τους και με τη διαιτητική ανοχή του Γερμανού Εσβάιλερ, θα πετύχαιναν 3 ακόμη τέρματα με τους ΛαριόςΛοπέζ και Ρουσέ (έντονες οι διαμαρτυρίες των παικτών του Άρη για επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα Παντζιαρά στο 3ο γκολ) και θα έπαιρναν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη ρεβάνς του Χαριλάου στις 12 Δεκεμβρίου 1979.

thumbnail_0586_2.jpg

Αποφασισμένοι για την ανατροπή οι κιτρινόμαυροι

Βρισκόμενος μόνο έναν πόντο πίσω από τον πρωτοπόρο, μέχρι εκείνη τη στιγμή Ολυμπιακό (με τον οποίο στο τέλος της χρονιάς θα έπαιζε και σε μπαράζ τον τίτλο) και με ανεβασμένο το ηθικό από την Ευρωπαϊκή του πορεία, ο Άρης προετοιμαζόταν σκληρά για τον αγώνα ρεβάνς με στόχο να καταφέρει μια ακόμη επική ανατροπή που θα τον έφερνε θριαμβευτικά στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στόχος του Ουρουγουανού τεχνικού των κιτρινόμαυρων ήταν να χτυπηθεί η αμυντικήγραμμή των Γάλλων, που θεωρείτο ο αδύναμοςκρίκος, σε μια κατά τα άλλα εξαιρετικά δουλεμένη ομάδα. Αντίθετα, ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δοθεί στο επιθετικό πνεύμα που διέπνεε την Σεντ Ετιέν, με κύριους μοχλούς έκφρασης τους Λαριός, Πλατινί, Ζιμακό, Σαντινί και Ρέπ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Γάλλοι

Ο τεχνικός των φιλοξενούμενων Ερμπέν δήλωνε αισιόδοξος για την πρόκριση έχοντας στο μυαλό του την φοβερή απόδοση και την εκπληκτική ανατροπή που είχαν πραγματοποιήσει οι ποδοσφαιριστές του απέναντι στην Αιντχόφεν στον προηγούμενο γύρο της διοργάνωσης, επικρατώντας με 6-0 στη ρεβάνς (1ος αγώνας 2-0 υπερ. των Ολλανδών), υπογράμμιζε ωστόσο την προσοχή που θα έπρεπε να δοθεί στον αντίπαλο που θα αγωνιζόταν επιθετικά, κυρίως στους Σεμερτζίδη και Σκόμποε που τους θεωρούσε παίκτες-κλειδιά. Για τον Δανό ποδοσφαιριστή του Άρη, σχεδίαζε μάλιστα να τοποθετήσει ως προσωπικό φρουρό του, τον Ολεκσιάκ.

thumbnail_0155_2.jpg

Φιέστα στο Χαριλάου που θύμιζε… Μπομπονέρα!

Τα 27.000 εισιτήρια που είχαν τυπωθεί για την κρίσιμη αναμέτρηση είχαν κάνει φτερά από τις προηγούμενες ημέρες. Ήταν τέτοιος ο παροξυσμόςτων φίλαθλων της συμπρωτεύουσας για να ενισχύσουν την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Άρη, που παραμονή του αγώνα , τις προπονήσεις των δυο αντιπάλων παρακολούθησαν από κοντά, 3.000 θεατές!

Η διοίκηση της ομάδας φρόντισε να «ντοπάρει» ηθικά τους πρωταγωνιστές, αφού τους ανακοίνωσε πριμ 4 εκατομμυρίων δραχμών σε περίπτωση πρόκρισης, ενώ μοίρασε 10.000 σημαίες και 1 τόνο χαρτάκια που θα εκτοξεύονταν πανηγυρικά κατά την είσοδο των δυο ομάδων, που θα θύμιζε όσο τίποτε άλλο… Αργεντινή. Αξιοσημείωτο γεγονός, δείγμα της συσπείρωσης γύρω από τον σύλλογο, ήταν και η δωρεά αθλητικού υλικού στους γηπεδούχους από τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή, Αλκέτα Παναγούλια.

Η σέντρα του αγώνα είχε προγραμματιστεί για τις 14:00 και το παιχνίδι θα μεταδιδόταν ζωντανά από την ΕΡΤ σε περιγραφή του Μανώλη Μαυρομμάτη. Πάνω από 40 Γάλλοι δημοσιογράφοι είχαν διαπιστευτεί για να καλύψουν την μεγάλη αναμέτρηση.

thumbnail_FB_IMG_1639175934993.jpg

thumbnail_FB_IMG_1639175930478.jpg

Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της Γαλλικής Τηλεόρασης μπορείτε να δείτε εδώ:



Ένας ιστορικός αγώνας που δεν ανέδειξε νικητή

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως ο αγώνας αυτός αποτέλεσε έναν από τους πιο όμορφους που έχουν παρακολουθήσει ποτέ οι φίλαθλοι του Άρη στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρότι το αποτέλεσμα του Α’ αγώνα δεν άφηνε πολλά περιθώρια ανατροπής, ο κόσμος των γηπεδούχων θα έδινε «το παρών» για να αποθεώσει τους ποδοσφαιριστές της ομάδας που τους είχαν προσφέρει ανεπανάληπτες συγκινήσεις μέχρι τότε. Επιπλέον, παρουσιαζόταν η μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά και ποδοσφαιριστές που είχαν θαυμάσει στο πρόσφατο τότε, Μουντιάλ της Αργεντινής. Πράγματι, όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες δε θα το μετάνιωναν.

thumbnail_FB_IMG_1639175764134.jpg

thumbnail_FB_IMG_1639175926886.jpg

Οι κιτρινόμαυροι θα ξεκινούσαν δυνατά τον αγώνα και θα είχαν δοκάρι με τον Ντίνο Μπαλλή, μόλις στο 2ο λεπτό. Η φάση αυτή θα ήταν κομβική για την εξέλιξη του αγώνα αφού οι Γάλλοι όχι μόνο γλύτωσαν το 1-0 αλλά ευτύχησαν να προηγηθούν, με σουτ του Λαριός στο 8ο λεπτό. Το γκολ αυτό μπορεί να ήταν καταδικαστικό όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση, δε θα πτοούσε όμως τις προσπάθειες των γηπεδούχων για μια καλή εμφάνιση. Η πίεση θα απέδιδε καρπούς στο 25ολεπτό όταν μετά από περίτεχνη προσπάθεια του Όλε Σκόμποε από αριστερά, ο Ζήνδρος με προβολή από κοντά θα έκανε το 1-1 που θα ήταν και το αποτέλεσμα του ημίχρονου.

Με την έναρξη της επανάληψης όλα έδειχναν να στραβώνουν καθώς με απευθείας κόρνερ του Ζιμακό στο 64’, οι «στεφανουά» θα έπαιρναν εκ νέου το προβάδισμα και θα το διεύρυναν με γκολ του Τζόνι Ρέπ στο 80’μετα από ένα σόλο μέσα στην αντίπαλη περιοχή..

thumbnail_FB_IMG_1639175794197.jpg

thumbnail_FB_IMG_1639175787071.jpg

thumbnail_FB_IMG_1639175978611.jpg

Το Ευρωπαϊκό αντίο του Άρη εκείνης της περιόδου όμως δε θα μπορούσε να έρθει με ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Με πάθος και κατάθεσης ψυχής, οι γηπεδούχοι θα κατάφερναν, όπως έκαναν και στις προηγούμενες αναμετρήσεις, να φέρουν τα πάνω κάτω μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Στο 84’ εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πάλλα θα μείωνε το σκορ σε 2-3 και δυο λεπτά μετά ο Βένος, μετά από κόρνερ του Όλε Σκόμποε θα πετύχαινε το 3-3 που θα ήταν και το τελικό αποτέλεσμα μέσα σε αποθέωση από 30.000 φιλάθλους. Χαρακτηριστικό της επιθετικής διάθεσης που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές του Άρη ήταν και τα συνολικά κόρνερ του αγώνα, που ήταν 20-1 υπέρ του!

thumbnail_ηχω_13.12.1979.jpg

thumbnail_0171_2.jpg

thumbnail_0602_2.jpg

Δείτε παρακάτω τα γκολ της αναμέτρησης Άρη-Σεντ Ετιέν 3-3



Οι συνθέσεις

Άρης: Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος (46’ Πάλλας), Βένος, Φοιρός, Μπαλλής, Ζήνδρος, Κούης, Σεμερτζίδης, Σκόμποε, Βάγγης (65’ Ζελελίδης)

Σεντ Ετιέν: Τσούρκοβιτς, Ζανβιόν, Φαρισόν, Ολεκσιάκ, Λοπέζ, Πλατινί, Ελι, Ζιμακό, Λαριός, Σαντινί, Ρεπ

Το «αντίο» των Γάλλων στη διοργάνωση δε θα καθυστερούσε αφού στα προημιτελικά η Γκλάντμπαχ με δυο νίκες θα επικρατούσε πανηγυρικά και θα διέκοπτε απότομα την πορεία τους. Για τον Άρη, η συνέχεια της περιόδου θα αναδείκνυε το μεγαλείο εκείνης της ομάδας ως μιας από τις καλύτερες της σύγχρονης ιστορίας του, αφού θα έφτανε μια ανάσα από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ένας τίτλος που θα ξεφευγε τελικά από τα χέρια του στο μπαράζ του Βόλου απέναντι στον Ολυμπιακό και που ίσως, θα άξιζε να έχει κατακτήσει…

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0