Retro Stories

Κροατία – Ιαπωνία, 1998: «Πρωτάρες» σε Μουντιάλ, αλλά ο Σούκερ ήταν… έμπειρος! (video)

Κροατία – Ιαπωνία, 1998: «Πρωτάρες» σε Μουντιάλ, αλλά ο Σούκερ ήταν… έμπειρος! (video)
Οι δρόμοι Κροατίας και Ιαπωνίας «σμίγουν» ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή τη φορά στο Κατάρ, 24 χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998.

 

Σχετικά Άρθρα

Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει ως τώρα αρκετές και ηχηρές εκπλήξεις. Στην φάση των νοκ-άουτ, μεταξύ των 16 ομάδων που έχουν βρεθεί εκεί είναι η Κροατία και η Ιαπωνία. Αμφότερες χρειάστηκε να κάνουν το «step up» για να πάρουν την πρόκριση από τον όμιλο. Κι αν για τους Ευρωπαίους ήταν κομματάκι πιο… εύκολο, οι Ιάπωνες χρειάστηκε να υπερβάλλουν εαυτόν.

Μέσα από έναν όμιλο με ΙσπανίαΓερμανία και Κόστα Ρίκα, οι Ασιάτες επικράτησαν των δύο πρώτων χωρών με το ίδιο σκορ (2-1) και κατόρθωσαν να κλείσουν θέση στους «16». Λίγες ώρες νωρίτερα, η Κροατίαχρειαζόταν απλά την ισοπαλία κόντρα στο Βέλγιο για να βρεθεί κι αυτή στα νοκ-άουτ. Την πήρε, δίχως σκορ (0-0). Έτσι, Ιάπωνες και Κροάτες θα τεθούν αντιμέτωποι για τρίτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι άλλες δύο βέβαια ήταν σε φάση ομίλων, το 1998 και το 2006. Κι αν αυτή στη νέα χιλιετία ήταν ένα… βαρετό 0-0, που ουσιαστικά έθεσε εκτός συνέχειας αμφότερες, αυτή στο Μουντιάλ της Γαλλίας είχε αναμφίβολα περισσότερο ενδιαφέρον.

Τόσο η Κροατία, όσο και η Ιαπωνία συμμετείχαν για «παρθενική» φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ασιάτες ως τότε δεν είχαν προκριθεί ποτέ σε τελική φάση της διοργάνωσης, αλλά το κατάφεραν τέσσερα χρόνια πριν το τουρνουά πάει στο «σπίτι» τους. Στην ζώνη των προκριματικών της Ασίας, η Ιαπωνία τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Β’ ομίλου και έτσι οδηγήθηκε στον αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο του Α’ ομίλου, το Ιράν! Σε έναν μονό αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, το σύνολο του Τακέσι Οκάντα χρειάστηκε ένα γκολ στο 118’ της παράτασης για πανηγυρίσει την πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας.

Ομοίως και η Κροατία βέβαια χρειάστηκε τους αγώνες των πλέι-οφ για να μπορέσει να βρεθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης. Στην πρώτη της προσπάθεια ως αυτόνομο κράτος, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι Κροάτες αντιμετώπισαν στα μπαράζ την Ουκρανία. Ο Σλάβεν Μπίλιτς σημείωσε το πρώτο γκολ στην ιστορία των ευρωπαϊκών μπαράζ και ο Βλάοβιτς το δεύτερο, για το 2-0 των Κροατών στο πρώτο παιχνίδι. Η ρεβάνς μια εβδομάδα μετά έληξε 1-1 με τους Σεφτσένκο και Μπόκσιτς να διαμορφώνουν το αποτέλεσμα που έστειλε την Κροατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η μοίρα τα έφερε έτσι που στον ίδιο όμιλο του Μουντιάλ το 1998 έπεσαν τρεις «πρωτάρες». Παρέα με την Αργεντινή στον 8ο όμιλο βρέθηκαν η Κροατία, η Ιαπωνία και η Τζαμάικα. Υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί ανάμεσα τους και η «αλμπισελέστε» επιβεβαίωσε αυτό τον τίτλο. Η δεύτερη θέση ωστόσο ήταν «ανοικτή».

ΕρλΠροσινέτσκι και Σούκερ υπέγραψαν τη νίκη της Κροατίας απέναντι στη χώρα της Καραϊβικής (3-1), την ώρα που ο Μπατιστούτα σκόραρε το μοναδικό γκολ της Αργεντινής απέναντι στην Ιαπωνία. Έτσι, ήταν προφανές ότι η αναμέτρηση ανάμεσα σε Κροάτες και Ιάπωνες θα έκρινε σε τεράστιο βαθμό την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Από τη μια ένας Χιντεντόσι Νακάτα σε δαιμονιώδη κατάσταση και από την άλλη το «μαύρο άλογο» των Βαλκανίων, με τους ΣούκερΠροσινέτσκιΑσάνοβιτς να… καλπάζουν. Η «μάχη» αποδείχθηκε σκληρή στο χορτάρι του Σταντ ντε Μποζουάρ της Νάντης και στο φινάλε υπήρξε ένας και απόλυτος νικητής. Η Κροατία.

BFCE6607-69C3-48D0-AEDE-54ADDBDA6E6C.jpeg

Τα «μηχανάκια» στην επίθεση της Ιαπωνίας προσπάθησαν αρκετές φορές να νικήσουν τον Ντράζεν Λάντιτς, όμως εκείνος έμεινε «όρθιος» και έτσι δόθηκε η δυνατότητα στον απόλυτο πρωταγωνιστή της διοργάνωσης για τους Κροάτες να αναλάβει δράση.

FRANCE - JUNE 20:  WM FRANCE 98 NANTES; JAPAN - KROATIEN 0:1 (JPN - CRO 0:1); Goran VLAOVIC/CRO, Hidetoshi NAKATA/JPN  (Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images)

Ο Νταβόρ Σούκερ αφού πρώτα είδε το οριζόντιο δοκάρι να σταματά ένα ψηλοκρεμαστό σουτ του, τελικά κατάφερε να δώσει τη λύση στο 77’ με δυνατό σουτ που δεν μπόρεσε να σταματήσει ο Ιάπωνας τερματοφύλακας.

Το ματς ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-0 και σε συνδυασμό με τη νίκη της Αργεντινής κόντρα στην Τζαμάικα, η Κροατία μαζί με την «αλμπισελέστε» προκρίθηκαν από νωρίς στην επόμενη φάση. Η Ιαπωνία από την άλλη πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το «σπίτι» εκεί όπου τέσσερα χρόνια αργότερα θα ήταν η δίκη της σειρά να βρεθεί στους «16».

Το 1998 ήταν όμως η διοργάνωση της Κροατίας, η οποία έλαμψε και έφτασε μέχρι το τρίτο σκαλί του βάθρου του Μουντιάλ. Όπως και τότε στη Γαλλία, έτσι και απόψε (5/12, 17:00) η αναμέτρηση ανάμεσα στην «Χρβάτσκα» και τους «σαμουράι» κρίνει ένα εισιτήριο. Αυτή τη φορά όμως, το εισιτήριο είναι πολυτιμότερο και καμία από τις δύο πλέον δεν είναι... πρωτάρα σε τέτοιες καταστάσεις. 


Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0