Retro Stories

Όταν ο Κρόιφ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Άγιαξ!

Όταν ο Κρόιφ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Άγιαξ!

Έχουν περάσει ήδη 58 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο τεράστιος Γιόχαν Κρόιφ αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα του Άγιαξ. Πρόκειται για ένα παιχνίδι απέναντι στη GVAV, σημερινή Χρόνινγκεν, που έμελλε να αποτελέσει την έναρξη της καριέρας ενός μύθου, που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμασταν έως τότε το ποδόσφαιρο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Νοεμβρίου 1964. Ακριβώς 58 χρόνια πριν από σήμερα. Ο 17χρονος, τότε, Γιόχαν Κρόιφ, άγνωστος ακόμα στην ποδοσφαιρική υφήλιο, αγωνιζόταν για πρώτη φορά με τον Άγιαξ. Αντίπαλος ήταν η GVAV, η οποία μερικά χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Χρόνινγκεν, όνομα το οποίο ο σύλλογος κατέχει μέχρι τώρα. Ήταν ένα ιστορικό παιχνίδι, όχι τόσο από άποψη αποτελέσματος, αλλά επειδή αποτέλεσε την εκκίνηση της καριέρας ενός αθλητή, που θα άφηνε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Προπονητής του «Αίαντα» την περίοδο εκείνη ήταν ο Βικ Μπάκινγχαμ, ο οποίος αργότερα εργάστηκε και στη χώρα μας (Εθνικός, Ολυμπιακός, Ρόδος). Ο Άγγλος τεχνικός δεν άργησε να αναγνωρίσει το ταλέντο του νεαρού Ολλανδού και δεν δίστασε να του δώσει αμέσως την ευκαιρία να το αποδείξει και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν σχεδόν αμέσως.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» οδήγησε τον Άγιαξ στο δρόμο των επιτυχιών, τόσο στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη, με την κατάκτηση των τριών συνεχόμενων Κυπέλλων Πρωταθλητριών (1971, 1972, 1973). Έπειτα, μετακόμισε στη Βαρκελώνη, αλλάζοντας μια για πάντα το DNA της Μπαρτσελόνα.

Φυσικά, η επιρροή του δεν θα μπορούσε να λείπει από την εθνική Ολλανδίας, με την οποία αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, έφτασε ως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, αλλάζοντας θεμελιωδώς τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Ήταν ένα Μουντιάλ, μάλιστα, που ο Κρόιφ «σημάδεψε» και με μία ασυνήθιστη επιλογή. Αγωνίστηκε έχοντας δύο ρίγες στο μανίκι της φανέλας του, αντί για τις τρεις που αποτελούν το σήμα της Adidas, λόγω της συμφωνίας που είχε ο ίδιος με την Puma!

Κοινό στοιχείο της παρουσίας του στις ομάδες που είτε αγωνίστηκε, είτε υπήρξε προπονητής; Το «Total Football»! Η ρηξικέλευθη, για την εποχή, τακτική που εισήγαγε ο Ρίνους Μίχελς, κατά τη «χρυσή» ολλανδική γενιά του 1960 και του 1970 και εγκαθίδρυσε διαχρονικά ο Κρόιφ.

Ένα σύστημα που θέλει όλους τους παίκτες να συμμετέχουν στο αμυντικό, αλλά και στο επιθετικό παιχνίδι, με βασικό «συστατικό» την πίεση και την κατοχή της μπάλας. Πρόκειται για το στυλ που, όπως γίνεται αντιληπτό, αποτέλεσε τη βάση για την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, τα χρόνια που κυριάρχησε και «μάγεψε» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.  

Για την ιστορία, στο ντεμπούτο του νεαρού Ολλανδού, ο «Αίαντας» γνώρισε την ήττα με 3-1, με τον Κρόιφ να σημειώνει στο τέλος το μοναδικό γκολ της ομάδας του! Έκτοτε, σκοπός του έγινε να περάσει στην αντίληψη του κόσμου ότι «το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει». 


Τάσος Φαραός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0