Retro Stories

Πώς η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που θα έπαιζε την άνοιξη στην Ευρώπη, φτάνοντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! (video)

Πώς η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που θα έπαιζε την άνοιξη στην Ευρώπη, φτάνοντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! (video)

27 Νοεμβρίου 1968: Η ΑΕΚ πριν από σχεδόν μισό αιώνα έγινε η πρώτη ομάδα από την Ελλάδα που θα έπαιζε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και ο Μιχάλης Συμιγδαλάς θυμάται το… κιτρινόμαυρο 1968: «Ο Μπράνκο Στάνκοβιτς μας έκανε από ερασιτέχνες, επαγγελματίες!» 

Σχετικά Άρθρα

Ο Μιχάλης Συμιγδαλάς ήταν ένα νέο παιδί σε εκείνη την έξοχη ομάδα που είχε η ΑΕΚ. Μισό αιώνα μετά περίπου, μοιράστηκε μέσω του BN Sports όσα βίωσε μία μέρα σαν σήμερα, πριν 54 χρόνια! Τότε που η «Ένωση» επικρατούσε με 2-0 της Ακαντέμισκ Μπόλντκλουμπ, κλείνοντας μία θέση τόσο στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο και στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού έγινε η πρώτη που αγωνίστηκε με… κοντομάνικα στην Ευρώπη!

Το έτος 1968 για την ΑΕΚ έχει δεδομένα -και δικαιολογημένα- συνδυαστεί με την ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ωστόσο, το καλοκαίρι εκείνου του έτους, τέθηκαν οι βάσεις για μία σπουδαία πορεία και στο ποδόσφαιρο, που συχνά περνά σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας σε πρώτο πλάνο αυτήν έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1976-77 ή τα σύγχρονα «έπη» που γράφτηκαν απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η «Ένωση», ως πρωταθλήτρια Ελλάδας, συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών -που μετρούσε 14 χρόνια ζωής- για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η «απειρία» της δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα. Η ΑΕΚ ξεπέρασε το εμπόδιο της Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο στον πρώτο γύρο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Δανίας, Ακαντέμισκ Μπόλντκλουμπ.

Το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας σήμαινε πως η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στα προημιτελικά της διοργάνωσης, θα κρίνονταν στη ρεβάνς της Δανίας. Εκεί, όπου οι υψηλές προσδοκίες εκπληρώθηκαν.

«Φάνταζε δύσκολο για την εποχή, αλλά είχαμε πολύ καλή ομάδα. Παπαϊωάννου, Σταματιάδης, Καραφέσκος, Σεραφείδης, Βεντούρης και άλλοι πόσοι παικταράδες σε εκείνη την ΑΕΚ. Η υπερηφάνεια που φτάσαμε έως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν τεράστια!» εκμυστηρεύθηκε στο BN Sports ο Μιχάλης Συμιγδαλάς, όταν του ζητήθηκε να μοιραστεί τις αναμνήσεις του από όσα βίωσε μία μέρα σαν σήμερα, πριν 54 ολόκληρα χρόνια!

Το ημερολόγιο έδειχνε 27/11 του 1968. Ήταν η μέρα που η ΑΕΚ εξασφάλιζε πως θα είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα φορέσει… κοντομάνικα στην Ευρώπη, αγωνιζόμενη μετά τα Χριστούγεννα!
αεκκκκκ.jpg


Ο αναμορφωτής, Μπράνκο Στάνκοβιτς, και η ανεκπλήρωτη προφητεία του
!

Από εκείνο τον Νοέμβριο άλλαξαν πολλά, κυρίως στο άθλημα καθ’ αυτό. Το μόνο που παρέμεινε αδιαπραγμάτευτο ήταν πως «εν αρχή, ην ο προπονητής»!

Με το προαναφερθέν σκεπτικό, ο αποχωρήσας το καλοκαίρι του ίδιου έτους, Γιένε Τσάκναντι, προπονητής που οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στις δύο θητείες του (1963, 1968) όφειλε να αντικατασταθεί από έναν άνθρωπο αντίστοιχου βεληνεκούς.

Ο εκλεκτός αποφασίστηκε να είναι ο Γιουγκοσλάβος, Μπράνκο Στάνκοβιτς, σπουδαίος ποδοσφαιριστής στη δεκαετία του ’50 και μέλος του τεχνικού τιμ της Εθνικής ομάδας της χώρας του που έφτασε έως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στο βιβλίο του «Ταξίδι στ’ αστέρια», φτάνοντας στην ΑΕΚ στα μέσα Ιουλίου ξαφνιάστηκε από την κατάσταση που βρήκε, αφού η «Ένωση» προετοιμαζόταν για τα ημιτελικά του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό!

stankovic1.jpg

Σε μία πρωτοφανή για τα τότε ελληνικά δεδομένα, αύξησε την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ορίζοντας την έναρξή της για τις 12 Αυγούστου αντί για τις 24 που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

«Ήταν πολύ σκληρός στην προπόνηση. Πίστευε πως οι ελληνικές ομάδες είχαν τεχνίτες, που αν αποκτούσαν καλύτερη φυσική κατάσταση και σκληράδα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ευρωπαϊκό τρόπαιο. Εμείς παίζαμε μπάλα. Ήμασταν ερασιτέχνες ακόμη, ενώ οι άλλοι ήταν επαγγελματίες.

Εγκατασταθήκαμε στην Κηφισιά και κάναμε τρομερή προετοιμασία. Παρότι επί Τσάκναντι κάναμε σκληρές προπονήσεις, με τον Στάνκοβιτς υπερβάλαμε. Ήταν μία πρωτόγνωρη μορφή γυμναστικής εκπαίδευσης για εμάς» θυμάται ο Μιχάλης Συμιγδαλάς, ενώ όταν ρωτήθηκε για το πώς υποδέχθηκαν οι παίκτες της ΑΕΚ αυτές τις αλλαγές, τόνισε:

«Ο Παπαϊωάννου που ήταν ο καλύτερος παίκτης στο ρόστερ ήταν στην πρώτη γραμμή! Μαζί του οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και καταξιωμένοι Σταματιάδης και Σεραφείδης. Ήταν συνεπείς όλοι τους! Ήταν τέτοιο το κίνητρο για ευρωπαϊκή διάκριση, που αποδέχθηκαν όλοι τις αλλαγές. Άλλωστε, στο επέβαλε με τον τρόπο του. Ήταν 44 ετών, εμείς 22-23 και έτρεχε περισσότερο από εμάς. Εν τέλει, αποδείχθηκε πως άξιζε να κουραστούμε!»
cfd356b6d346e49e910b0fde8467cecc_402398.jpg
Πράγματι, η ΑΕΚ ό,τι δεν κατάφερε μπροστά σε ένα κοινό 8.000 ανθρώπων στη Νέα Φιλαδέλφεια το έπραξε στην Κοπεγχάγη. Στο 25ο λεπτό, ο Γιώργος Καραφέσκος έκανε την κούρσα, συνδυάστηκε άψογα με τον Ανδρέα Σταματιάδη και αυτός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα!

Οι Στέλιος Κωνσταντινίδης και Τάσος Βασιλείου, επιλογές του Στάνκοβιτς, έκαναν εκπληκτικό παιχνίδι για να διατηρηθεί το μηδέν και οκτώ λεπτά πριν τη συμπλήρωση της κανονικής διάρκειας ο Μίμης Παπαϊωάννου με εξαιρετική κεφαλιά, «σφράγισε» την πρόκριση της ΑΕΚ στα προημιτελικά, γράφοντας το 2-0!

«Όταν περάσαμε την Ακαντέμισκ Μπόλντκλουμπ, ο κόσμος μας συνόδευσε από το αεροδρόμιο μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτοκίνητα, μοτοσακό, ποδήλατα, μηχανές. Νιώθω υπερηφάνεια όποτε τα θυμάμαι. Εκπροσωπούσαμε την Ελλάδα. Υπάρχουν στιγμές που λες, ως Έλληνας κάτι έκανα κι εγώ και αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο».
cb13b5df69f5845e781766c8ec706d09_755665.jpg

Ο «κορμός» της Τσεχοσλοβακίας ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο

Στον δρόμο προς τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης βρέθηκε η Σπαρτάκ Τρνάβα, ομάδα που στη σημερινή εποχή μπορεί να ακούγεται ως «εύκολη λεία», αλλά τότε μόνο εύκολος αντίπαλος δεν ήταν.

«Σε εκείνη την εποχή, με ενωμένη την Τσεχοσλοβακία, η Σπάρτακ Τρνάβας ήταν η ραχοκοκαλιά της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το EURO οκτώ χρόνια αργότερα απέναντι στη Ρωσία. Φόβος δεν υπήρχε. Μόνο σεβασμός. Προφανώς το πιστέψαμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει. Ακόμη θυμάμαι στον Παπαϊωάννου να γλιστρά στο ύψος του πέναλτι πριν σουτάρει. Τόσο κοντά φτάσαμε στο να σκοράρει και να προκριθούμε».

Η ΑΕΚ θα ηττηθεί στην πρώτη αναμέτρηση με 2-1. Το εκτός έδρας γκολ του Νίκου Σεβαστόπουλου κρατά ζωντανές τις ελπίδες για ανατροπή του σκορ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά η ρεβάνς δεν θα εξελιχθεί ιδανικά.

Ο Σβετς θα γράψει το 1-0 στο 22ο λεπτό. Ο Μίμης Παπαϊωάννου θα ισοφαρίσει στο 77ο και θα δώσει εκ νέου θάρρος στην ομάδα του, αλλά το δεύτερο γκολ δεν θα έρθει.

Η ΑΕΚ θα αποκλειστεί στα προημιτελικά και θα τερματίσει έκτη στο ελληνικό πρωτάθλημα, εξέλιξη φυσιολογική, αν αναλογιστεί κανείς πως από τα Χριστούγεννα κι έπειτα όλο το βάρος για την «Ένωση» είχε πέσει στην Ευρώπη.

«Ήμασταν οικογένεια. Υπήρχε στήριξη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη σημερινή εποχή. Κάναμε ομάδες από χώρες με 60 εκατ. ανθρώπους να υποκλίνονται σε μία χώρα 8 εκατομμυρίων τότε. Ήταν κομμάτι της επιτυχίας μας πως γνωριζόμασταν τόσο από τα κλιμάκια της Εθνικής Ελλάδας, όσο και από τους συλλόγους μας» θα εκμυστηρευθεί ο Μιχάλης Συμιγδαλάς και θα κλείσει το «κουτί των αναμνήσεων» από τα όσα σπουδαία συνέβησαν στο μακρινό, αλλά «κιτρινόμαυρο», 1968.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0