Retro Stories

Το καινοτόμο δώρο Χριστουγέννων του Κρόιφ στο… ποδόσφαιρο, πριν από 40 χρόνια! (video)

Το καινοτόμο δώρο Χριστουγέννων του Κρόιφ στο… ποδόσφαιρο, πριν από 40 χρόνια! (video)

Πέρασαν 40 χρόνια από μία… ιστορική στιγμή. Από ένα πέναλτι που δεν έμοιαζε με τα υπόλοιπα. Τότε που ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή. Έπαιξε το πέναλτι με… πάσα, ο Όλσεν του έδωσε πίσω το δώρο και η εκτέλεση από τα «11» βήματα απέκτησε μία άλλη διάσταση! Πολλοί προσπάθησαν να το «αντιγράψουν», ο Μέσι το πέτυχε, ο Πιρές όχι και αισίως, η εν λόγω κίνηση, έφτασε και στην… Κύπρο!

Σχετικά Άρθρα

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε κάτι απίθανο, κάτι μοναδικό και σαφώς κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή!

Με... συμπρωταγωνιστή τον Γιέσπερ Όλσεν, ο Ολλανδός πετύχαινε γκολ, έχοντας εκτελέσει το πέναλτι με... πάσα. Συμπληρώσαμε την τέταρτη δεκαετία από εκείνο το μοναδικό τέρμα κι ελάχιστοι παίκτες έχουν τολμήσει κάτι ανάλογο. «Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ήταν μια ωραία ιδέα για να έχουν οι άνθρωποι κάτι να σχολιάζουν» τόνιζε ο θρύλος του ποδοσφαίρου.

Ήξερε τι έκανε, επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για κάτι που είχαν δουλέψει στην προπόνηση και που φυσικά ο ίδιος θα έπαιρνε την ευθύνη, προκειμένου να κάνει την εμφάνισή του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Σε μία άμυνα που δεν το περίμενε, απέναντι σε ποδοσφαιριστές που δεν το είχαν καν φανταστεί ποτέ, το γκολ εν συνεχεία έμοιαζε με πολύ εύκολη υπόθεση.

Και παρότι φαντάζει κάτι ιδιαίτερα απλό, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς τον Τιερί Ανρί και τον Ρομπέρ Πιρές για την δυσκολία του. Διότι πριν από 16 χρόνια, η αήττητη, πριν από μία διετία, Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, πήγε να κάνει κάτι ανάλογο. Κέρδισε πέναλτι, ο Πιρές ήθελε να… δώσει το γκολ στον Ανρί, ο τελευταίος του φώναξε να πασάρει και ο Πιρές… κόλλησε.

Δεν είναι όλα για όλους, οι δυο τους μπερδεύτηκαν και εν τέλει το πέναλτι της Άρσεναλ, δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Η εν λόγω εκτέλεση από τότε που έλαβε χώρα για πρώτη φορά από τον Γιόχαν Κρόιφ, πέρασε στην ιστορία και υιοθετήθηκε από πολλούς. Το έχει κάνει η Μπαρτσελόνα, με τον Μέσι και τον Λουίς Σουάρες απέναντι στη Θέλτα,

Αισίως, έγινε και στην Κύπρο, πριν από μερικούς μήνες, στην αναμέτρηση του ΑΟ Ξυλοτύμπου με τον Ερμή. Ο Τσίκο έστησε την μπάλα στη βούλα για να εκτελέσει, όμως αντί να σουτάρει, τσίμπησε την μπάλα προς τα δεξιά. Εκεί έφτασε πρώτος ο Ζαΐλσον, ο οποίος με σουτ έκανε το 1-0.

Για την ιστορία, το πρώτο πέναλτι με πάσα σημειώθηκε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958, όταν ο Ανρί Κοπέν έδωσε πάσα στον Αντρέ Πίτερς στην αναμέτρηση του Βελγίου με την Ισλανδία, η οποία έληξε με 8-3 για τους «κόκκινους διαβόλους».

Όταν όμως το έκανε ο Γιόχαν Κρόιφ, επί της ουσίας «σόκαρε» τον πλανήτη. Και έκανε ένα δώρο… Χριστουγέννων σε όλους, με αμέτρητους ποδοσφαιριστές έκτοτε να βάζουν στο μυαλό τους πως μία έξυπνη εκτέλεση, δεν είναι πάντα αυτή στην… γωνία!

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0