Retro Stories

Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι γίνεται... 150 ετών!

Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι γίνεται... 150 ετών!

Έχουν περάσει ακριβώς 150 χρόνια από τον πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα της ιστορίας. Το BN Sports γυρίζει ενάμιση αιώνα πίσω...

Μπορεί το ποδόσφαιρο σαν άθλημα να είχε δημιουργηθεί χρόνια πριν και να είχαν διεξαχθεί αρκετοί αγώνες. Ωστόσο, το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ιστορίας, αυτό που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως τέτοιο, διεξήχθη το 1872. Σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου εκείνου του έτους, Αγγλία και Σκωτία έδωσαν φιλικό παιχνίδι, το οποίο έμεινε στην ιστορία.

Το «άκυρο» που «έφαγε» ο Τσάρλς Άλκοκ!

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε (1871) τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, το FA Cup, ήταν και εκείνος που είχε την ιδέα ενός διεθνούς αγώνα. Ο Τσάλρς Άλκοκ, μέλος της -τότε- αγγλικής ομοσπονδίας, πήρε την πρωτοβουλία το 1870, να προσκαλέσει Σκωτσέζους ποδοσφαιριστές στο Νησί, ώστε να παίξουν απέναντι στους Άγγλους.

Η πρόταση αυτή έγινε πράξη στις 5 Μαρτίου του 1870 στο γήπεδο “Oval” στο Λονδίνο. Μετά το τελικό 1-1, ακολούθησαν ακόμη 4 ματς στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Όμως ο Άλκοκ δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε. Αρκετοί από τους παίκτες της Σκωτίας ναι μεν είχαν καταγωγή από εκεί, αλλά είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Σκωτσέζοι να μην αναγνωρίσουν ως επίσημα τα 5 συγκεκριμένα παιχνίδια. Ο Άλκοκ όμως δεν τα παράτησε!

316718120_889653659083425_4718076559057279035_n_1.jpg

Επίσημη πρόσκληση και ματς στη Γλασκώβη!

Μέσω της αγγλικής ομοσπονδίας, ο Άλκοκ απηύθυνε νέα επίσημη πρόταση προς την Queens Park, το μεγαλύτερο σύλλογο της Σκωτίας. Βλέπετε, οι Σκωτσέζοι τότε δεν είχαν ακόμη τη δική τους ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η ιστορική QPR απάντησε θετικά και ο αγώνας ορίστηκε με κάθε επισημότητα στη Γλασκώβη, 30 Νοέμβρη του 1872!

Ο πολυσυζητημένος αγώνας έλαβε χώρα σε ένα γήπεδο..κρίκερ. Το “Hamliton Crescent”. Εκεί, στις 14:00 βρέθηκαν περίπου 4.000 φίλαθλοι, ενώ το παιχνίδι ξεκίνησε γύρω στα 20’ αργότερα από την προγραμματισμένη έναρξη, λόγω της πολύ πυκνής ομίχλης που κάλυψε την περιοχή.

Οι γηπεδούχοι Σκωτσέζοι, που όλοι τους ήταν παίκτες της Queens Park, φόρεσαν μπλε εμφανίσεις, ενώ οι Άγγλοι άσπρες. Παρά το γεγονός πως οι γηπεδούχοι είχαν μια ομοιογένεια στο παιχνίδι τους, δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο γκολ. Οι Άγγλοι από την άλλη περιορίστηκαν σε πιο…αμυντική στάση και το τελικό 0-0 έμεινε μια για πάντα στην ιστορία ως το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της ιστορίας!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0