Retro Stories

Ουρουγουάη – Γκάνα, 2010: Όταν στο δράμα του Γιοχάνεσμπουργκ, τα χέρια του Σουάρες έδωσαν την πρόκριση στη «Σελέστε» (video)

Ουρουγουάη – Γκάνα, 2010: Όταν στο δράμα του Γιοχάνεσμπουργκ, τα χέρια του Σουάρες έδωσαν την πρόκριση στη «Σελέστε» (video)

Στις 2 Ιουλίου του 2010 στο Soccer City του Γιοχάνεσμπουργκ, Ουρουγουάη και Γκάνα τέθηκαν αντιμέτωπες για τα προημιτελικά του Μουντιάλ, με τις στιγμές και την εξέλιξη που είχε το παιχνίδι, να το τοποθετεί στα πιο ανατρεπτικά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Οχτώ χρόνια μετά την «τρελή» πρόκριση των Νοτιαμερικανών, οι Αφρικανοί ζητούν… εκδίκηση.

Ουρουγουάη και Γκάνα συναντιούνται ξανά σε τελική φάση Μουντιάλ (2/12, 17:00), όχι σε κάποιο νοκ-άουτ παιχνίδι όπως συνέβη στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, αλλά για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων που έχει εξελιχθεί σε do or die συνθήκη, αφού η νικήτρια θα δώσει… παράταση στο ταξίδι, ενώ η χαμένη θα μείνει εκτός τουρνουά.

Οι εν λόγω ομάδες δεν έχουν χτίσει κάποια παράδοση με πολλά παιχνίδια, αλλά το αντάμωμά τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 δεν χωράει αμφιβολία ότι έχει μείνει στην ιστορία των Μουντιάλ, για την έκβαση και τις στιγμές που είχε από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο χτύπημα πέναλτι, που έδωσε την πρόκριση στη «Σελέστε».

Στην 19η έκδοση του Μουντιάλ που διεξήχθη για πρώτη φορά σε αφρικανικό έδαφος, η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες κατέκτησε την πρωτιά του 1ου ομίλου με επτά βαθμούς, σε ένα γκρουπ που η φιναλίστ του 2006, Γαλλία κατετάγη στην τελευταία θέση με μόλις ένα πόντο. Στην αντίπερα όχθη, η Γκάνα ισοβάθμησε με την Αυστραλία με τέσσερις βαθμούς στον 4ο όμιλο, αλλά η υπεροχή της στην διαφορά τερμάτων, της έδωσε την πρόκριση.

Οι δύο ομάδες δυσκολεύτηκαν για να προκριθούν στους «8» αφού τα εμπόδια των Νότια Κορέα και ΗΠΑ για Ουρουγουάη και Γκάνα αντίστοιχα, αποδείχθηκαν δυσκολοκατάβλητα αλλά οι ηγέτες Λουίς Σουάρες και Ασαμόα Γκιάν ήταν καθοριστικοί στα… δύσκολα.

Σε θεωρητικό επίπεδο, η Ουρουγουάη έμοιαζε το φαβορί στην αναμέτρηση αλλά εν τέλει μόνο εύκολο δεν ήταν το έργο της, αφού το σύνολο του Μίλοβαν Ράγεβατς παρουσίασε μια εκπληκτική εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας συνέχεια στο εξαιρετικό τουρνουά που πραγματοποιούσε.

Αρχικά, στο πρώτο μέρος η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες είχε την υπεροχή, ελέγχοντας εξαιρετικά τον απαιτητικό σε αυτά τα παιχνίδια, χώρο του κέντρου. Ωστόσο, οι Γκανέζοι άρχισαν να πιέζουν μετά το πρώτο ημίωρο και να γίνονται επικίνδυνοι στο 30′ με κεφαλιά του Βορσά και στο 31′ με τον Γκιάν Ασαμόα. Και πάνω που όλοι περίμεναν τον Μπενκερένσα να σφυρίξει τη λήξη του ημιχρόνου, ο Μουντάρι με ένα φανταστικό σουτ από τα 35 μέτρα, έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Μουσλέρα, κάνοντας το 1-0 και στέλνοντας την ομάδα του στα αποδυτήρια με ψυχολογικό, αλλά κυρίως ουσιαστικό προβάδισμα.
muntari.jpg

Στο δεύτερο ημίχρονο τα υπέροχα γκολ είχαν συνέχεια, με τον Ντιέγκο Φορλάν να αναλαμβάνει… δράση. Ο σπουδαίος επιθετικός που αγωνιζόταν με την Ατλέτικο Μαδρίτης έφερε το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία με ένα άπιαστο μακρινό σουτ στο 55′. Μετά την ισοφάριση της Ουρουγουάης, οι παραγωγικότητα των φάσεων μειώθηκε αρκετά, με το σκληρό παιχνίδι να κυριαρχεί. Έτσι, οι δύο ομάδες διατήρησαν την ισοπαλία και έστειλαν το παιχνίδι στην καταπονητική παράταση.
FgfDMmGWYAINmay.jpg

Εκεί, η Γκάνα πίεσε για να φτάσει στην επίτευξη του τέρματος που θα της έδινε την πρόκριση αλλά στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, η κεφαλιά του Αντίγια κατέληξε στα χέρια του Σουάρες, που αποβλήθηκε στη προσπάθεια του να αποτρέψει σίγουρο γκολ κατά της ομάδας του. Εν τέλει δικαιώθηκε, αφού ο Ασαμόα Γκιάν έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, χάνοντας την τεράστια ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη και τη μεγάλη πρόκριση. Έτσι, το ματς οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι με την Ουρουγουάη να είναι πιο ψύχραιμη στις εκτελέσεις της, τον Μουσλέρα να απεκρούει δύο πέναλτι και τον Αμπρέου να σκοράρει το τελευταίο που έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά για τη «Σελέστε», για πρώτη φορά μετά το 1970.

Ευχή όλων, το αντάμωμα των δύο ομάδων 12 χρόνια αργότερα για μια θέση στους «16» να είναι εξίσου συναρπαστικό, αφού δύσκολα η Γκάνα να έχει ξεχάσει τον αυτοκτονικό τρόπο με τον οποίο έμεινε εκτός διοργάνωσης. Οι συνθήκες για ρεβάνς μοιάζουν ιδανικές αλλά το εγχείρημα παραμένει δύσκολο. Θα τα καταφέρει;  
during the 2010 FIFA World Cup South Africa Quarter Final match between Uruguay and Ghana at the Soccer City stadium on July 2, 2010 in Johannesburg, South Africa.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0